Politik

Næsten hver anden dansker mener, at regeringen gør for lidt for klimaet

Det er særligt blandt de 18-29 årige, at klima- og miljøpolitikken er afgørende for, hvor krydset vil blive sat ved næste folketingsvalg.

45 procent af danskerne mener, at regeringen gør for lidt eller alt for lidt på klimaområdet.

Det viser en ny måling lavet af Megafon for TV 2 og Politiken.

HVAD HAR REGERINGEN GJORT?

Siden folketingsvalget i 2019 er der blandt andet blevet vedtaget en klimalov med målet om, at Danmark skal mindske udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Foreløbigt har S-regeringen dog kun forpligtet sig til konkrete initiativer, der i bedste fald vil bringe Danmark en fjerdedel af vejen.

Ud af de godt 19 millioner tons CO2, som skal reduceres i forhold 1990, er der endnu kun truffet beslutninger, der på papiret vil mindske udledningen med anslået 4,6 millioner tons.

I den anden ende af skalaen svarer 14 procent af de i alt 1047 respondenter, at regeringen gør for meget eller alt for meget.

Forud for Folketingets åbning tirsdag kunne TV 2 erfare, at Mette Frederiksen vil lancere en ny pulje på 10 milliarder kroner målrettet klimainitiativer.

Lyn-analyse

Vi står foran et efterår, hvor der skal tages nogle virkelig store og afgørende skridt på det grønne område. Og her er der en tydelig konflikt mellem regeringen og dens støttepartier. Blandt støttepartierne er der en stigende frustration over, at de ikke mener, regeringen er ambitiøse nok på klimaområdet, og det er jo interessant, at det bliver delt af en så stor del danskerne – flere end dem, der rent faktisk stemmer på de små, rød/grønne partier.

Klima og miljø betyder mest for flest

Klima og miljø er da også den absolutte topscorer, når det gælder, hvad der afgør, hvor vælgerne sætter deres kryds.

Dernæst kommer hospitaler og sundhed efterfulgt af flygtninge og indvandrere.

I top tre ligger dermed de samme tre temaer som i 2019. Her viste en måling lavet af Megafon for TV 2 og Politiken dog, at sundhed var danskernes topprioritet, mens klimapolitikken lå nummer to.

Hvad stemmer de?

Inddelt på parti-niveau er der dog stor forskel på vægtningen af klima og miljø.

Her er det Alternativets vælgere, der prioriterer det højest, mens mellem 0 og 2 procent af vælgerne hos Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti har det prioriteret.

Det er dog ikke alene på partifarverne, der er tendenser at spotte.

Fordelt på alder er der med 47 procent en klar overvægt af 18-29-årige blandt respondenterne, der vægter miljø og klima. Efter dem følger de 60-69-årige med 36 procent.