Politik

Frigivne feriepenge giver lange køer hos Borger.dk

Feriepengene er blevet frigivet for at sætte gang i den danske økonomi.

Fra i dag og frem til den 1. december er det muligt, at ansøge om at få sine indefrosne feriepenge udbetalt.

Meldingen har tirsdag formiddag skabt pres på Borger.dk's hjemmeside, hvor man skal ansøge om pengene. Kort efter klokken 11 var der over en times ventetid på at kunne få lov til at ansøge om pengene.

Udbetalingen af pengene er en del af den genopretningspakke, som Folketinget blev enige om tilbage i juni. I første omgang er der tale om at man kan få udbetalt tre ud af fem ugers feriepenge.

Sådan gør du og sådan er reglerne

 • Pengene kan man bestille digitalt ved at gå ind på borger.dk og logge på med NemID. Her kan du også se, hvor mange penge, du har til gode.
 • Pengene vil blive udbetalt op til syv hverdage efter og beskattes som almindelig indkomst.
 • Det er frivilligt, om man ønsker at få de indefrosne feriepenge udbetalt. Hvis man ikke aktivt går ind og beder om feriepengene inden den 1. december, bliver de udbetalt automatisk, når man når folkepensionsalderen, medmindre man af andre årsager forlader arbejdsmarkedet inden.
 • Beløbet, der kan udbetales, bliver beregnet af ATP ud fra registeroplysninger om, hvad man har tjent i perioden 1. september 2019 til 31. marts 2020.
 • Hvis din jobsituation er en anden end lønmodtager, skal du i nogle tilfælde søge via en blanket. Det kan tage lidt flere dage, inden du får udbetalt pengene.
 • De udbetalte feriepenge bliver ikke modregnet i forsørgelsesydelser og kommer heller ikke til at påvirke muligheden for at blive berettiget til en offentlig ydelse.
Sådan ser det ud, når man har fået sendt sin ansøgning om de indefrosne feriepenge af sted.

Skal kickstarte økonomien

Meningen er, at udbetalingen af feriepengene skal kickstarte økonomien, som er presset af coronakrisen.

Overgang til nye ferielov

 • Inden den nye ferielov træder i kraft, er der et overgangsår, som løber fra 1. september 2019 til 31. august 2020.
 • Feriepenge, du optjener i overgangsåret, bliver til en opsparing hos den nye fond, Lønmodtagernes Feriemidler.
 • Overgangsåret gælder alle lønmodtagere, og din opsparing er 12,5% af din ferieberettigede løn.
 • Det er din arbejdsgiver, der indberetter og indbetaler feriepengene til Lønmodtagernes Feriemidler
 • Du får opsparingen udbetalt ved folkepensionsalderen.

Kilde: Borger.dk

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

- Det er godt, at pengene nu kan begynde at komme ud og arbejde. Det er der behov for. Vi ved, at mange virksomheder har svært ved at få økonomien til at løbe rundt på grund af coronakrisen, og saltvandsindsprøjtning kan være med til at få gang i hjulene og dermed redde arbejdspladser.

I første omgang er der tale om, at man kan få tre ud af fem ugers opsparede feriepenge udbetalt. Bekæftigelsesministeren er dog ikke afvisende over for, at også de to sidste uger kan komme i spil. Den del af aftalen skal vendes med de andre partier senere.

Hvor meget kan jeg få udbetalt?

Den præcise udbetaling af de indefrosne feriepenge afhænger af ens årsindkomst - herunder om man betaler topskat.

Ifølge Danmarks Statistik tjener en gennemsnitlig lønmodtager 455.000 kroner om året. Med den indkomst har man udsigt til en udbetaling på cirka 19.000 kroner efter skat, viser beregninger fra Danske Bank.

Folketingets partier har tidligere vedtaget, at modtagere af offentlige ydelser får et skattefrit engangstilskud på 1000 kroner i stedet for feriepenge, som de ikke har optjent i perioden. Det er blandt andet modtagere af folkepension, førtidspension, dagpenge, kontanthjælp og SU samt en række øvrige forsørgelsesydelser.

Tilskuddet forventes at blive udbetalt i løbet af oktober, oplyser Beskæftigelsesministeriet til TV 2.

Ny ferielov giver opsparing

Grunden til, at danskerne har feriepenge til gode, er, at vi i år er overgået til en ny ferielov. De penge, lønmodtagere har optjent i det forgangne år, er blevet til en opsparing hos Lønmodtagernes Feriemidler. Meningen med opsparingen var egentlig, at den skulle udbetales ved pensionen, men for at få gang i økonomien er det altså besluttet, at alle med en opsparing, kan få en del af den udbetalt nu.