Folketingets ledelse holder møde om sexisme: - Vi vil ikke finde os i det på Christiansborg
Politikere er stået frem med eksempler på krænkelser på Christiansborg - blandt andet om berøring på ballen og ytringer om at tape munden sammen.
Folketingets øverste ledelse går ind i sagen om sexisme på Christiansborg.
På et møde onsdag morgen vil Folketingets Præsidium således drøfte sagen, oplyser Henrik Dam Kristensen (S), der er formand for Folketinget.
- Sexisme er uacceptabelt. Det skal vi gøre noget ved, hvis det finder sted, siger Henrik Dam Kristensen.
Udmeldingen kommer, efter der har været fokus på krænkende adfærd i mediebranchen og på Christiansborg den seneste tid.
Hånd på højre balle og lyst til pisk
Debatten om sexisme på Christiansborg blev bragt frem, da Samira Nawa fra Radikale Venstre udtalte, at der ifølge hende eksisterer sexisme på Christiansborg.
Siden har tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fortalt, at hun har ”pænt meget erfaring med sexchikanesager” fra blandt andet hendes tid som formand for Socialdemokratiet.
Senest har det konservative folketingsmedlem, Brigitte Klintskov Jerkel, og tidligere folketingsmedlem for SF Özlem Cekic udtalt, at sexchikane og sexisme florerer på Christiansborg.
Til DR fortæller Brigitte Klintskov Jerkel om en episode med anden mandlig politiker, som ”pludselig lagde sin hånd på min ryg og kørte den ned langs ryggen og sluttede med at lade den ligge på min højre balle, hvorpå han udtalte, at han syntes, at jeg var dejlig og så godt ud.”
Özlem Cekic giver som eksempel til DR, at da hun var på Christiansborg, fik hun blandt andet at vide, at hun ”taler så meget, at man får lyst til at putte nogle kugler i din mund, tape dig, så man kan piske dig”.
Folketingets formand: - Det skal tages alvorligt
Henrik Dam Kristensen oplyser, at han ikke har hørt om sager om sexisme eller sexchikane under hans tid på Christiansborg. Det betyder dog ikke, at de ikke findes, understreger han.
Henrik Dam Kristensen har derfor kun hørt om sager fra de seneste dages mediedækning.
- De eksempler, der har været bragt frem, er uacceptabelt. Man skal ikke udsættes for den slags nogen steder i Danmark, og det skal man selvfølgelig heller ikke i Folketinget, siger han.
Henrik Dam Kristensen forventer ikke, at Folketingets Præsidium når frem til en færdig handleplan på mødet i dag, men at de mere indledende får en drøftelse af det.
- Vi skal finde ud af, hvad vi kan gøre ved det. Det er en alvorlig debat, og den skal tages alvorligt. Nu tager vi ordentligt fat på det her, siger han.
Præsidiet tager sig af de indre forhold i Folketinget. Det består af formand Henrik Dam Kristensen og fire næstformænd fra de fire største partier, der ikke har formandsposten.