Politik

Enhedslisten vil have 2000 flere ansatte i ældreplejen

Enhedslisten vil bruge over en milliard kroner på at forbedre forholdene i ældreplejen.

Enhedslisten går ind til de kommende finanslovsforhandlinger med et hovedkrav om, at der skal afsættes penge til 2000 flere ansatte i ældreplejen.

Det fortæller Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, til TV 2.

- Enhedslisten vil gå til forhandlingerne om finansloven med forslag om at få ansat flere i ældreplejen og samtidig få højnet kvaliteten og omsorgen.

Helt konkret foreslår Enhedslisten:

  • Ansættelse af 1500 ekstra fuldtidsmedarbejdere på ældreområdet.
  • Ansættelse af 500 ekstra fuldtidsmedarbejdere på plejecentre.
  • At der afsættes 200 millioner kroner om året til faglig sparring og supervision af social- og sundhedsmedarbejdere i ældreplejen.

Enhedslisten vurderer, at prisen for partiets tre hovedkrav er 1036 millioner kroner.

Hvordan det hele skal finansieres, vil partiet præsentere i sit samlede finanslovsforslag.

Lyn-analyse

Forud for finanslovsforhandlingerne tegner der sig et billede af, at støttepartierne kommer ind med forskellige retninger for deres krav. Det er naturligt. Enhedslisten har fokus på ældre, SF har fokus på minimumsnormeringer, og Radikale Venstre vil have flere penge til uddannelse. Det er et stort spørgsmål, om regeringen kommer til at kunne efterkomme de her krav. Der er store udfordringer foran finansminister Nicolai Wammen, og vi er ikke gået i gang med forhandlingerne endnu.

Fremhæver behandlingen af Niels og Else

I forbindelse med hovedkravene fremhæver Pernille Skipper TV 2s dokumentar 'Plejehjemmene Bag Facaden', hvor man ser, hvordan 90-årige Else Marie Larsen, der har diarré, går rundt med den samme ble i mere end 16 timer.

TV 2 kunne senere også dokumentere, hvordan demenssyge 91-årige Niels Christian Nielsen fik lov til at gå rundt med afføring i bukserne i 10 timer, selvom han flere gange gjorde plejerne opmærksom på, at han havde haft et uheld.

- Jeg tror, det skar alle i hjertet, som så tv-dokumentaren i sommers med den uværdige behandling af Else og Niels. Men det er desværre ikke nyt, at forholdene er sådan. Det er heller ikke begrænset til Østjylland. Det er afgørende, at finansloven gør noget ved forholdene. Vi kan simpelthen ikke være andet bekendt, siger Pernille Skipper.

Der er jo også dem, der taler om, at det her ikke handler om ressourcer, men om en kultur i ældreplejen. Hvad vil du sige til det argument?

- Jeg tror, at det er rigtigt, at der opstår en dårlig kultur nogle steder, og det har i høj grad noget at gøre med manglende ressourcer, tid og faglighed. Derfor foreslår vi både, at vi ansætter flere og sender dem, der allerede er i ældreplejen, i lære, så de kan få en uddannelse, siger hun til TV 2.

Skipper: - Det er helt uholdbart

Ifølge Pernille Skipper skyldes problemerne i ældreplejen, at der er blevet skåret for hårdt på området de seneste mange år, og at for mange af dem, der er ansat i ældreplejen, ikke har en ordentlig uddannelse.

- Samtidig er der mangel på sosu’er, og faktisk er der flere uddannelsespladser, end der er elever. Det er helt uholdbart, lyder det fra Pernille Skipper.

Forud for finanslovsforhandlingerne har regeringen afsat 1,5 milliarder kroner til forhandlingerne med de andre partier.

Det vil sige, at hvis Enhedslisten skulle få opfyldt alle ovenstående krav, ville der kun være 500 millioner kroner tilbage at forhandle med.