Krænkelser på arbejdet

Politiker vil have opgør med 'rådden kultur' på Christiansborg

Sexisme eksisterer også på Christiansborg, og der er behov for, at omfanget bliver undersøgt, mener Samira Nawa fra Det Radikale Venstre.

Siden politikeren Samira Nawa (R) i sidste uge blandede sig i debatten om seksuelle krænkelser, er der tikket mails ind i hendes indbakke fra flere kvinder, der har henvendt sig med historier fra Christiansborg.

- De kan berette om tilfælde af en rigtig rådden MeToo-kultur, hvor der falder bemærkninger om deres køn og deres krop, men også hvor man bliver klappet i numsen eller gramset på, siger Samira Nawa.

Beskederne får hende nu til at kræve, at man "undersøger omfanget af MeToo-kulturen og sexisme på Christiansborg" og handler på det. Hvordan det helt konkret skal føres ud i livet, er hun ikke sikker på.

- Men det er vigtigt, at vi kigger indad og tager et opgør med det her, siger politikeren.

Opfordret til at møde i nedringet kostume

Susan Simonsen var i starten af tyverne, da hun var praktikant hos Venstre og senere studentermedhjælper i Social- og Integrationsministeriet. Hun genkender beskrivelsen af den "rådne kultur", for hun oplevede den selv.

Hun fortæller, at lumre blikke og kommentarer fra ansatte og politikere var en del af hverdagen i det, hun beskriver som en hierakisk og mandsdomineret kultur.

Ved siden af sin ulønnede praktik havde Susan Simonsen et job på en bar, hvor der en aften var tema, så hun var iført nedringet politiuniform og kort latexnederdel. En af hendes medpraktikanter var på baren, tog et billede af hende og sendte det til deres chef. Kort efter sad han i baren med flere Venstre-politikere.

- Om mandagen faldt der en del kommentarer i stil med: "Den påklædning må du da gerne have på herinde, hø hø". Det var meget grænseoverskridende, men kulturen var, at man grinede af sexismen, siger Susan Simonsen.

Der har været en tendens på Christiansborg, hvor man godt kan sige, at sexisme er forkert, men ikke at det findes der

Susan Simonsen, tidligere praktikant på Christiansborg

Hendes tidligere chef har udtalt, at han ikke er enig i hendes udlægning, men understreger, at han ikke har haft til hensigt at støde nogen.

For Susan Simonsen er noget af det vigtigste ved Samira Nawas udmelding, at nogen anerkender, at sexismen også findes i det politiske liv.

- Der har været en tendens på Christiansborg, hvor man godt kan sige, at sexisme er forkert, men ikke at det findes der, siger hun.

Flere sager under Helle Thorning-Schmidt

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har også givet sit besyv med i debatten om seksuelle krænkelser. Hun beskriver på Instagram, hvordan hun som politisk leder har "pænt meget erfaring med sexchikanesager."

Mens Helle Thorning-Schmidt var statsminister, kom det frem, at hendes minister for by-, bolig- og landdistrikter, Carsten Hansen (S), under sin tid som gruppeformand havde forulempet en partiansat kvindelig sekretær.

Det var også i Helle Thorning-Schmidts regeringstid, at partifællen, overborgmester Frank Jensen i Ekstra Bladet, blev beskyldt for at have slikket en kvindelig medarbejder i øret og en anden på halsen ved en julefrokost.

Folketingets formand vil se på sexisme

Henrik Dam Kristensen (S), der er formand for Folketinget, vil sørge for at ofre for sexisme har et sted at henvende sig, hvis problemet opstår.

Seksuel chikane på Christiansborg

En undersøgelse foretaget af A4 Medier i 2019 viste, at hver tiende politiker på Christiansborg havde oplevet chikane .

Det drejer sig om sjofle bemærkninger, der har haft en seksuel undertone.

- Jeg vil tage emnet sexisme op. Vi skal være sikre på, at der bliver taget hånd om det, hvis der er en sag, siger Henrik Dam Kristensen til TV 2.

Folketingets formand fortæller, at han gennem de seneste 15 år ikke har hørt om nogen sager. Men at det "ikke er det samme, som at det ikke findes".

- Jeg har ikke modtaget nogen henvendelser fra administrationen, og vi holder øje via løbende trivselsundersøgelser. Men der skal være mulighed for at komme af med det, hvis man har oplevet sexisme, siger Henrik Dam Kristensen, som blev valgt til Folketinget første gang i 1990.

1615 underskrifter

Debatten om seksuelle krænkelser begyndte atter at rulle i sidste uge, da 'X factor'-værten Sofie Linde fortalte, at en ældre kollega havde bedt hende om at give ham et blowjob, da hun som 18-årig var til julefrokost i DR.

Siden da har 1615 kvinder fra den danske medieverden skrevet under på et støttebrev til tv-værten om, at der stadig eksisterer en sexistisk kultur i branchen, ligesom flere kvindelige journalister har delt deres historier om seksuelle krænkelser.

Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) har inviteret Sofie Linde og nogle af initiativtager til støttebrevet til et møde, hvor han vil høre deres input til, hvordan man kommer sexchikane og sexisme til livs.