Coronavirus

Frederiksen sender "varm og håbefuld" hilsen til Trump: Håber, han kommer sig hurtigt

Den danske statsminister håber, at den amerikanske præsident kommer sig hurtigt og uden gener.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) sender fredag formiddag en hilsen til den amerikanske præsident Donald Trump og hans kone Melania Trump, der fredag morgen dansk tid er blevet testet positive for covid-19.

- Jeg vil gerne sende en varm og håbefuld hilsen til den amerikanske præsident og førstedame, siger Mette Frederiksen på et kort pressemøde i Bruxelles, hvor hun i øjeblikket befinder sig i forbindelse med et EU-topmøde.

- Vi håber selvfølgelig alle sammen i Danmark, at både præsidenten og førstedamen kommer sig hurtigt og uden for mange gener. Så alle de bedste og varmeste hilsner til både præsidenten og hele den amerikanske befolkning herfra, siger hun.

Mette Frederiksen er - naturligvis - langt fra den eneste stats- og regeringschef, der har reageret på den opsigtsvækkende nyhed. Det samme har blandt andet Tysklands kansler Angela Merkel og Storbritanniens premierminister Boris Johnson.

Boris Johnson blev i foråret selv smittet med covid-19 og var igennem et længere og alvorligt sygdomsforløb, hvor han blandt andet i en periode var indlagt på intensivafdeling.

Blot en måned til valg

Nyheden om Donald Trumps testresultat kommer blot 32 dage før afholdelsen af det amerikanske præsidentvalg. Her er Trump oppe imod Demokraternes kandidat Joe Biden.

De to har blandt andet planlagt to yderligere TV-debatter frem mod valgdagen. Det er i skrivende stund uafklaret, om de debatter vil blive gennemført.

Foreløbigt er alle præsidentparrets arrangementer blevet aflyst, og de er gået i karantæne i Det Hvide Hus. I en officiel erklæring skriver præsidentens læge, at de begge "har det godt", men uddyber ikke, om de udviser nogle af de symptomer, der typisk er forbundet med coronavirus. Covid-19 er farligst for ældre mennesker - Donald Trump er 74 år.

- Aldersmæssigt er han helt klart inden for det, vi kalder risikogruppen. Men han har jo nok en usædvanligt stor stab af læger og sygeplejersker på nakken af sig, så han bliver fulgt rigtig tæt, har professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet Søren Riis Paludan forklaret.