Politik

Bramsen svarer igen på kritik i spionsag: - Det gælder Danmarks sikkerhed

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) afviser på samråd at kommentere indhold i sag om Forsvarets Efterretningstjeneste.

Efter at have forholdt sig tavs i en lille måned var forsvarsminister Trine Bramsen (S) onsdag i åbent samråd om sagen i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Sagen startede i slutningen af august, hvor Tilsynet med Efterretningstjenesterne udsendte en skarp kritik af FE. I forbindelse med sagen er flere ledende medarbejdere hjemsendt.

- Der har på det seneste været kritik af, at de blev hjemsendt. Og det er sagt, at det skulle være sket for at vise politisk handlekraft. Det vil jeg sige klart her, at det ikke er korrekt.

- Hjemsendelsen sker på grund af den alvorlige kritik fra tilsynet, der har relation til de pågældende medarbejdere, siger Trine Bramsen.

Kritik fra Claus Hjort

Hun er af blandt andet Venstres Claus Hjort Frederiksen blevet kritiseret stærkt for sin håndtering af sagen.

Den tidligere forsvarsminister har sagt, at sagen ikke burde være kommet i offentlighedens søgelys.

I flere lange interviews har han sagt, at sagen handler om et tophemmeligt samarbejde mellem USA og Danmark, hvor et datakabel er blevet overvåget.

Opfordrer til fortrolighed

Trine Bramsen slog på samrådet fast , at hun ikke vil kommentere på den del af debatten, og sendte samtidig en slet skjult stikpille til Claus Hjort Frederiksen.

- Jeg hverken kan eller vil gå ind i spekulationer. Jeg tager sikkerhed og fortrolighed alvorligt. Derfor holder jeg fast i, at drøftelser af efterretningstjenesterne sker i de relevante Folketingsudvalg.

- Jeg vil til slut appellere til, at alle - såvel enkeltpersoner som medier - holder sig Danmarks sikkerhed for øje. Hverken regeringen eller jeg vil eller kan kommentere på fortrolige forhold, siger hun.

Jeg må meget klart sige, at der ikke er nogen, der er fyret i denne sag

Trine Bramsen

Efter samrådet blev Bramsen også spurgt, om Claus Hjort Frederiksen har brudt sin tavshedspligt.

- Jeg kommer ikke til at kommentere på, hvad der måtte være af spekulationer hverken i pressen eller fra andre, svarer hun.

Åbner for hjemsendte medarbejdere

Det var i det hele taget ikke meget, Trine Bramsen kunne sige på onsdagens samråd. Hun slog dog fast, dels at der kommer en undersøgelse af sagen - den er netop nu ved at blive tilrettelagt i Justitsministeriet - og dels, at de fem medarbejdere, der på nuværende tidspunkt er hjemsendt, som konsekvens, fortsat har mulighed for at vende tilbage til deres job i staten:

- Jeg må meget klart sige, at der ikke er nogen, der er fyret i denne sag. Der er sket hjemsendelser, så de pågældende medarbejdere, der har haft med sagen at gøre, ikke selv skal håndtere de spørgsmål, der er rejst af tilsynet, sagde Trine Bramsen og tilføjede:

- Jeg har været omhyggelig med at slå fast, at de er hjemsendt indtil videre. Det er vigtigt, at det løbende vurderes, om hjemsendelser er nødvendige eller de kan udføre andet arbejde, sagde Trine Bramsen.

Blandt de hjemsendte medarbejdere er både direktør for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, og tidligere departementschef i Forsvarsministeriet Thomas Ahrenkiel, der den 1. september skulle have været tiltrådt som Danmarks ambassadør i Berlin.