Morten Østergaard trækker sig som leder af Radikale Venstre

Sofie Carsten Nielsen overtager lederposten, efter at Østergaard har indrømmet, at han har befamlet partikollega for ti år siden.

Morten Østergaard trækker sig som leder af Det Radikale Venstre.

Det siger han, efter at partiet i et godt syv timer har holdt krise møde på Den Sorte Diamant i København.

- Jeg kan ikke med troværdighed fortsætte som politisk leder af Radikale Venstre, lyder det fra en tydeligt berørt Morten Østergaard.

Har befamlet Lotte Rod

Han trækker sig, fordi han har krænket det radikale folketingsmedlem Lotte Rod og håndteret sagen forkert, fortæller han.

- Jeg har svigtet i sagen om Lotte Rod. Jeg har sådan set ikke svigtet Lotte. For det var mig, hvis hånd hun fjernede fra sit lår for næsten et årti siden. Jeg har givet hende min uforbeholdne undskyldning, og jeg har fået hendes tilgivelse, siger Morten Østergaard.

- ​Det, jeg har svigtet, er min gruppes tillid. Jeg har svigtet mit parti og dermed også offentligheden, fordi jeg ikke havde modet til at erkende, at det ikke var nok, at jeg sagde undskyld til Lotte, men at jeg også var nødt til at være åben om, at det var mig, siger han videre.

Nuværende næstformand Sofie Carsten Nielsen bliver ny leder af Radikale Venstre. Det har folketingsgruppen besluttet på mødet.

- Fjernet hænder fra mine lår

I midten af september stod Lotte Rod frem og berettede, at hun havde oplevet at blive taget på af partifæller i både Radikal Ungdom og i Det Radikale Venstre.

Hun forklarede til DR, at hun har "fjernet hænder fra mine lår, og jeg kan nævne flere eksempler på upassende berøringer".

Morten har sagt undskyld til mig, og jeg har tilgivet ham

Lotte Rod (R)

Hun satte ikke navn på de personer, der havde krænket hende, men hun bekræftede efterfølgende, at hun havde givet et specifikt navn til partiledelsen.

Morten Ø gav påtale - men det var ham selv

De seneste dage har flere radikale medlemmer krævet sanktioner i den konkrete krænkelsessag.

Tirsdag oplyste Morten Østergaard, at han har givet en påtale til den, der har krænket Lotte Rod.

- Det betyder, at der er gennemført de samtaler og den påtale, som jeg mener, er det rigtige i den konkrete sag, sagde Morten Østergaard til Berlingske tirsdag.

Nu står det altså klart, at det er ham selv, der har krænket Lotte Rod.

Morten Østergaard sagde desuden tirsdag, at ifølge ham ville personen, der har krænket Lotte Rod, godt kunne få en ministerpost. Radikale Venstre, herunder Morten Østergaard selv, har ellers været skarp i kritikken af udnævnelsen af Jeppe Kofod som udenrigsminister, fordi han for 12 år siden havde sex med en 15-årig pige i forbindelse med en politisk ungdomsfest.

- Det er en sag af en anden kaliber. Jeg forsøger ikke at negligere noget som helst, men det er en proportionalitetsafvejning, og i den konkrete sag vil jeg sige, at hvis det er op til mig, vil man kunne blive det (minister, red.), sagde Morten Østergaard tirsdag til Jyllands-Posten.

Lotte Rod: - Morten har sagt undskyld til mig

Som reaktion på, at Morten Østergaard trækker sig som partileder, skriver Lotte Rod på Twitter, at det er Morten Østergaards håndtering af sagen og ikke selve episoden, der er problemet.

- Morten har sagt undskyld til mig, og jeg har tilgivet ham. Det er ikke længere det, der skete, der er problemet, det er håndteringen, skriver Lotte Rod.

- Jeg er ked af, at det er endt her, fordi jeg holder af Morten. Det vigtige for mig er, at vi får en kulturændring, skriver hun.

Morten Østergaard oplyser, at han ikke har planer om at forlade dansk politik, selv om han trækker sig som formand.