Politik

Veganerpartiet vil i Folketinget: - Vi vil omgående have lukket det konventionelle landbrug

Partiet svarer dog ikke på, hvordan regningen for at afskaffe landbruget skal betales. Partiprogram og bloktilhørsforhold lader også vente på sig.

Veganerpartiet vil afskaffe det konventionelle landbrug og sætte dyr og natur først.

Det siger partileder Henrik Vindfeldt på partiets første pressemøde mandag.

- Forholdene for dyr i Danmark er det mest uværdige og skamfulde, jeg har oplevet i mit liv. Jeg forstår ikke, at man har kunnet lovliggøre det. Det er et menneskeskabt helvede. Det er så forfærdeligt, siger han.

Veganerpartiet nåede i august de krævede 20.182 godkendte vælgererklæringer og vil derfor være at finde på stemmesedlen ved næste folketingsvalg.

- Jeg er rystet, og jeg skammer mig

Partiets tre mærkesager er dyrerettigheder, folkesundhed og natur. På pressemødet mandag middag fremhæver partilederen især forholdene for grise, kyllinger og mink i det konventionelle landbrug.

- Forholdene er så forfærdelige. Dyrene har det forfærdeligt. De er skadesløst avlet til turbovækst, og nu holdes de i tusinder af industribygninger på pladskrav, der kan være meget svære at forstå, før man selv har set det, siger Henrik Vindfeldt.

- Jeg er rystet, og jeg skammer mig, siger han.

Henrik Vindfeldt mener, at landbruget har ødelagt den danske natur, fordi det er blevet "opdyrket til ukendelighed for at fodre alle de her grise".

- Dette er blevet gjort med milliarder i støtte. Det er danske skatteborgere, der har holdt regningen. Vi er blevet tvunget til at betale for destruktion af vores eget land, siger han.

Konkret lægger partiet op til at frigive 40 procent af landets areal, som bruges til foder til slagtedyr. Henrik Vindfeldt svarer dog ikke på, hvordan den store regning skal betales.

Politianmeldt for at trænge ind i svinestald

De seneste to år har partiet indsamlet det, de selv betegner som dokumentation for forfærdelige dyreforhold i landbruget.

- Ingen har ret til at udføre de her handlinger, som vi har dokumenteret. Og det bør udskammes i en sådan grad, at når vi en dag bliver færdige med det, kommer det aldrig til at ske igen, siger Henrik Vindfeldt.

Veganerpartiet har flere gange lagt videoer, hvor aktivister er trængt ind på gårdområder, på sin Facebookside. Sidste år blev blandt andet Henrik Vindfeldt politianmeldt for at have trængt ind i en svinestald på Falster. Partiet delte en livevideo af det på Facebook og sagde, at formålet var at vise, "hvordan det står til i den her industri".

På pressemødet afviser Henrik Vindfeldt, at partiet vil fortsætte med at trænge ind på gårde og filme.

- Vi har indsamlet den dokumentation, vi skulle bruge de seneste to år. Så det er der ikke brug for, siger han.

- Der er så stærk dokumentation for, at dyremishandlingen er så grov og voldsom, siger han.

Principprogram og blok er ikke på plads

De kommende måneder vil partiet præsentere sit principprogram. På nuværende tidspunkt har partiet kun fokus på de tre mærkesager, og Henrik Vindfeldt svarer ikke på, hvad partiets holdning for eksempel er til udenrigspolitik.

- Det har jeg ikke noget svar på. Der er vi nødt til at lære vores medlemmer at kende, siger Henrik Vindfeldt.

Henrik Vindfeldt forklarer, at de vil varetage mandatet for de danske vælgere, som er enige i Veganerpartiets mærkesager, og efterfølgende finde ud af, hvad de skal mene på andre områder efter at have lært vælgerne at kende.

Det er også uklart, hvilken blok partiet tilhører, og hvem det vil pege på som statsminister, hvis Veganerpartiet kommer i Folketinget.

- Indtil for ganske nylig ville vi have peget på Mette Frederiksen, men vi er overrasket over den politik, der er blevet ført fra valget til nu. Vi ser ikke nogen grøn retning. Så vi ved det ikke nu, siger Henrik Vindfeldt.

Ikke bekymret for grøn kamp

Veganerpartiet er ikke det eneste nye parti. I starten af september præsenterede tre afhoppere fra Alternativet partiet Frie Grønne, som også vil slå sig op på at kæmpe for naturen og klimaet.

Henrik Vindfeldt er ikke bekymret for, om Veganerpartiet risikerer at kæmpe om de grønne vælgere med både Alternativet og Frie Grønne, hvis partiet bliver opstillingsberettiget til Folketinget.

- Jeg tror, at dyre- og naturvenner i Danmark i lang tid har sat deres lid til, at andre politikere skal løse de her problemer. Det tør jeg ikke gøre mere, siger Henrik Vindfeldt

- Jeg kommer ikke til at overlade det til andre politikere.