Politik

Dansk Folkeparti har fået en kronprins, og han hedder Morten Messerschmidt

Samme dag, som flere medier skriver, at Messerschmidt lagde kupplaner mod Thulesen Dahl, peger formanden på Messerschmidt som tronarving.

Selvom partitoppen tidligere har meldt ud, at det ikke var nødvendigt med en arvtager fra den nuværende formand, Kristian Thulesen Dahl, er der nu andre toner at finde. Arvefølgen i Dansk Folkeparti er faldet på plads.

Partiets næstformand Morten Messerschmidt bliver nu udpeget af formanden til at tage over, når han ikke længere står i spidsen.

- Da vi valgte Morten som næstformand på vores sommergruppemøde i august, var det, fordi vi syntes, at han kunne gøre det godt. Også i en rolle som formand, siger Kristian Thulesen Dahl.

Kupplaner bliver afvist

Flere medier har lørdag beskrevet, Morten Messerschmidt skulle have planlagt et kup om formandsposten. Det sker i forbindelse med en omtale af bogen 'Kong Kristian – mennesket, magten og faldet' om DF-formanden, som bygger på anonyme kilder.

Det afviser han dog i dag til TV 2.

Kristian Thulesen Dahl mener, at han ville vide det, hvis der var en plan om at vælte ham.

- Men at der rundt i krogene bliver talt efter et valgnederlag, som det vi fik, er jo helt naturligt. Jeg er jo inkarneret fodboldfan, og hvis man ikke vinder kampe, begynder man at diskutere, om træneren er den rigtige, siger formanden.

Bogen udkommer på mandag.

Vil ikke sætte dato på formandsskifte

Hvornår det eventuelle formandskifte skal finde sted, vil Morten Messerschmidt dog ikke komme ind på.

- Når den dag kommer, hvor Kristian selv træffer afgørelse om ikke at være formand længere, vil jeg gerne stille mig til rådighed, siger Morten Messerschmidt til TV 2.

Lyn-analyse

Kristian Thulesen Dahl ville for halvanden måned siden helst ikke tage ordet ”kronprins” i sin mund, og det vil han i dag. Det betyder, at der er bevægelse i det her spørgsmål om arvefølgen i Dansk Folkeparti. Morten Messerschmidt har effektivt presset sig op på posten som kronprins. Så er spørgsmålet, hvor længe Kristian Thulesen Dahl holder. Vi må se, når der er landsmøde 28. november. Thulesen Dahls position er ikke helt så sikker, som den har været, hvis han ikke kan fremvise en plan eller bedre meningsmålinger til den tid. 

Selvom Morten Messerschmidt som næstformand muligvis er det indlysende valg til at overtage posten efter Kristian Thulesen Dahl, kan Messerschmidts ry blive blakket af efterforskningen af den igangværende sag om MELD og FELD og mulig snyd med EU-midler.

Er det MELD og FELD-sagen, der er skyld i, at du ikke siger, at du er formandskandidat 100 procent?

- Nej, det er det ikke. Det, der er årsagen til, at jeg ikke siger sådan noget, er, at vi har en god formand i dag, han hedder Kristian, og han skal blive ligeså længe, han har lyst, siger Morten Messerschmidt til TV 2.

Partiets tidligere formand Pia Kjærsgaard indrømmede overfor TV 2 i sommer, at det var noget rod, at der ikke var udpeget en kronprins i partiet.

Lørdag 28. november afholder Dansk Folkeparti landsmøde.