Coronavirus

Må være en vigtig besked til danskerne, vurderer analytiker efter indkaldelse til pressemøde

Ifølge TV 2s oplysninger vil pressemødet omhandle restriktioner. Partilederne informeres 12.15.

Statsministeriet har fredag indkaldt til et pressemøde klokken 14 i Spejlsalen i Statsministeriet.

Det uddybes ikke i indkaldelsen, hvad pressemødet vil omhandle - ligesom det ikke fremgår, hvem der deltager på pressemødet. Men det overordnede emne er "coronasituationen i Danmark".

Da pressemødet foregår i Spejlsalen i Statsministeriet, er det sandsynligt, at statsminister Mette Frederiksen (S) vil være til stede. Det var her, at hun 11. marts annoncerede, at Danmark ville lukke ned.

Og ifølge TV 2s oplysninger vil sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) samt repræsentanter fra Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen og Rigspolitiet deltage ved pressemødet.

Torsdag viste Statens Serum Instituts opgørelse med 453 smittede det højeste antal coronasmittede i en daglig opdatering.

Både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og fagpersoner fra sundhedsmyndighederne har ved nylige pressemøder beskrevet smittesituationen som værende i forværring med udbrud i flere kommuner.

Restriktioner i København og omegn

Det viser situationens alvor, at pressemødet foregår i Spejlsalen, siger TV 2s politiske analytiker, Hans Redder:

At der indkaldes til pressemøde i Statsministeriet viser, at regeringen er bekymret og foruroliget

Hans Redder, politisk analytiker TV 2

- At der indkaldes til pressemøde i Statsministeriet viser, at regeringen er bekymret og foruroliget over udviklingen. For i det begyndende efterår har vi jo set, at det har været primært sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der har taget sig af coronapressemøderne og ikke statsministeren. Men det ændrer sig nu, siger Hans Redder.

Ifølge TV 2s oplysninger vil lederne af Folketingets partier klokken 12.15 blive informeret af justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) om pressemødets indhold. TV 2 erfarer, at der på pressemødet vil blive introduceret nye restriktioner, men ifølge TV 2s kilder vil der ikke være tale om en nedlukning på niveau med det, vi oplevede i marts.

- Og det er jo klart, at der må være en vigtig melding, når statsministeren indkalder til et pressemøde med så kort varsel, siger Hans Redder.

Torsdag viste tallene fra Statens Serum Institut, at der de foregående to døgn var blevet registreret yderligere 823 personer, som var testet positive for coronavirus i Danmark. Tallene blev ikke opdateret onsdag af tekniske årsager.

Stigende smittetal i Europa

Stigningen i antallet af coronasmittede viste torsdag 453, mens tallet for det foregående døgn lå på 370.

De 453 nye smittede er det højeste antal nye tilfælde, der er registreret på et døgn i Danmark, siden coronavirus kom til Danmark.

Den hidtidige smitterekord blev sat 8. april, hvor der blev konstateret 408 nye smittetilfælde. Til den nye smitterekord hører, at der i dag bliver testet langt flere for coronavirus, end der gjorde i foråret. Derfor er der givetvis også konstateret flere nye smittede.

Tallene fra Danmark taler dog ind i en stigende tendens i Europa.

Den seneste uge har der været mellem 54.000 og 37.000 smittede i Europa per dag. I foråret var det højeste tal 43.000, da antallet af daglige smittede toppede 1.april, oplyser WHO. Det højeste tal i efteråret er indtil videre 54.647, hvilket blev registreret 11. september.

I København og de nærliggende kommuner trådte der torsdag nye restriktioner i kraft for at komme smittespredningen til livs.

Restriktionerne pålægger blandt andet borgerne at bære mundbind i bestemte situationer, for eksempel på restauranter, caféer og barer.

I torsdagens opdatering var der 60 indlagte, hvoraf 3 var indlagt på en intensiv afdeling. Da antallet af indlagte i Danmark toppede i april, var 535 indlagt.