Politik

Helle Thorning fik kritik for at behandle Kofod for hårdt

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt mener ikke, at en sag om sexisme skal hænge ved hele arbejdslivet.

Nu har kvinder markeret sig i sexismedebatten. Det er på tide, at lederne – om det er mænd eller kvinder – tager over og gør deres del af arbejdet for at komme en usund arbejdskultur til livs.

Det mener Helle Thorning-Schmidt, tidligere statsminister for Socialdemokratiet, der tirsdag morgen var gæst i 'Go’ Morgen Danmark'.

Hun har selv håndteret sexchikanesager i sin tid som leder. Blandt andet som formand for Socialdemokratiet.

- Jeg har i min tid som leder været ansvarlig for at håndtere temmelig højtprofilerede sexchikanesager, som jeg også blev kritiseret for dengang. Derfor synes jeg, at jeg har en stemme i debatten, jeg gerne vil bruge, fortæller hun i programmet.

Sexchikane i Socialdemokratiet

En sag, der fyldte meget, var sagen om nuværende udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), der var sammen med en 15-årig pige på Esbjerg Højskole i 2008.

- Jeg var gæsteoplægsholder fredag på et påskekursustræf i DSU (Dansk Socialdemokratisk Ungdom, red.), og om aftenen ved en fest udviste jeg manglende dømmekraft ved at have et moralsk upassende forhold til en 15-årig pige. Ingen andre end mig er ansvarlige for episoden, som jeg bitterligt fortryder, sagde han i en pressemeddelelse dengang.

Han frasagde sig sine ordførerskaber og blev sygemeldt.

Når Helle Thorning-Schmidt kigger tilbage, fortæller hun, at hun blev kritiseret for at have været for hård i sin håndtering af den 12 år gamle sag.

- Men når jeg kigger tilbage, er jeg ganske tilfreds, siger hun i 'Go’ Morgen Danmark', men vil ikke udtale sig yderligere om den konkrete sag.

Helle Thorning-Schmidt mener dog ikke, at sådanne sager bør hænge ved en person i resten af deres arbejdsliv, lyder det.

- Selvfølgelig skal der også være et tidspunkt, hvor personer kan komme tilbage igen, når de har erkendt deres fejl. Det er ikke sådan, at man bliver straffet på livstid, men jeg vil gerne have, at lederne tager ansvar, siger hun og tilføjer, at det bør være okay at spørge jobkandidater til, om de har en historik med sexchikanesager.

Radikale Venstre og Alternativet presser dog på for Jeppe Kofods afgang.

Sendte alle medarbejdere på sexchikane-kursus

Der var også en sag om sexchikane i Red Barnet, da Helle Thorning-Schmidt var ved roret. Der sendte hun 20.000 medarbejdere på kursus om emnet.

- Fordi noget kan føles som en joke over for én person, men som et overgreb på en anden, lyder det fra den tidligere statsminister.

Hun fortæller, at hun mener, at problemer med sexchikane på arbejdspladser skal løses med en kulturændring, og at man som leder skal gå forrest med det gode eksempel.

Helle Thorning-Schmidt delte tidligere et opslag på Instagram, hvor hun bakker Sofie Linde op i, at der stadig findes sexisme på arbejdspladser.

I løbet af den seneste uge har 1615 kvinder underskrevet et brev om, at der foregår sexisme i mediebranchen.