Politik

DF vil rykke spionsag til Statsministeriet - har ikke tillid til forsvarsministerens håndtering

Ifølge DF-formanden har der været for meget "flimmer" i forsvarsministerens håndtering. Kun med statsministeren for bordenden kan der skabes respekt.

Undersøgelsen af spionskandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste skal ske med statsminister Mette Frederiksen (S) for bordenden.

Sådan lyder det fra Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti.

Der er ingen tvivl om, at jeg ikke synes Trine Bramsen som forsvarsminister har gjort det specielt godt

Kristian Thulesen Dahl, formand i Dansk Folkeparti

Han mener ikke, at sagen bliver taget tilstrækkelig alvorligt, så længe forsvarsminister Trine Bramsen (S) har teten.

- Der kommer stadig større læk, der kommer stadig større problemer. Derfor bliver vi nødt til at flytte hele den her diskussion om Forsvarets Efterretningstjeneste og alt, der er sket omkring det, over i Statsministeriet. Så må statsministeren simpelthen sætte sig for bordenden, så det ikke er i hverken Forsvarsministeriet eller Justitsministeriet, det sker, siger han til TV 2.

For meget "flimmer"

Håbet fra DF-formanden er, at statsministerens tilstedeværelse vil skabe større respekt omkring arbejdet og fortroligheden.

- Og så vil det også gøre, at al den polemik, der er omkring Forsvarsministeriet - hvor forsvarsministeren selvfølgelig også spiller en rolle - vil ske et andet sted. Der er mit håb, at det vil betyde færre læk fremover.

Siger du mellem linjerne, at det er forsvarsminister Trine Bramsen, der er skyld i de læk?

- Der er ingen tvivl om, at Trine Bramsen som forsvarsminister synes jeg ikke har gjort det specielt godt. Jeg synes, der er for meget flimmer i forhold til, hvordan hun håndterer det her. Det her har risikoen for at eskalere, når stadigt flere ting bliver udstillet for offentligheden ...

Men det er vel ikke Trine Bramsens skyld, at de ting bliver udstillet i offentligheden?

- Jeg siger ikke, at forsvarsministeren står bag læk. Jeg siger, at hele den her diskussion, hvor der helt tydeligt er nogle, der prøver at finde ud af, hvor de selv står bedst, har risikoen for at eskalere sagen i offentligheden. Og hver gang det sker, ødelægger vi Danmarks mulighed for at sikre vores egen sikkerhed, siger Kristian Thulesen Dahl og tilføjer, at ministerens håndtering har skabt "en unødvendig uro".

En af tidens mest alvorlige sager

Onsdag var forsvarsminister Trine Bramsen (S) kaldt i samråd om skandalen, der er blevet omtalt som en af de mest alvorlige sager, vi har set i Danmark.

Baggrunden er undersøgelse, der viser indikationer på, at FE har igangsat ulovlige aktiviteter om indhentning og videregivelse af oplysninger om danske statsborgere. Derudover konkluderede den, at efterretningstjenestens måde at indhente oplysninger på kan bruges til ulovligt at spionere mod danske statsborgere.

Tilsynet, der stod bag undersøgelsen, konkluderede også, at efterretningstjenesten ad flere omgange har tilbageholdt centrale oplysninger for tilsynet og givet urigtige oplysninger om tjenestens indhentning og videregivelse af oplysninger.

Under samrådet blev Trine Bramsen særligt spurgt ind til, hvad hun vidste om den kritik, tilsynet har udtalt af FE, og hvornår. Hun oplyste, at hun først blev informeret om den konkrete kritik 21. august.

Har stadig tillid, men ...

Efter samrådet appellerede forsvarsministeren til fortrolighed og tilføjede, at det er "vitalt for Danmarks sikkerhed og tryghed".

Men den fortrolighed, der kræves, har Kristian Thulesen Dahl altså ikke tillid til, at forsvarsministeren og hendes ministerium kan stå for at sikre.

- De er en part i den her sag. Det vil sige, at hver gang de kommer med noget, er der andre, der skal sige noget i forhold til det. Det har risikoen for, at det her i højere grad bliver noget, der stiller efterretningstjenesten i offentlig skue, siger Kristian Thulesen Dahl.

Har du stadig tillid til Trine Bramsen som forsvarsminister?

- Jamen, for min skyld kan Trine Bramsen sagtens fortsætte som forsvarsminister, men det kræver, at vi får håndteret sagen på en anden måde, end det bliver gjort nu. Ellers ser vi bare uge for uge nye afsløringer, og så blotlægger vi efterretningstjenestens arbejde og forringer vores egne muligheder for at sikre vores fremtidige sikkerhed, siger Kristian Thulesen Dahl.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Trine Bramsen. Hun har ikke ønsket at stille op til et interview, men henviser til udtalelsen fra gårsdagens samråd, hvor hun bad alle - såvel enkeltpersoner som medier - holde sig Danmarks sikkerhed for øje.