Politik

Mølbak: Find fem eller ti personer at ses med i efteråret

Vi risikerer en ny coronabølge, hvis ikke vi skruer ned for sociale kontakter i efteråret, advarer sundhedsminister.

Danskere i hele landet bør finde en "social boble" på fem til ti personer og kun ses med dem i løbet af efteråret.

Sådan lyder opfordringen fra direktør Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.

- Man skal finde måske fem eller ti personer. Det er så dem, man kan være sammen med i efteråret. Børn bør vælge legekammerater fra deres egen klasse, men ikke fra parallelklassen, siger han.

Kåre Mølbak peger på, at der er "større og større evidens for, at man kan udskille store mængde af virus - også allerede inden, man har symptomer". Derfor stiger risikoen for at møde en smittet, jo flere man ser.

Anderledes efterår og vinter

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) meddelte tirsdag på et pressemøde, at der kommer en række nye restriktioner i særligt nattelivet i Storkøbenhavn.

Men ministeren har ligesom Kåre Mølbak også en opfordring til "hele befolkningen".

- Skru ned for de sociale kontakter i efteråret. Vi er nødt til at se færre mennesker og i mindre grupper igen, siger han.

- Hvis ikke vi handler nu, så risikerer vi at stå på kanten af en anden bølge af corona.

Tilsvarende forbereder statsminister Mette Frederiksen (S) sig på en ny virkelighed.

- Efteråret og vinteren bliver anderledes. Ligesom resten af 2020 har været det. Vi er i gang med dansen med corona. Og intet tyder på, at det bliver nemt. Pas på hinanden, skriver hun i et opslag på Instagram.

Læge: Tænk over sociale relationer igen

Kåre Mølbaks anbefaling om at lave en "social boble" betyder, at vi skal bevæge os tilbage mod den adfærd, vi havde i foråret, hvor mange danskere havde små grupper, de sås med. Det vurderer Anne Møller, der er læge og medlem af Dansk Selskabs for almen medicins corona-taskforce.

- Vi må tilbage til at tænke over vores sociale relationer, siger hun.

Ifølge Anne Møller kan små sociale bobler være en af måderne at begrænse kontakten til andre mennesker på.

- Det giver jo god mening i forhold til de ting, vi ved, der virker aller bedst, som er afstand, og at vi isolerer os, siger hun.

Men det er nemmere sagt end gjort, påpeger hun.

- Vi er i en periode, hvor vi har haft lyst til at kunne se nogle andre end bare lige den lille smittegruppe, vi havde i foråret.

Ifølge Anne Møller kunne et andet redskab til at begrænse smitte også være fornyet fokus på håndsprit og afstand i for eksempel supermarkeder.