Politik

Tre ting vi lærte på politikernes første dag tilbage i Folketingssalen

En fortsat krigerisk Østergaard, en coronakritisk Vermund og en gruppe kagespisende DF'ere fortæller meget om, hvordan det politiske land ligger.

Med rød løber, royalt besøg og statsministerens åbningstale er den politiske sæson tirsdag blevet skudt i gang.

Det mest i øjnefaldende fra dagen, der gik, er naturligvis de konkrete nyheder, statsministeren leverede.

Blandt andet kom det frem, at regeringen vil kaste 10 milliarder kroner efter klimainitiativer de kommende fem år, give syv udvalgte kommuner frihed på folkeskole-, dagtilbud- eller ældreområdet og give politiet mulighed for at kunne indføre opholdsforbud for alle personer på bestemte steder i en begrænset periode.

Men udover rækken af nyheder noterede TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, tre ting, der var værd at bide mærke i på Folketingets åbningsdag.

1. Østergaard lader sig ikke spise af

Dagens helt store tema var utvivlsomt klimaet.

Både foran Christiansborg og på forsiden af Information blev der råbt på handling på området, og den radikale leder Morten Østergaard truede for få dage siden med ikke at bakke op om den kommende finanslov, hvis ikke regeringen lagde klimakursen om.

Men efter tirsdagens åbning af Folketinget har vi ifølge TV 2s politiske redaktør lært, at Morten Østergaard ikke lader sig berolige af en lovning om 10 milliarder til klimainitiativer.

- Han holdt fast i truslen og er ikke blevet mindre krigerisk. Han er ikke tilfreds med det klimaambitionsniveau, der blev lagt for dagen af statsministeren, og lader sig ikke spise af med de 10 milliarder kroner. Det gør Pia Olsen-Dyhr (SF) heller ikke for den sags skyld. Så dagen har lært os, at der skal endnu mere handling til end det, der er lagt op til fra regeringens side, siger han.

Både foran Christiansborg og på forsiden af Information blev der råbt på handling på området, og den radikale leder Morten Østergaard truede for få dage siden med ikke at bakke op om den kommende finanslov, hvis ikke regeringen lagde klimakursen om.

2. Vermund er pludselig coronakritisk

Gennem hele coronakrisen har formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, været enormt positiv overfor regeringens håndtering af coronakrisen. Men da TV 2 spurgte hende efter åbningen, havde piben pludselig fået en anden lyd.

- Jeg bakkede fuldt op i begyndelsen. Jeg syntes, det var rigtigt at sætte tidligt ind og slå hårdt ned. Men lige så positiv som jeg var, lige så kritisk er jeg nu. For tiden er gået. Man har haft muligheden for at planlægge det efterår, vi er på vej ind i, og der halter regeringen, siger Vermund.

Ifølge Troels Mylenberg skyldes skiftet, at det er vigtigt for Vermund at slå fast, at hun og resten af Nye Borgerlige er fuldtonet på vej tilbage i blå blok.

3. DF kan godt, når de virkelig skal

Det var ikke alene demokratiet, der blev fejret tirsdag. Dagen markerede også DF'ernes 25 års jubilæum.

Og sikke et år at fylde 25. Partiet befinder sig i en historisk stor krise, hvor meningsmålinger gang på gang slår huller i deres indflydelse, og en lang række lokale DF'ere har de seneste måneder forladt det kriseramte parti.

Men fest skulle der altså være hos DF'erne i dag. Og på Christiansborg er der tradition for at markere den slags store triumfer med kage - og naturligvis et billede deraf på sociale medier.

Således lærte vi ifølge Troels Mylenberg en tredje ting af den store åbningsdag:

- Vi lærte, at DF'erne godt - når de virkelig skal - kan finde sammen om et kort moment af idyl, trods partiet befinder sig i en dyb krise på deres 25-års fødselsdag, siger han.