Politik

Ny bog om Thulesen Dahl skaber nervøsitet i DF – baglandet er advaret

Ledelsen i Dansk Folkeparti har bedt baglandet tie stille, hvis journalister ringer for at få kommentarer til negative historier om partiformanden.

På mandag udkommer der en bog, som ledelsen i Dansk Folkeparti bestemt ikke er begejstret for.

Under titlen 'Kong Kristian – mennesket, magten og faldet' giver Ekstra Bladets journalist Kristian Brårud Larsen og Kaare Hanghøj Johansen fra Vejle Amts Folkeblad via anonyme kilder ifølge bogens foromtale en ”kritisk skildring” af magtkampe i Dansk Folkeparti og af formand Kristian Thulesen Dahl bag ”den friserede facade”.

Afviser kupplaner mod Thulesen Dahl

Morten Messerschmidt afviser over for Politiken, at han skulle have lagt kupplaner mod Kristian Thulesen Dahl. Det skriver både Ekstra Bladet, Politiken og Avisen Danmark ellers i deres omtale af bogen, som bygger på anonyme kilder. Kristian Thulesen Dahl kender heller ikke noget til det.

- Når Morten klart har sagt til mig, at snak om kupplaner, som står i en bog, jeg endnu ikke har set, er falske, så lægger jeg selvfølgelig det til grund, siger Kristian Thulesen Dahl til Ekstra Bladet.

Allerede fra fredag bringer Ekstra Bladet historier fra bogen, og ifølge TV 2s oplysninger er der centralt i Dansk Folkeparti og i folketingsgruppen stor nervøsitet for bogen.

At den kommende bogudgivelse fylder meget i Dansk Folkeparti blev tydeligt understreget torsdag eftermiddag, hvor tidligere partiformand Pia Kjærsgaard skrev en opdatering på Dansk Folkepartis Facebook-side:

- Jeg har erfaret, at en ny bog 'Kong Kristian - mennesket, magten og faldet', som udkommer her i weekenden, sætter spørgsmål ved min opbakning til Dansk Folkepartis ledelse. Det er i den forbindelse væsentligt for mig at fastslå, at formanden, Kristian Thulesen Dahl, samt partiets øvrige ledelse har min fulde opbakning og støtte, skriver Pia Kjærsgaard.

Sammenhold i en svær periode

Hun har tidligere sagt til TV 2, at Dansk Folkepartis store nedtur med blandt andet end stor vælgerlussing ved folketingsvalget sidste år er Kristian Thulesen Dahls ansvar.

Pia Kjærsgaard har dog ikke ment, at han trods det skulle trække sig som formand, og i Facebook-opslaget torsdag om den kommende bog opfordrer hun til sammenhold i Dansk Folkeparti.

- For tiden gennemlever Dansk Folkeparti en svær periode, hvor vi alle så at sige kæmper fra hus til hus for at genskabe det danske folks tillid til vort, for landet, nødvendige arbejde. I en sådan situation opstår der ofte mange myter sat i søen af vore modstandere, som ikke vil os det godt.

- Jeg skal i den forbindelse opfordre alle - tillidsfolk som vælgere - til sammen med mig at gøre deres allerbedste for at hjælpe Dansk Folkeparti i denne tid, sådan at vi sammen med andre gode kræfter vil kunne fjerne den socialistiske regering.

Opfordrer baglandet til at tie

Pia Kjærsgaard er ikke den eneste fra toppen af Dansk Folkeparti, der forud for bogudgivelsen har rakt ud til baglandet, hvor flere den seneste tid har udtrykt kritik af Kristian Thulesen Dahl.

Ekstra Bladet kunne onsdag fortælle, at DF-ledelsen har sendt en mail til partiets lokalformænd samt byråds- og regionsrådsmedlemmer med en opfordring om ikke at bidrage til negativ omtale.

I forlængelse af opfordringen på mail blev der torsdag afholdt virtuelt møde, hvor Kristian Thulesen Dahl, gruppeformand Peter Skaarup og partiets organisationskonsulent Steen Thomsen "orienterede" baglandet om bogen, mens der også var mulighed for spørgsmål.

Frygter, at baglandet bliver taget på sengen

TV 2 har spurgt organisationskonsulent Steen Thomsen, om mødet mellem DF-toppen og baglandet skyldes den nervøsitet, som ifølge TV 2s oplysninger er omkring den kommende omtale af bogen.

Han afviser, at ledelsen er nervøs for bogen, men siger:

- Med kombinationen af anonyme kilder og Ekstra Bladet kan vi godt se, at der formentlig kommer negativ omtale. Det er træls med anonyme kilder, for det er svært at gøre noget ved. Det kan være, at noget er sandt, og noget er falsk, men vi vil orientere baglandet om, at den kommer, siger Steen Thomsen.

Frygter I, at baglandet vil bidrage til negativ omtale, siden I har bedt dem om at undlade at medvirke, hvis journalister ringer?

- Nej, jeg tror det er helt naturligt, at man ikke ønsker bidrag til negativ omtale. Men vi har prøvet, at folk har ladet sig interviewe og sagt en masse positivt og så meget lidt negativt, og så er det det, der bliver blæst op. Det har nogle været frustrerede over, og det ville vi gøre opmærksom på, siger Steen Thomsen og tilføjer:

- Hvis ikke der er en orientering, kan man godt blive taget på sengen.

Ingen i DF-ledelsen har dog ifølge Steen Thomsen læst bogen, og derfor handlede "orienteringen" af baglandet ifølge organisationskonsulenten mere om at fortælle, at bogen er på vej frem for at briefe baglandet om indholdet. Ifølge Steen Thomsen var reaktionen på mødet med baglandet positiv.

Men når der kommer sådan en bog, er det vel også et tegn på, at det går dårligt i partiet?

- Det er da klart, at valgnederlaget sidste år satte sine spor, men jeg mener, at vi er kommet videre, og så er det ærgerligt at få sådan en bog, der ripper op i det gamle en gang til.