Krænkelser på arbejdet

MeToo-debatten "er ved at gå over gevind", siger Inger Støjberg

Ved at kalde alt for krænkelser risikerer vi at fjerne opmærksomheden fra de alvorlige sager, lyder det fra Venstres fungerende formand.

Den aktuelle MeToo-debat ”er ved at gå over gevind”.

Det mener Inger Støjberg, der er fungerende formand for Venstre, mens Jakob Ellemann er sygemeldt efter en operation for to diskusprolapser.

Tidligere mandag skrev hun på Facebook, at mænd risikerer at blive ”udråbt som sexhungrende og krænkende monstre”.

- Det er simpelthen for langt ude, når vi ser eksempler på, at selv helt uskyldige komplimenter om kvindes udseende kan blive udlagt som sexisme, lød det.

Overfor TV 2 uddyber hun:

- På den ene side er der de alvorlige krænkelsestilfælde, og på den anden side har vi de tilfælde, hvor man får et kompliment. Hvis man sidestiller det hele, synes jeg, at vi har en risiko for, at vi tager alvoren ud af de alvorlige sager.

Støjberg fokuserer på forskellene

I interviewet med TV 2 kalder Inger Støjberg sagen, hvor det tidligere socialdemokratiske folketingsmedlem, Mette Reisman, oplevede en anden politiker spøge med, at hun skulle voldtages for ”dybt krænkede” og en sag, der på ”ingen måde skal accepteres”.

Til sammenligning nævner hun SF’s næstformand Signe Munk, der i slutningen af august fortalte Skive Folkeblad om en episode, hvor hun blev behandlet på en ”ubehagelig og uvedkommende”.

- Jeg var inviteret til vælgermøde i en stor virksomhed sammen med tre andre mandlige kandidater. De blev præsenteret med navn, og deres erfaring blev beskrevet. Da jeg skulle præsenteres, sagde direktøren: ”Ja, Signe, de mandlige ansatte har været spændt på at møde dig, efter at have set din valgplakat”, sagde Signe Munk til Skive Folkeblad.

Som kommentar til Signe Munks fortælling siger Inger Støjberg:

- Man skal virkelig passe på med ikke at blande de to ting sammen.

Til TV 2 skriver Signe Munk i en sms, at oplevelsen ved vælgermødet ikke har ”efterladt dybe ar sjælen”.

- Jeg tror, at de fleste godt kan sætte sig ind i, at det ikke ligefrem er ens udseende, som man ønsker sat i fokus til en politisk debat, når alle andre bliver fremhævet for deres politiske evner, skriver Signe Munk.

Næstformanden for SF hilser debatten om, hvor grænserne går, velkommen. Hun mener dog, at Inger Støjberg rammer ved siden af skiven med sin kritik.

- Den er lidt ærgerlig, for den ender jo med at nedgøre eller negligere mange af de historier i pressen, som kvinderne bag har taget mod til sig for at stå frem med, skriver Signe Munk.

Flere andre politikere - blandt andre uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og SF-formand Pia Olsen Dyhr - har også taget afstand fra Inger Støjbergs indlæg i krænkelsesdebatten.

Til Ritzau siger de Radikales ligestillingsordfører, Samira Nawa, at Inger Støjberg "bagatelliserer sagen".

- Der er jo ikke nogen, der har sagt eller siger, at man ikke længere må give komplimenter, siger Samira Nawa.

Risikerer brændemærkning

Inger Støjberg mener, at den aktuelle debat risikerer at brændemærke alle mænd - både krænkere og dem, der blot vil give et kompliment.

- Jeg synes, at det vil være en fattig verden, hvis ikke man må kunne få et kompliment en gang imellem, siger Inger Støjberg.

Ifølge Signe Munk handler det om personlige grænser.

- Når nogen føler sig chikanerede eller ydmygede, fordi de bare passer deres arbejde, så er grænserne jo overtrådt for længst. Men det kan ikke altid hugges i granit, og derfor er det nødvendigt, at vi hele tiden diskuterer, hvor grænserne går, skriver Signe Munk.

V-profil kræver handling

Mandag aften har den tidligere Venstre-minister, Eva Kjer Hansen, i Berlingske opfordret til, at folketingets præsidie undersøger sexisme og krænkende adfærd på Christiansborg nærmere.

- Rigtig mange af mine kolleger har været ude med deres fortællinger, og senest har vi set Mette Reissmanns eksempel på, hvad hun er blevet mødt med i en elevator. Jeg synes, der er kommet så mange eksempler frem, at det bør betyde, at Folketinget laver en egentlig undersøgelse af, hvordan situationen er her på Christiansborg. Så får vi et grundlag, som vi kan handle på. Så ved vi, hvor grelt det er, siger Eva Kjer Hansen.