Krænkelser på arbejdet

Morten Østergaard: Der er sexisme i Radikale Venstre

Folketingsmedlemmet Lotte Rod (RV) har tidligere fortalt, hvordan hun blev udsat for sexisme af ældre mænd i partiet.

Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, vil igangsætte en undersøgelse af sexisme i partiet.

Det fortalte han i en tale på partiets landsmøde lørdag.

- En undersøgelse, der skal afdække omfang og karakter af den sexisme, som vi ved også findes hos os, lød det fra talerstolen i Nyborg.

Politiker blev taget på låret

Morten Østergaards udmelding kommer efter, at blandt andet det radikale folketingsmedlem Lotte Rod tidligere på ugen stod frem i et interview med DR, hvor hun fortalte, hvordan personer i partiet har udsat hende for sexisme i løbet af hendes politiske karriere.

Hun har blandt andet fjernet hænder fra sine lår og fået upassende berøringer, fortalte hun.

Ifølge Lotte Rod blev hun første gang udsat for sexisme, da hun var en del af Radikal Ungdom.

Senere blev hun også udsat for sexisme i Radikale Venstre.

Det samme mønster gik ifølge Lotte Rod igen. Det var ældre mænd i partiet med magt, der gik efter unge kvinder.

- De havde magt og troede, at de godt kunne tillade sig at tage på mig, og at det var mig, der skulle sige fra.

Kan blive et vendepunkt

Ifølge Morten Østergaard er det en fælles opgave at få ryddet op i den sexistiske kultur, som han mener, hersker alt for mange steder.

- Jeg tror, det her er et vendepunkt i forhold til ligestilling i Danmark. Jeg ved i hvert fald med mig selv, at det bliver et vendepunkt for os i Radikale Venstre.

Også Radikale Venstres politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, har i løbet af ugen været ude og udtale sig om sexisme, og at hun selv havde været udsat for det.

I Sofie Carsten Nielsens tilfælde var der dog ikke tale om en krænkelse internt i Radikale Venstre, men en krænkelse, der er sket på Christiansborg.

Andre nuværende og tidligere kvindelige medlemmer af Folketinget har også påpeget, at der generelt er en sexistisk kultur på Christiansborg.

Lyn-analyse

Det er vigtigt af både interne og indlysende årsager, at Radikale Venstre kigger på sig selv. Men det handler også om eksterne årsager. Radikale Venstre vil gerne vise, at de er et parti, som forstår og fornemmer tidsånden. Så det er et vigtigt signal.

Socialdemokratiet med initiativ

Også hos Socialdemokratiet vil man nu forsøge at få ryddet op i mulige sager om sexisme.

Partiet har lørdag etableret en uafhængig ordning, hvor folk kan henvende sig, hvis man er vidende om eller selv er blevet udsat for krænkende adfærd, herunder chikane og seksuel chikane.

Det skriver partiet i en pressemeddelelse.

- Vi bilder os ikke ind, at vi med ordningen mod krænkende adfærd løser alle problemer, men ordningen er en konkret brik i løsningen på lang sigt, siger partisekretær Jan Juul Christensen.