Krænkelser på arbejdet

Ny politisk leder i radikale: - Jeg vidste godt, at det var Morten, der havde taget hende på låret

Sofie Carsten Nielsen vandt kampvalg om lederposten over Martin Lidegaard.

Den nyvalgte politiske leder af Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, har haft viden om, at det var Morten Østergaard, der havde krænket det radikale folketingsmedlem, Lotte Rod.

Det siger Sofie Carsten Nielsen, efter den nu forhenværende politiske leder Morten Østergaard har meldt ud, at han trækker sig som politisk leder.

- Jeg vidste godt, at det var Morten, der havde taget hende på låret for ti år siden, for Lotte kom til mig i fortrolighed. Vi havde og har haft og fortsætter med at have samtaler om det her, siger Sofie Carsten Nielsen.

Morten Østergaard har onsdag aften trukket sig som politisk leder på grund af sin håndtering af sagen om Lotte Rod, som i september stod frem og fortalte, at hun var blevet taget på af partifæller i Radikal Ungdom og i Radikale Venstre. Lotte Rod satte ikke navn på offentligt, og først onsdag aften har Morten Østergaard fortalt, at det er ham, der har krænket hende.

Kampvalg med Lidegaard

Det er kulminationen på et godt syv timers langt krisemøde, som partiet har holdt på den Sorte Diamant i København onsdag.

Sofie Carsten Nielsen siger, at det har været en "svær og ulykkelig dag i dag", og at hun er berørt af det.

Hun er imidlertid glad for, at gruppen har valgt hende som ny politisk leder. Det skete efter kampvalg mellem hende og det andet radikale folketingsmedlem og den forhenværende minister, Martin Lidegaard.

Afstemningen var ifølge TV 2s oplysninger hemmelig. Sofie Carsten Nielsen bekræfter over for pressen, at hun fik 12 stemmer, mens Martin Lidegaard fik 4.

- Jeg har meget stor respekt for, at Martin lige har behov for også at trække vejret, og jeg ser rigtig meget frem til også at samarbejde med ham, siger hun.

Martin Lidegaard skriver på Facebook, at han på opfordring stillede op til posten som politisk leder, fordi han ønskede en mere midtsøgende kurs, og fordi han mener, at gruppeledelsens håndtering af den verserende sag om sexisme ikke var i orden.

- Jeg tabte. Sådan er politik. Og jeg ønsker Sofie al mulig held og lykke med at føre partiet videre, skriver han på Facebook.

Ny leder - men ikke ny politik

Den kommende tid skal Sofie Carsten NIelsen bruge tid på at sætte sig i i spidsen for partiet, siger hun.

- Vi har en ny politisk leder, men vi har ikke en ny politik. Det er de samme kampe, vi står over for. Klimakampen er den samme, og alt det andet fortsætter vi med, siger hun.

Hun understreger også, at man fortsat kan komme til hende i fortrolighed i sager om krænkelser.

- Denne her debat er ikke slut med Morten Østergaard. Nu baner han vejen med det, han tager på sig af ansvar, for, at vi kan fortsætte i Radikale Venstre og forhåbentlig også alle andre steder, hvor sexisme foregår, siger Sofie Carsten Nielsen.

- Det er min mission, folketingsgruppens mission og Radikale Venstres mission, at vi bekæmper det. Det er en kultur og en struktur, vi ønsker at ændre, siger hun.