Coronavirus

Stort flertal kræver regeringen på banen i sag om slettede mails

Ansatte i Statens Serum Institut og Sundhedsdatastyrelsen har ved en fejl fået slettet flere mails. Lidt for belejligt, mener Venstre.

Regeringen må på banen og forklare, hvordan det kan lade sig gøre, at sendte mails fra ansatte i Statens Serum Institut, Sundhedsdatastyrelsen og Sundhedsministeriets HR-afdeling er blevet slettet.

Det mener et flertal af Folketingets partier.

- Regeringen skal hurtigt og tydeligt komme med en forklaring, som er troværdig. Det her er kritisabelt og sker på et meget ærgerligt tidspunkt, siger SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, til TV 2.

Hun henviser til, at de slettede mails skulle bruges i den uvildige undersøgelse af regeringens håndtering af coronakrisen, som et flertal uden om regeringen før sommerferien besluttede skulle gennemføres.

Og netop den pointe er også den, der har fået samtlige borgerlige partier op ad stolen. På Twitter har Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen kaldt sagen om de slettede mails "lidt for belejligt til at være en tilfældighed".

Til TV 2 uddyber han:

- For at være helt ærlig fik jeg aftenkaffen galt i halsen, da jeg læste, at der er nogen, der er kommet til at slette mails fra den periode, hvor man har truffet nogle af de mest vidtgående beslutninger i forhold danskernes bevægelsesfrihed og økonomi siden Anden Verdenskrig. Det er meget alvorligt, siger Karsten Lauritzen.

Det er en virkelig skidt sag, der desværre rammer lige ind i de konspirationer, der også florerer

Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for de radikale

En sag, der stinker

Også Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er forarget.

På Twitter spørger han, "hvad sker der i vort land", og kræver alt undersøgt.

Mens de konservatives Rasmus Jarlov, der netop torsdag vender tilbage fra sygeorlov, bare kort konstaterer, at "det stinker":

Nye Borgerlige vil have ekstern undersøgelse

Sundhedsminister Magnus Heunicke orienterede onsdag aften samtlige Folketingets sundhedsordførere om sagen, men over for TV 2 afviser han at kommentere sagen. I stedet henviser hans ministerium til Sundhedsdatastyrelsen.

Her forklarer vicedirektør Vibeke van der Sprong, at de afsendte mails er blevet slettet ved "dybt beklagelige og utilsigtede fejl". Hun understreger, at man er i gang med at genskabe så mange mails som muligt og vurderer, at det vil være muligt at finde de fleste. Samtidig arbejder man på at sikre, at noget lignende ikke kan ske igen.

Retsordfører for Socialdemokratiet Jeppe Bruus afviser samtidig over for TV 2 alle beskyldninger, at regeringen skulle have bedt om at få de omtalte mails slettet. I stedet kalder han det for "groft" og "utrolig udansk" at fremsætte sådanne beskyldninger.

TV 2 har talt med Nye Borgerliges sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen, der vil have igangsat en ekstern undersøgelse straks.

- Der er fejl, og så er der fejl, som ganske enkelt set udefra er mystiske og kommer på et tidspunkt, hvor man desværre ikke kan lade være med at tænke sit. Derfor skal det undersøges, siger han.

Hos Radikale Venstre stemmer sundhedsordfører Stinus Lindgren i:

- Det er en virkelig skidt sag, der desværre rammer lige ind i de konspirationer, der også florerer. Derfor skal sagen afdækkes hurtigst muligt. Det er, som jeg forstod ministeren, allerede undervejs, så det ikke sker igen. Samtidig skal man arbejde på at gendanne det tabte. Men vi skal naturligvis have en forklaring og en løsning, så det ikke gentager sig, siger han til TV 2.

Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund understreger, at han ikke deler oppositionens "konspirationstegoretiske tankegang", men han understreger, at han finder sagen "uacceptabel og dybt kritisabel" og derfor støtter kravet om en undersøgelse med bistand fra en ekstern konsulent.