Krænkelser på arbejdet

Morten Østergaard gennemgår den ultimative nedtur - har han truet regeringen for sidste gang?

Morten Østergaard har været leder af Det Radikale Venstre, siden han trådte ud af Margrethe Vestagers skygge i 2014.

En hånd på et lår blev Morten Østergaards endeligt som politisk leder for Radikale Venstre.

Det kom frem i dag, da Morten Østergaard efter et møde om en krænkelsessag i Radikale Venstre kortfattet fortalte pressen, at det var ham selv, der var krænkeren.

For ti år siden lagde han en hånd på låret af partifællen Lotte Rod.

Den berøring skrev Lotte Rod om på Facebook. Hun var blevet taget på af partifæller i både Radikal Ungdom og i Det Radikale Venstre. Til DR forklarede hun videre, at hun har ”fjernet hænder fra mine lår, og jeg kan nævne flere eksempler på upassende berøringer.”

Morten Østergaard

44 år (17. juni 1976).

Født i Aarhus.

1997-2006: Statskundskabsstudier på Aarhus Universitet.

2001-2005: Markedschef hos Dafolo A/S i Aarhus.

2014-2020: Politisk leder af De Radikale.

2014-2015: Skatteminister, senere økonomi- og indenrigsminister.

2011-2014: Minister for forskning, innovation og videregående uddannelser.

2007-2011: Næstformand for De Radikales folketingsgruppe og blandt andet finansordfører.

2005-?: Medlem af Folketinget, fra 2007 valgt i Østjyllands Storkreds.

2002-2005: Næstformand for partiet.

Gift med to børn og bor på Amager.

Kilde: Ritzau

En række andre kvindelige politikere har den seneste tid fortalt om seksuelle krænkelser inden for Christiansborgs mure, efter MeToo-bevægelsens anden bølge begyndte at rulle inden for en lang række brancher.

Morten Østergaard sagde tirsdag, at han havde givet Lotte Rods krænker en påtale.

Onsdag gik han af som formand, fordi krænkeren var ham selv, og fordi han havde håndteret sagen forkert.

Fordoblede mandater ved seneste valg

Den 44-årige politiker blev formand for Radikale Venstre i 2014, hvor han efterfulgte Margrethe Vestager, der blev EU-kommissær.

Morten Østergaard overtog samtidig Margrethe Vestagers ministerium og posten som økonomi- og indenrigsminister.

Det første folketingsvalg med Morten Østergaard som leder i 2015 endte med en tilbagegang på ni mandater og et skift af regeringsmagten til blå blok. I 2019 genvandt Radikale Venstre otte mandater og fordoblede dermed deres mandater.

Kampen for klimaet

Morten Østergaard startede sin politiske karriere som 14-årig elevrådsformand på sin aarhusianske folkeskole, hvor han samlede bamser ind til rumænske børn på overfyldte og underbemandede plejehjem.

Som medlem af Folketinget har udlændingepolitik også været en mærkesag for Morten Østergaard, der har kæmpet mod udlændingestramninger.

Under valgkampen i 2019 svømmede han i Stege Bugt for at protestere mod at gøre øen Lindholm til udrejsecenter for kriminelle udlændinge. Samtidig brokkede han sig over symbolpolitik på udlændingeområdet fra sine politiske modstandere.

Klimaet er også en mærkesag, og Morten Østergaard har stået hårdt på sine krav på klimapolitikken. Senest truede han S-regeringen med at trække tæppet væk under statsminister Mette Frederiksen (S), hvis der ikke kom et markant kursskifte i klimapolitikken.

Og da han meldte sin afgang i dag, fik klimaet også en tanke.

- Vi står midt i et kvantespring for ligestillingen i Danmark. Det vil vi være forrest i kampen for, og jeg vil også selv bidrage med, hvad jeg kan. Og ligesom ligestillingskampen, så må klimakampen og kampen for mangfoldighed heller ikke hæmmes af, at jeg har fejlhåndteret den her sag ved selv at have været involveret, sagde han foran pressen ved Den Sorte Diamant.

Morten Østergaard er ikke færdig

At Morten Østergaard i dag træder tilbage som formand er ikke ensbetydende med, at han forlader politik.

Efter det mere end seks timer lange møde om krænkelsessagen i Radikale Venstre, blev Sofie Carsten Nielsen udnævnt som ny formand for partiet.

Og inden hun forlod de udstrakte mikrofoner, nåede hun at svare på spørgsmålet:

Har Morten Østergaard en fremtid i radikale?

- Ja, det har han, sagde hun kort.

Sofie Carsten Nielsen og Morten Østergaard har samarbejdet tæt i Radikale Venstre, som har været splittet i to lejre, hvor den ene har ønsket at stå mindre standhaftigt fast på sin kradse kritik af hvert eneste skridt i retning af en strammere udlændingepolitik og "gøre det umuligt for Socialdemokratiet at være regering".

Både Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen har stået for den konfrontatoriske linje.

Det forklarer politisk kommentator Hans Engell.

- Der er ingen tvivl om, at Morten Østergaard og Sofie Carsten Nielsen har haft et efterhånden mangeårigt, tæt politisk samarbejde. Ying og Yang. De er helt på linje med hinanden politisk, og de har også virket som om, at de har fungeret utroligt godt sammen på det personlige plan. Derfor kan du også se, at Sofie Carsten Nielsen er dybt påvirket af det her, siger han og fortsætter:

- Der er ingen, der forventer, at han bliver sendt hen i hjørnet. Han vil stadig være en central politiker. Og jeg vil tro, at hvis de radikale en dag kommer i regering igen - og når chancen melder sig igen - så er han ikke udelukket fra en ministerpost, siger Hans Engell.

Da Morten Østergaard i går blev udspurgt til krænkerens fremtid i Radikale Venstre, svarede han da også ja til, at det var en person, der kunne blive minister i fremtiden.