Flertal lægger pres på regeringen: Danskerne skal have frigivet alle feriepengene

Danskere skal have yderligere to ugers indefrosne feriepenge frigivet, og det haster, lyder det fra et flertal af Folketingets partier.

Danskere skal kunne få udbetalt alle fem ugers indefrosne feriepenge, så der bliver sparket godt gang i økonomien efter coronakrisen.

Det mener et flertal af Folketingets partier fra begge politiske fløje. Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, SF og Enhedslisten står bag kravet.

- Det giver god mening, at danskerne får noget mere købekraft for at holde forbruget i gang og dermed også fastholde, at mennesker ikke mister deres job, siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen.

Der er allerede indgået en politisk aftale om, at man kan få udbetalt tre ud af fem ugers indefrosne feriepenge i oktober. Nu vil partierne således have de resterende to uger udbetalt.

"Pengene skal ud hurtigst muligt"

Aftalen om at frigive de tre ugers feriepenge blev indgået mellem regeringen og et flertal af Folketingets partier i midten af juni. I den forbindelse blev det aftalt, at partierne skal drøfte de resterende to uger i efteråret.

De seneste ugers opblussen i coronavirussen og nye restriktioner sætter en "tyk streg" under, at alle fem uger skal frigives, lyder det fra Venstre.

Enhedslisten mener også, at det haster.

- Pengene skal ud så hurtigt, som det kan lade sig gøre. For rigtig mange mennesker - også dem, der har fået en fyreseddel eller ved, at de får en fyreseddel lige om lidt - vil det betyde rigtig meget, siger beskæftigelsesordfører Victoria Velasquez (EL).

I øjeblikket arbejdes der på et system til at udbetale de tre ugers feriepenge, der foreløbig er indgået aftale om. Ifølge Finans.dk planlægger LD Fonde, der har det overordnede ansvar for de indefrosne feriepenge, og pensionsselskabet ATP at åbne for udbetalinger af feriepenge 1. oktober eller i starten af oktober.

Regeringen holder igen på løfterne

Modsat det politiske flertal i Folketinget holder regeringen igen med løfter om at udbetale de sidste to ugers feriepenge. Det skyldes ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at mange virksomheder endnu ikke har indberettet, hvor mange feriepenge danskerne står til at modtage. Deadline for dette er 31. december.

- Helt grundlæggende fungerer det på den måde, at staten lægger pengene ud, hvor vi vurderer, hvad vi tror, folk har optjent af feriepenge. Det er derfor, at vi kun udbetaler tre uger. Hvis vi udbetaler for lidt, eller hvis vi udbetaler for meget, kan vi justere og korrigere i de sidste to uger, siger Peter Hummelgaard.

Når det endelige beløb for danskernes feriepenge er afklaret, er regeringen ifølge Peter Hummelgaard klar til at forhandle med Folketingets partier:

- Regeringen har intet ønske om at opbevare danskernes penge, siger Peter Hummelgaard.

Udspringer af ny ferielov

Muligheden for at få udbetalt indefrosne feriepenge er opstået, fordi Danmark 1. september er overgået til en ny ferielov. I den forbindelse har lønmodtagere fået indefrosset fem ugers opsparet ferie, som samlet løber op i omkring 100 milliarder.

Pengene skulle efter planen først have været udbetalt ved folkepensionsalderen, men efter coronakrisens indtog er det altså besluttet at frigive nogle af pengene nu.

Udbetalingen af de indefrosne feriepenge bliver frivillig. Hvis man ønsker at få de tre ugers feriepenge udbetalt, som der foreløbig er indgået en politisk aftale om, kan man søge om dem til frem 1. december.

Hvis man ikke beder om sine feriepenge inden da, bliver de automatisk udbetalt ved folkepensionsalderen.