Politik

Minister om sharia-skilsmisse: Ikke et enkeltstående tilfælde

Minister er ikke overrasket over skilsmissedokumenter, der er behandlet efter sharialovgivning og ikke dansk lov. Tiltag skal forhindre nye tilfælde.

En ny sag om sharia-skilsmisse i Odense er ikke enkeltstående. Det siger Kaare Dybvad Bek (S), der er fungerende udlændinge- og integrationsminister.

Berlingske har afdækket, hvordan en kvinde i Odense har skrevet under på et dokument med flere krav for at kunne blive skilt fra sin mand. Dokumentet, der er udfærdiget af imamen Abu Bashar, bygger på sharialoven.

Ministeren er ikke overrasket over sagen. Han vil dog ikke sætte et konkret tal på, hvor mange andre tilfælde han har hørt om.

- Det kan jeg ikke vurdere. Jeg hører bare af og til fra folk, der fortroligt henvender sig til mig for at fortælle om ting, der foregår i parallelsamfund, som er bundet op på religiøse forestillinger, der hører til i middelalderen, siger han.

Et enormt pres

Heller ikke Jesper Petersen, der forsker i islamiske skilsmisser ved Lund Universitet, kan sige noget om omfanget, da det ikke kan ses ud fra de undersøgelser, der allerede eksisterer på området. Man ved dog, at det er et fænomen, der ses blandt ressourcesvage kvinder, lyder det.

- Kvinden udsættes for tvingende, social kontrol, typisk af sin ægtemand, sin egen familie eller nære omgangskreds. Det her dokument eller et skilsmisseråd er et symptom på den problemstilling, siger han til TV 2.

- Nu kender jeg ikke denne her sag, men jeg har indsamlet rigtig mange lignende sager, og kvinderne lægges under et enormt pres. Den sociale kontrol gør, at de må tage til takke med det, de kan få. Når du er ressourcesvag, kan du ikke komme ud af de her miljøer, for de mennesker, der undertrykker dig, er også dem, du er afhængig af.

Kvinde skulle betale 75.000 kroner til sin mand

Ifølge dokumentet, som Berlingske har fået oversat fra arabisk, skal kvinden blandt andet betale 75.000 kroner til manden for at blive skilt. Derudover har hun skrevet under på, at hun vil lære sine børn Koranen, det arabiske sprog og at bede fem gange om dagen.

Dokumentet er ikke det første bevis på, at der findes parallelsamfund i Danmark. I 2016 afslørede TV 2s dokumentarserie ’Moskeerne bag sløret’, at flere danske moskeer fastholder muslimer i et parallelsamfund, der gjorde det vanskeligt at blive integreret og leve et liv med danske værdier, rettigheder og normer.

Men den fungerende udlændinge- og integrationsminister mener alligevel ikke, at skilsmissedokumentet er et tegn på, at der ikke er sket noget politisk for at komme problemet til livs.

- Jeg tror, det er vigtigt at forstå, at hvis vi ikke havde strammet lovgivningen henover årene, hvis vi ikke have lavet parallelsamfundspakken, så havde man haft en situation, hvor det her havde været voldsomt mere udbredt, som man for eksempel ser i Sverige. Men uanset hvad skal der være fuldstændig nultolerance over for den har type af religiøse kontrakter, siger han til TV 2.

En række nye forslag skal sikre, at der ikke "kommer et minut ro til at lave denne type kontrakter, der hører til i middelalderen", lyder det.

Forbud på vej

Ifølge Kaare Dybvad Bek vil regeringen med de nye forslag gøre, hvad den kan for at stoppe "galskaben":

- I første omgang kommer vi til at forbyde religiøse vielser af mindreårige og skærpe straffen for tvangsægteskaber. Og så gennemgår vi lovgivningen for at se, om der er andre steder, vi kan skærpe straffene, så der bliver slået hårdere ned, siger han.

Hvis man gør det, som imamen har gjort her, så mener vi ikke, at man har lov til at være i Danmark, og det vil vi gå meget langt for

Mads Fuglede, integrations- og udlændingeordfører, Venstre

Men der er jo ikke noget, der tyder på, at kvinden er mindreårig?

- Nej, men for os at se handler det om bredt set at ramme den sociale kontrol. Den indsats kommer ikke kun til at ligge på justitsområdet, selvom det er meget vigtigt. Det kommer til at være alle steder i regeringen, hvor man har noget at gøre med social kontrol.

- Der kommer man til at være opmærksom på, hvor skruerne kan strammes, så de her kvinder har den samme sikkerhed som alle andre, der bor i Danmark, siger Kaare Dybvad Bek.

Partier vil gå langt for at sikre kvinder

Hos både Radikale Venstre og Venstre håber man, at den allerede eksisterende lovgivning mod psykisk vold kan komme i brug. Og ellers er partierne også klar til at skærpe loven yderligere.

- Der gælder selvfølgelig ikke sharialovgivning i Danmark, der gælder kun dansk lov. Og det, vi er vidne til her, er negativ social kontrol af en kvinde, og der er sikkert mange flere, der ikke er blevet opdaget, siger Venstres integrations- og udlændingeordfører, Mads Fuglede.

- Hvis man gør det, som imamen har gjort her, så mener vi ikke, at man har lov til at være i Danmark, og det vil vi gå meget langt for.

De radikales retsordfører, Kristian Hegaard, kalder sagen fra Odense "forfærdelig" og "meget bekymrende".

- Det er mit indtryk, at det i forvejen er ulovligt, og derfor glæder det mig, at det er blevet politianmeldt og kan gå rettens gang. Hvis der er et lillebitte hul i lovgivningen her, skal der ikke være nogen tvivl om, at Radikale Venstre er mere end parate til at få rettet op på det, så vi sikrer kvinders frie og lige adgang til at kunne begære skilsmisse, siger han til TV 2.

Dansk Folkeparti har kaldt ministeren i samråd om sagen. Det bliver dog nok en sag, der lander hos udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, som boligminister Kaare Dybvad Bek har vikarieret for.

Tesfayes forældreorlov udløber 27. september.