Politik

Mød Folketingets travleste mand, der har 50 ordførerskaber

Selvom Torsten Gejl ikke er partileder, betyder hans unikke position, at han kan få kaffeaftaler med de fleste ministre.

Det er ikke hans ansigt, der oftest dukker op i de politiske nyheder. Navnet vækker muligvis heller ikke den store genklang.

Men Torsten Gejl er den menige politiker i Folketinget, der har den største og mest direkte adgang til at påvirke alle kroge af dansk politik. I hvert fald formelt set. Det betyder blandt andet, at det er ganske få ministre, han ikke ret hurtigt kan få en kaffeaftale med, fortæller han.

Torsten Gejl er folketingspolitiker for Alternativet. Den eneste i partiet. Ifølge Folketingets hjemmeside har han derfor også alle de 50 ordførerskaber, der findes på Christiansborg.

Selv om Josephine Fock er leder af Alternativet, er det kun Torsten Gejl, der må repræsentere partiet i Folketingssalen.

I dag holder han ordførertalen for Alternativet i Folketingets åbningsdebat. Ligesom det er Torsten Gejl, der taler for partiet i folketingssalen, når det drejer sig om fiskekvoter, omskæring, finanslov og alt muligt andet. Bogstaveligt talt.

Sådan har det været, siden han i marts besluttede sig for at blive i Alternativet, efter at Josephine Fock blev valgt til ny leder, og de fire øvrige folketingspolitikere forlod partiet.

- Det tænkte jeg grundigt over i de dage. Da jeg talte med baglandet i Alternativet og mærkede, at der var et kæmpe ønske om, at partiet skulle fortsætte, kontaktede jeg lovsekretariatet på Christiansborg. Da jeg fandt ud af, hvilken service og professionalisme, der er, var jeg ikke bekymret.

- Jeg behøver for eksempel bare at fortælle, hvornår jeg er til stede i folketingssalen, så behøver jeg ikke melde afbud til alle de debatter, jeg ikke kommer til.

Kun partilederne har større muligheder

Den hjælp bliver der så rigeligt brug for i den nye politiske sæson. Formelt set er han Folketingets travleste politiker.

Flere af hans kolleger på Christiansborg har blot et enkelt ordførerskab eller slet ingen. Det kan virke paradoksalt i lyset af, at Alternativet kæmper for en arbejdsuge på 30 timer. Alligevel misunder Torsten Gejl ikke politikerne med en mere overskuelig arbejdsdag.

- Prøv engang at forestille dig at kunne forhandle med næsten enhver minister. Hvis der er et emne, der optager vores bagland, uanset hvilket ministerium, det er i, kan jeg forhandle. I et meget bredt udvalg af ministerier kan jeg sætte mig hen ved siden af den, der er allermest magtfuld på området og bede om et hurtigt kaffemøde alene, hvis jeg vil. Jeg kan deltage i forhandlingerne, hvis jeg vil.

- Det er et kæmpe privilegium. Jeg tror ikke, at der er nogen på Christiansborg, der har så store muligheder som mig for at forhandle, bortset fra partilederne.

Stor indflydelse, men mindre magt

Torsten Gejl er dog helt bevidst om, at mulighederne for indflydelse ikke er det samme som egentlig magt.

- Jeg gør jo først min indflydelsesmulighed til magt i det øjeblik, hvor jeg kommer med gode ideer, der kan bruges i en forhandling. Der er det sådan, at når man sidder i en forhandling, så er det de gode ideers forhandlingsplads.

De fem vigtigste ordførerskaber

  1. Klima og miljø De grønne ordførerskaber er det, vi særligt har skabt partiet for. Vi står over for så voldsomme udfordringer i klimakrisen.
  2. Sociale område Der er simpelth så mange problemer som følge af den voksende økonomiske ulighed. De udsatte bliver fattigere, mens samfundet bliver rigere. Kontanthjælpslofet betyder, at velfærden kun er for de fleste.
  3. Uddannelse. Det er grundinvesteringen i et samfund, og i Danmark har vi kke mange råstoffer. Vi har de gode hoveder.
  4. Kultur Det er det, vi skal have mere af, når vi skal basere mindre af vores livskvalitet på materielt forfbrug.
  5. Iværksætteri Det har meget at gøre med vores frihedsbegreb – vi elsker civilsamfundet sociale innvationskraft. Vi hylder de frie initativer, som ikke udspringer af kommuner og stat.

Torsten Gejl vil ikke fortælle, hvilke ordførerskaber, der er de mindst vigtige for partiet.

"Alle ordførerskaber kan vise sig på den ene eller anden måde bliver vigtige for grøn omstilling. Tag fx kirken hvor vi debatterer, om dens jord skal være mere klimavenlig".

- Jeg forhandler flere ting, som vi har fået vedtaget ved seneste finanslov og er kommet med ideer til det. Men man kan ikke komme ind ene mand og sætte kursen til hver forhandling. Det er der ingen, der kan. For at gøre min mulige indflydelse til magt, skal jeg komme og gøre en forskel til de forhandlinger, siger Torsten Gejl.

Han peger på, at statsminister Mette Frederiksen (S) har lovet ham at se på erfaringerne fra Finland med kontanthjælp uden modkrav. Det er kernepolitik for Alternativet at få ændret hele ledighedspolitikken, så der bliver brugt mindre tvang og pisk. Og de finske erfaringer, som Torsten tænker på, viser, at man finder lige så let et job uden tvang som med tvang.

Tungen lige i munden

Torsten Gejl lægger ikke skjul på, at de mange ordførerskaber naturligvis betyder, at han er en travl mand. En typisk dag lyder til at ligne de fleste andre politikeres med møder i ministerierne, opkald fra journalister, besøg af eksperter og græsrødder og politikudvikling med de ansatte og frivillige i partiet. Bare med lidt mere af det hele. Og for tiden er det også en del mere uforudsigeligt på grund af covid-19.

- I går skulle jeg have haft besøg af Institut for Menneskerettigheder, men det blev aflyst, fordi der var hasteforhandlinger i Sundhedsministeriet. Det er meget almindeligt – tingene flytter rundt, fordi der kommer nye ting ind. Her til morgen mødte jeg op i Sundhedsministeriet, men mødet var aflyst i går eftermiddags. Så det er med at holde tungen lige i munden, siger Torsten Gejl den onsdag midt i september, hvor han taler med TV 2.

Den 54-årige politiker har børnene Thor og Trude, og for også at få tid til dem er det politiske liv ganske skematisk anlagt. Mandage er Christiansborgs gange ofte næsten tømt for politikere, fordi der ikke er møder i folketingssalen. Torsten Gejl ankommer derfor mandag aften med toget til København, så han er klar til politiske slagsmål fra tirsdag morgen. Her bor og arbejder han frem til torsdag eller fredag, hvor han igen vender hjem til Aarhus. Eller nærmere lidt uden for Aarhus, i Rønde. Weekenderne forsøger han så vidt muligt at holde fri.

Når han er i København, overnatter Torsten Gejl i Folketingets lejlighedskompleks i Tordenskjoldsgade få hundrede meter fra Christiansborg. Denne onsdag er han begyndt dagen med 20 minutters meditation i lejligheden. Sådan begynder mange dage for politikeren, der også løber og er hyppig gæst på tredje sal på Christiansborg, hvor motionsrummet ligger. Her dyrker Torsten Gejl kampsport.

- Meditation er fantastisk godt mod stress og til at samle tankerne. Det giver ro, når hele dagen går med hurtige beslutninger. Det er for mig en meget, meget stor investering i min personlige velvære. Jo bedre jeg har det, jo bedre er jeg også til at læse, analysere og tage beslutninger.

Demokratisk nytænkning ikke for Torsten Gejls skyld

Trods travlheden var det ikke af hensyn til Torsten Gejl, da Alternativet for godt en måneds tid siden præsenterede tre eksterne ordførere på partiets sommergruppemøde.

Det var i stedet demokratisk nytænkning, forklarede Josephine Fock, da kultur- og fritidsborgmester i København, Franciska Rosenkilde, blev gjort til kultur-, fødevare- og ligestillingsordfører, medlem af Borgerrepræsentationen i København Kim Hjerrild tog sig af de tilsvarende poster for økonomi og finans, og Nicklas Hakmann fik uddannelses- og undervisningsordførerskaberne.

På den måde skulle der "slås hul i muren ud til virkeligheden". De eksterne ordførere skal have kontakten med pressen og udvikle politikken på deres respektive områder. Men det er stadig kun Torsten Gejl, der kan repræsentere partiet i Folketinget.

Franciska Rosenkilde inde i Torsten Gejl

Hvordan det fungerer i praksis, forklarede Torsten Gejl på sommergruppemødet som, at han har Franciska Rosenkilde "inde i sig", når han skal stå i Folketingssalen og tale om fødevarer eller ligestilling.

Selv om det måtte lyde besværligt eller forvirrende for nogle, ser Torsten Gejl det alene som en hjælp.

- Det, jeg siger som politiker, har altid været det, Alternativet mener. Så om det lige er en rådgiver eller en af de tre eksterne ordførere, der hjælper og rådgiver mig, betyder ikke så meget. Jeg er ikke ved at blive skizofren af den grund.

Hverken rådgivere eller eksterne politikere kan af gode grunde rådgive ham direkte, når han står til debat i folketingssalen. Så hjælpen kommer forud for møderne.

- Hvis det eksempelvis er til finanslovsdebatten, har Kim Hjerrild sagt: ”Torsten, i din tale er det utroligt vigtigt, at du nævner de grønne obligationer, som vi fik afsat en million til sidste år, at du lige kontakter Nationalbanken for at høre, hvor langt vi er kommet med det".

Ikke som Jacob Haugaard

Selvom Torsten Gejls position i Folketinget på mange måder er unik, er det ikke første gang, at én mand sidder med alle Folketingets opgaver på sit bord. To gange er løsgængere blevet valgt til Folketinget. Senest var det komikeren Jacob Haugaard, der i 1994 blev valgt til Folketinget, da han blandt andet lovede medvind på cykelstierne og større julegaver til alle.

Men selvom de begge er valgt i Østjylland, har Torsten Gejl ikke kontaktet ham for at få ideer til, hvordan man håndterer opgaven.

- Jeg var faktisk med til at stemme på ham, da vi sendte ham i Folketinget. Men nej, det har jeg aldrig. Det var noget helt andet. Det var en protest. På det tidspunkt var vi mange, der havde det sådan, at det var et cirkus i politik. Så vi sendte en klovn. Det var ikke en politisk funderet ting for mig. Min vej ind er helt anderledes.

Det kommer til at gøre ondt

I denne uge begynder det nye folketingsår så for Torsten Gejl formelt set. I dag kommer han selv i ilden, hvor han skal tale fra Folketingets talerstol.

Her vil han kræve, at regeringen indrømmer, at grøn omstilling kommer til at blive dyrt og gøre ondt.

- Åbningstalen skal være et vink med en kæmpestor vognstang til regeringen om, at vi ikke bare skal satse på grøn omstilling gennem teknologiske løsninger engang i fremtiden. Vi er nødt til at have CO2-skatter, så vi allerede nu kan begynde at nærme os 2030-målet.

Så ud over at se Torsten Gejl på talerstolen i dag, må vi også forvente at høre Franciska Rosenkilde, Josephine Fock og Kim Hjerrilds ord fra hans mund.