Krænkelser på arbejdet

Her er forløbet, der fik det til at eksplodere for Morten Østergaard

Efter et tumultarisk forløb var der ikke anden udvej, end at Morten Østergaard måtte gå af, vurderer analytiker. Se tidslinje over forløbet nederst.

Den nu forhenværende radikale politiske leder, Morten Østergaard, har selv været med til at få sagen om krænkelser mod folketingsmedlem Lotte Rod (R) til at eksplodere.

Det vurderer TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

- Sagen og hændelsen i sig selv er selvfølgelig problematisk. Men der er ikke nogen tvivl om, at det er hans egen mildest talt dårlige håndtering af sagen de seneste uger, der primært fører til, at han må gå af nu, siger Hans Redder.

Morten Østergaard har onsdag aften trukket sig som politisk leder af Radikale Venstre, efter der i flere uger har verseret en intern sag om krænkelse i partiet. Ny politisk leder bliver partiets hidtidige gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen.

- Der var ikke andet at gøre end afgang

Det radikale folketingsmedlem Lotte Rod berettede i midten af september, at hun har været udsat for krænkelser, og at hun har "fjernet hænder" fra sine lår.

Efter et godt syv timer langt krisemøde i partiet onsdag har Morten Østergaard indrømmet, at det er hans hænder, Lotte Rod har fjernet, og han har erkendt, at han har håndteret sagen forkert.

- Da det står klart for den radikale folketingsgruppe, at det er Morten Østergaard selv, der er krænkeren, og at han på den måde har prøvet at tale sig rundt om og uden om sagens kerne, var der simpelthen ikke andet at gøre, end at han ikke kunne fortsætte som politisk leder, siger Hans Redder.

Så sent som tirsdag udtalte Morten Østergaard, at han har givet en "påtale" til Lotte Rods krænker, og at der er "gennemført samtaler".

- Bemærkningen om, at han har givet vedkommende en påtale, og det så viser sig at være ham selv, viser jo bare, hvor dårlig håndteringen har været fra Morten Østergaard. Og det kunne der ikke komme nogen god forklaring ud af. Den kunne simpelthen ikke spinnes, siger Hans Redder.

Åbne kort havde ikke nødvendigvis reddet ham

Men selv hvis Morten Østergaard havde håndteret sagen anderledes, er det ikke sikkert, at han kunne være blevet på sin post. Det vurderer Hans Redder.

- Selv hvis Morten Østergaard tidligere havde erkendt, at det var ham, er det ikke sikkert, at han kunne have blevet siddende med den her sag liggende, siger han.

Hans Redder henviser til, at Radikale Venstre har været meget offensive i debatten om sexisme og sat fokus på, at sexismeanklager skal behandles og ikke ties ihjel, og at de skal have konsekvenser.

- Selv hvis han havde spillet med åbne kort, ville han have haft et enormt troværdighedsproblem, siger han.

Her er forløbet i Morten Østergaard-sagen

 1. 2020

  1. Opgør med rådden kultur

   Radikale Venstre vil have opgør med "rådden" kultur på Christiansborg. Ligestillingsordfører Samira Nawa kræver en undersøgelse af sexisme på Christiansborg.

  2. Kritik af Kofod som minister

   Radikale Venstre kritiserer, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er blevet udpeget som minister, fordi han for 12 år siden havde sex med en 15-årig pige i forbindelse med en politisk ungdomsfest. Sofie Carsten Nielsen kalder sagen for "noget svineri", mens Morten Østergard betegner det som en "forfærdelig sag".

  3. Lotte Rod står frem

   Folketingsmedlem Lotte Rod skriver på Facebook, at hun er blevet "taget på" både i Radikal Ungdom og i Radikale Venstre. Over for DR uddyber hun, at hun har "fjernet hænder fra mine lår", og at hun kan nævne "flere eksempler på upassende berøringer".

  4. Sexisme skal undersøges i radikale

   Der er sexisme i Radikale Venstre, og der skal igangsættes en undersøgelse, siger Morten Østergaard fra talerstolen på partiets landsmøde.

  5. Østergaard: Der er handlet i sagen

   Morten Østergaard skriver et Facebook-opslag om sexisme. Han nævner blandt andet sagen om Lotte Rod. Han skriver også, at der "skal handles på de sager, der undervejs bringes til torvs" i partiets interne undersøgelse, og at det er sket i Lotte Rods tilfælde. "Her har vi handlet, og vi har taget fat om problemet, så det ikke gentager sig". Han skriver videre, at Lotte Rods sag ikke vil blive oplyst yderligere i medierne, blandt andet fordi enkeltsager ikke må tage fokus fra det strukturelle problem.

  6. Påtale til Lotte Rods krænker

   Morten Østergaard siger til Berlingske, at den person, der har krænket Lotte Rod, har fået en "påtale", og at der er "gennemført samtaler".

  7. Er du krænkeren?

   Efter åbningsdebat i Folketinget spørger en flok journalister Morten Østergaard, om det er ham, der er krænkeren. Han svarer i første omgang "nej". Efterfølgende kontakter han blandt andet Jyllands-Posten for at korrigere sit svar, og siger, at han hverken ville svare ja eller nej på, om han er krænkeren.

  8. Krænker kan blive minister

   Morten Østergaard siger til Jyllands-Posten, at Lotte Rods krænker ifølge ham godt kan bestride en ministerpost, fordi sagen er "af en anden kaliber" end sagen om Jeppe Kofod.

  9. Morten Østergaard trækker sig

   Morten Østergaard trækker sig efter et maraton-krisemøde på næsten syv timer i Det Radikale Venstre. Han indrømmer, at det er ham, der har krænket Lotte Rod, og at det var hans hånd, Lotte Rod fjernede for snart ti år siden.

  10. Lidegaard kritiserer ledelse

   Partiets udenrigsordfører, Martin Lidegaard, langer ud efter den nu forhenværende radikale ledelse, som bestod af Morten Østergaard, Sofie Carsten Nielsen og Andreas Steenberg.

   - Jeg synes ikke, at den sag blev håndteret godt af gruppeledelsen. Der blev lavet et coverup, som ikke skulle have været lavet, siger Martin Lidegaard om håndteringen af Lotte Rods sag. 

  11. Lotte Rod: Østergaard talte usandt

   Lotte Rod skriver på Facebook, at Morten Østergaard talte direkte usandt over for den radikale folketingsgruppe på mødet onsdag, da han forsøgte at holde hemmeligt, at det var ham, der havde placeret sin hånd på Rods lår. 

  12. Lotte Rod bad Østergaard om at holde sagen hemmelig

   Morten Østergaard var nødt til at trække sig, fordi han løj om krænkelses-sagen om Lotte Rod. Men Lotte Rod bad ham selv holde det hemmeligt. Det siger den konstituerede næstformand i Det Radikale Venstre, Andreas Steenberg. 

  13. Andreas Steenberg trækker i land

   Andreas Steenberg kommer med en opdatering på Twitter, hvor han trækker i land. Han forklarer, at han nu er klar over, at Lotte Rod sagde til Morten Østergaard, at han gerne måtte orientere folketingsgruppen om sagen. 

  14. Østergaard indrømmer flere sager

   Morten Østergaard skriver i et opslag på Facebook, at der er "tre kvinder, som har følt sig udsat for uønsket seksuel kontakt fra min side". Han undskylder sin opførsel og erkender, at han "har fejlet på så mange planer".

    

  15. Østergaard var uærlig over for Sofie Carsten Nielsen

   Det Radikale Venstres leder, Sofie Carsten Nielsen, siger på et pressemøde, at der i partiets sekretariat ligger en konkret personalesag, hvor det er "Morten Østergaard, der er krænkeren". Dermed har Morten Østergaard ikke været ærlig over for hende. Hun har tidligere spurgt ham, om der var flere sager u dover Lotte Rods , men "jeg har ikke hørt om de her sager før," fortæller hun.