Politik

Mette F. i stormvejr på Facebook: - Det er første gang, hun for alvor har lagt sig ud med befolkningen, siger redaktør

Flere danskere mener, at statsministeren svigter, fordi hun afviser et forbud mod omskæring af drenge.

Stop nu det nonsens. Berøringsangst af værste skuffe. Det er helt sort snak. Drop det, Mette!

Sådan lyder nogle af reaktionerne fra en lang række danskere, efter statsminister Mette Frederiksen (S) har gjort det klart, at hun ikke vil indføre et forbud mod religiøs omskæring af drengebørn.

- Det er simpelthen ikke i orden, at hun kan finde på at gøre det over for børnene - at de bare skal have lov til at blive skåret i. Hun har sagt, at hun er børnenes statsminister, men det synes jeg bestemt ikke, at hun er i det her, siger Mette Ertman Jørgensen, som er familieplejekonsulent, til TV 2.

Mette Ertman Jørgensen er en af de mange danskere, der har reageret i skarpe vendinger på et opslag, som statsministeren lagde på Facebook torsdag aften.

Her skriver Mette Frederiksen, at hun er imod et forbud, fordi Danmark efter Anden Verdenskrig har givet et løfte til jøderne om, at de er velkomne her, og at nogle danske jøder ifølge hende ikke vil kunne se sig selv i Danmark, hvis der gennemføres et forbud.

Danskere: Du svigter dit lands værdier

Opslaget har affødt flere tusinde kommentarer. Mange er skuffede over statsministeren og mener ligesom Mette Ertman Jørgensen, at det ikke flugter med, at hun har udnævnt sig selv som børnenes statsminister.

- For første gang, siden du blev statsminister, er jeg skuffet over dig, Mette Frederiksen. Dybt skuffet. Du var på børnenes side, sagde du. Og nu vender du små drengebørn ryggen, fordi nogen har bildt dig ind, at vi ikke kan sende signaler, der på nogen måde går imod jødiske skikke, fordi jøderne engang blev udsat for folkemord, skriver Maria Brunsgaard Krogshede.

- Jødeforfølgelsen var rædselsfuld, men den har intet med nutidens omskæringer at gøre, og den kan ikke retfærdiggøre det overgreb, der sker på små drenge, der ikke kan sige fra, skriver hun videre.

Appel Debatten om omskæring dukker op i Danmark med mellemrum. Jeg forstår sådan set godt udgangspunktet. At retten til...

Posted by Mette Frederiksen on Thursday, September 10, 2020

Flere andre kommenterer også, at de normalt er enige med statsministeren, men at de denne gang er lodret uenig.

- Lige nu svigter du dit lands normer og dit lands værdier, skriver Tanja Thagaard.

Danskere takker statsministeren

I den modsatte lejr er der også nogle, der bakker Mette Frederiksen op.

- Hvor er jeg stolt over at have en statsminister, der tør gå imod folkestemningen for at beskytte en minoritet. Tak, fordi du ser dette spørgsmål i den rette sammenhæng, skriver Kirsten Søvndal Jiang.

Else Hansen takker statsministeren for hendes "gode begrundelse".

- Jeg er så stolt af at være dansk med dig ved roret, skriver hun.

Politisk redaktør: Hun lægger sig ud med befolkningen

De blandede reaktioner fra danskerne er forventelige, vurderer TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg.

- Det er jo vitterlig en sag, der splitter. Her kan man ikke lave et kompromis. Man er nødt til at mene enten det ene eller det andet, siger han.

Ifølge Troels Mylenberg er det heller ikke overraskende, at mange danskere raser over Mette Frederiksens udmelding. Han henviser til, at en meningsmåling i starten af september viste, at 86 procent af danskerne mener, at omskæring af drenge under 18 år bør forbydes.

Sikke dog en gang bavl. En lang søforklaring, fordi man ikke har skyggen af mod til at sige fra over for noget, der er så åbenlyst forkert

Jacob Thejlman Bruun

Det er interessant, at regeringen går imod folkestemningen, påpeger Troels Mylenberg.

- Det er første gang, at hun for alvor bevidst har lagt sig ud med et flertal i befolkningen, og det betyder jo, at hun er nødt til at forklare sig. Men hun er tilsyneladende klar til at stå på mål for det, siger han.

- Det er røgslør og sort snak

Troels Mylenberg fremhæver også, at statsministeren meget entydigt bruger jødespørgsmålet i sin begrundelse for ikke at indføre et forbud.

- Det er jo et forsøg på at tale til ens samvittighed. I en eller anden grad trækker hun nazismekortet og siger, at vi har jo afgivet et løfte over for jøderne. Der kan det jo undre, at hun ikke også fremhæver muslimer, som religiøs omskæring jo også gælder. Hendes argumentation kan virke en smule formet til lejligheden, siger han.

Det er også noget af det, de mange danskere hæfter sig ved i kommentarsporet på Mette Frederiksens Facebook-opslag. Flere mener, at hendes begrundelse er "sort snak" og "røgslør".

- Jeg mistænker, at man (Mette Frederiksen, red.) bruger jøderne som en kærkommen undskyldning for ikke at lovgive på området, skriver Jens Østergaard.

Jacob Thejlman Bruun skriver:

- Sikke dog en gang bavl. En lang søforklaring, fordi man ikke har skyggen af mod til at sige fra over for noget, der er så åbenlyst forkert. Skuffende.

Kristoffer Lindholt kalder det også "berøringsangst af værste skuffe" i kommentarsporet.

Socialdemokratiet frygter ikke vælgerflugt

Den politiske redaktør vurderer, at de mange voldsomme reaktioner er forventelige for Mette Frederiksen.

- Det har hun godt kunne forudse. Hun ved godt, at det her ville kunne blive dramatisk, siger Troels Mylenberg.

Troels Mylenberg tror dog ikke, at Socialdemokratiet er bange for at miste vælgere på det.

- Det her er jo ikke noget, der er direkte partipolitisk. Så jeg tror ikke, at hun frygter, at alle dem, der er for et forbud, ikke længere vil stemme på Socialdemokratiet, siger han.

Venstre er også modstander af et omskæringsforbud. SF, Enhedslisten, Nye Borgerlige, Alternativet, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har meldt ud, at de går ind for et forbud.