Politik

Thulesen gennemfører pludselig markante ændringer i DF's top

DF's formand har været i fokus i denne uge, efter at en bog har blotlagt det kriseramte partis indre liv. Nu ændrer Thulesen magtstrukturen.

Dansk Folkepartis magtfulde koordinationsudvalg, hvor alle de væsentlige beslutninger om partiets politiske kurs er blevet truffet i mere end otte år, eksisterer ikke længere.

Det har partiformand Kristian Thulesen Dahl ifølge TV 2s oplysninger meddelt medlemmerne af udvalget efter et møde i Dansk Folkepartis hovedbestyrelse i løbet af weekenden.

Beslutningen kommer, efter at det kriseramte parti har været igennem en begivenhedsrig uge. Mandag udkom bogen 'Kong Kristian – mennesket, magten og faldet' der, på baggrund af anonyme kilder, beskriver det indre liv i partiet og blandt andet angivelige kupplaner fra partiets nuværende næstformand Morten Messerschmidt. Planer som Messerschmidt selv har afvist.

Undervejs i bogen bliver der refereret fra drøftelser, der har fundet sted på interne DF-møder, blandt andet i koordinationsudvalget. Og det faktum, at der er lækket fra dette forum, hvor blot en håndfuld helt centrale DF-figurer sidder med, er ifølge flere kilder, TV 2 har talt med, den egentlige årsag til Thulesens beslutning.

Selv afviser Kristian Thulesen Dahl søndag aften overfor TV 2, at beslutningen har med udgivelsen af bogen at gøre.

- Nej, det her er justeringer, som vi har tænkt på i et stykke tid, og som så bare tilfældigt kommer til at falde sammen med, at der er kommet en bog. Det er ikke bogen, der har medført, at vi har lavet disse tiltag, siger han og fortsætter:

- Det er min opfattelse, at man altid skal tilpasse sin organisation og den måde, man arbejder på, til de udfordringer, der er. Og jeg mener, at vi med de her justeringer får skabt mere klarhed over, hvem der har ansvaret for forskellige dele. Og det er til gavn for partiet.

Thulesens opfindelse

Koordinationsudvalget er ellers Kristian Thulesen Dahls opfindelse og blev etableret kort tid efter, at han i 2012 overtog formandsposten i partiet efter Pia Kjærsgaard. Siden da har udvalget været det mest centrale organ, hvor alle vigtige beslutninger er blevet truffet.

Udvalget har haft til opgave både at føre de langsigtede diskussioner om partiets politiske linje, men også koordineret den daglige indsats. Hvordan partiet skulle stille sig til de aktuelle politiske diskussioner. Hvilke store udmeldinger, der skulle ske i pressen.

TV 2 erfarer

Denne artikel bygger på oplysninger fra anonyme kilder, da informationerne kun har været mulige at fremskaffe under betingelse af anonymitet.

Det har TV 2 accepteret, fordi TV 2 finder oplysningerne relevante for offentligheden.

I sommeren sidste år, umiddelbart efter folketingsvalget, besluttede Thulesen Dahl at indlemme Pia Kjærsgaard og Morten Messerschmidt i koordinationsudvalget, mens Martin Henriksen, der var blevet stemt ud af Folketinget, måtte forlade det. I foråret blev partiets medlem af Europa-Parlamentet, Peter Kofod, så også indlemmet i udvalget.

Den seneste tid har koordinationsudvalget dermed bestået af Kristian Thulesen Dahl, Morten Messerschmidt, Pia Kjærsgaard, Peter Skaarup, Søren Espersen, Peter Kofod og presseschef Jesper Beinov.

Da der altså ikke længere findes et koordinationsudvalg, er Pia Kjærsgaard, Søren Espersen og Peter Kofod dermed nu uden formel plads i ledelsen af Dansk Folkeparti, da de heller ikke sidder i partiets hovedbestyrelse eller gruppebestyrelsen i Folketinget.

Morten Messerschmidt blev for få måneder siden partiets næstformand, og det ændrer weekendens omlægning af partiets interne struktur ikke på.

Kriseramt parti

Dansk Folkeparti befinder sig i øjeblikket i den største krise i partiets historie. I sommeren 2019 fik partiet to katastrofale valgresultater. Først til Europa-Parlamentsvalget, hvor partiet gik fra fire til ét mandat – og kort derefter et folketingsvalg, hvor partiet fik blot 8,7 procent af stemmerne mod 21,1 procent ved valget i 2015.

Siden da er partiet så gået yderligere tilbage i meningsmålingerne og ligger i det seneste vægtede gennemsnit af målinger fra Ritzau til 6,4 procent af stemmerne. I nogle målinger har udfordrerne fra Nye Borgerlige, der for halvandet år siden end ikke sad i Folketinget, sågar været på størrelse med DF.

Dansk Folkeparti, der i 1995 blev stiftet af blandt andet Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl, kan 6. oktober fejre 25-års jubilæum.