Krænkelser på arbejdet

12 år gammel sag bør udelukke Jeppe Kofod som minister, mener partier

I forlængelse af #metoo-bevægelsen er sagen om et samleje med en 15-årig kommet op til overfladen igen, og udenrigsministeren er under hård kritik.

Socialdemokraten Jeppe Kofod bør ikke være minister, hvis det står til Det Radikale Venstre og Alternativet.

Det siger Samira Nawa (R) og Franciska Rosenkilde (Å), der er ligestillingsordførere i deres respektive partier.

Franciska Rosenkilde er kulturborgmester i København, men er ekstern ligestillingsordfører i Alternativet, der kun har ét folketingsmedlem.

Hun siger, at Alternativet støtter op om Radikale Venstres kritik af Socialdemokratiets valg af Jeppe Kofod som udenrigsminister.

- Vi er kritiske overfor, om det er okay at have udnævnt en udenrigsminister med den sløje form for etiske dømmekraft.

Sagen er fra 2008

Kritikken er baseret på, at Jeppe Kofod i 2008, da han var 34 år gammel og udenrigsordfører i partiet, havde sex med en 15-årig pige, der var medlem af Socialdemokratiets ungdomsparti, DSU. Det skete til et DSU-møde i Esbjerg, hvor Jeppe Kofod skulle holde oplæg.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Jeppe Kofod til kritikken, men han ønsker ikke at udtale sig. Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, siger dog, at Jeppe Kofod er egnet til at være minister, selvom hans handlinger var moralsk forkerte.

Jesper Petersen påpeger, at der dengang var konsekvenser for Jeppe Kofod, der mistede sit udenrigsordførerskab og alle sine udvalgsposter, ligesom han offentligt gik ud og undskyldte. Og socialdemokraterne mener, at Kofod er blevet klogere sidenhen.

- Mette Frederiksen mener jo godt, Jeppe Kofod kan være udenrigsminister – ellers havde hun ikke udnævnt ham, siger den politiske ordfører.

Vil det sige, at hans handlinger fra dengang ikke er relevante i dag?

- Det går jo ikke væk, og det vil for altid være en del af Jeppe Kofods historie. Vi synes omvendt også, at selvom man begår alvorlige fejl, skal der sættes et punktum, når konsekvensen er taget.

Klassisk eksempel på #metoo

Kritikken af Kofod begyndte at rulle, da Samira Nawa torsdag blev interviewet af avisen B.T. Efterfølgende skrev hun også et Facebookopslag om sexisme på Christiansborg.

Til TV 2 siger Samira Nawa nu, at hun står fast ved, at Jeppe Kofod ikke bør være minister.

- I lyset af at vi taler #metoo i de her dage, så var denne sag jo et helt klassisk eksempel på en magtposition, der blev misbrugt.

Det er en 12 år gammel sag, du kritiserer Jeppe Kofod for. Kan han blive kritiseret for det for altid?

- Nu er det jo ikke en menneskeret at være minister. Derfor kan man ikke tale om udløbsdatoer på samme måde, som med så mange andre ting, siger Samira Nawa.

Jesper Petersen siger, at han grundlæggende er enig i, at der er tale om et klassisk eksempel på #metoo.

- Jeg er enig i beskrivelsen (fra Samira Nawa, red.) af sagen, men ikke i konklusionen, siger han.

Kan I så fordømme lignende #metoo-eksempler, når I har Jeppe Kofod i egne rækker?

- Debatterne om #metoo og fokus på sexisme og chikane er rigtig, og relevant, også for partier. Og det er noget, vi som parti bakker op om.

Det er for sent at bringe op

Fordi sagen er 12 år gammel, stiller Dansk Folkepartis Søren Espersen sig i modstand til kritikken – selvom han også selv mener, at Jeppe Kofods handlinger er forkerte.

- Det, han har gjort, er forkasteligt. Men det er jo ikke nyt. Det er en sag, der er fuldt belyst. Han kan ikke være dømt for livstid, siger han.

Men vil det så sige, at hans handlinger dengang ikke længere er relevante, fordi der er gået 12 år?

- Sådan er det jo med stort set alle sager, undtagen voldtægt og mord. Det her handler om, at de bringer noget frem, der allerede har været i mediemøllen, siger Espersen.

Radikales Samira Nawa mener dog, at der er grænser for, hvad man skal acceptere.

- Det at være minister er jo et tillidshverv, som vi giver til nogle mennesker, hvor vi stoler på deres dømmekraft. Alle har gjort noget, de har fortrudt, og man behøver ikke være dydsmønster for at være minister, men der er en grænse, siger hun.

Han skal ikke være minister, hvis vi skal sexisme til livs

Sagens alder er irrelevant, for Jeppe Kofod er sluppet for nemt, mener Franciska Rosenkilde.

Selvom han mistede alle sine poster, var der stadig stor opbakning til ham, hvilket er problematisk ifølge hende.

- Han er ikke blevet straffet mere, end at han er udenrigsminister i dag. I og med man gør det, legaliserer man en eller anden norm om, hvordan det er okay at opføre sig, siger Rosenkilde.

Hvorfor har det politisk relevans?

- Som politiker skal han udvise dømmekraft - også på et etisk niveau. Hvis vi ønsker reel ligestilling og at komme sexisme til livs, skal man være mere kritisk.

Heller ikke den kritik forstår Jesper Petersen, der mener, at Jeppe Kofod skal have mulighed for at vende tilbage til et politisk liv på trods af sagen.

- Vil vi leve i et land, hvor man efter at have begået alvorlige fejl ikke kan vende tilbage til et arbejdsliv – og i det her tilfælde et politisk hverv? Det tror jeg ikke, vi vil, siger Jesper Petersen.

TV 2 har forsøgt at kontakte samtlige af Folketingets ligestillingsordførere. Udover Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Alternativet og Dansk Folkeparti har kun Det Konservative Folkeparti svaret. De ønsker ikke at udtale sig.