Coronavirus

Testkapaciteten udvides i København og fordobles i lufthavnen

I øjeblikket foretages der omkring 40.000 tests i døgnet, men målet er, at der skal testes 50.000 i døgnet, når vi når efterårsferien i uge 42.

Fra på mandag vil testkapaciteten i Kastrup Lufthavn blive fordoblet, og der vil henover weekenden blive oprettet nye pop-op-testcentre rundt i København.

Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til TV 2.

Derudover fortæller flere sundhedsordførere, herunder Martin Geertsen (V), at de har fået lovning på, at kravet om en lægehenvisning ved symptomer fjernes.

Det sker efter kritik af flere dages ventetid på coronatests i København og Odense.

- Der er fra alle partier en kæmpe interesse i at få opgraderet vores testkapacitet, og det er der også fra regeringens side. Vi har et møde med alle relevante styrelser i dag for at sikre, at alle gør, hvad de kan, siger han.

Forståelig frustrationen

Der er netop blevet lukket for muligheden for, at ikke-rejsende kunne køre i lufthavnen for at få foretaget en test.

En beslutning, der blev truffet, fordi ventetiden i lufthavnen blev for lang.

Trods kapaciteten nu fordobles, er det dog ikke ensbetydende med, at beslutningen trækkes tilbage.

Sundhedsministeren mener, at problemet nu løses med de nye pop-op-testcentre rundt i København.

- I forståelig frustration over for lang ventetid i København kører folk ud i lufthavnen. Det belaster lufthavnen, så de folk, der lander, skal vente i timevis. Derfor opgraderer vi nu både lufthavnen og opretter flere testcentre i København, siger Magnus Heunicke.

40.000 i døgnet er ikke nok

Udbygningen af testkapaciteten skal ske ved en udbygning af laboratorierne i Statens Serum Institut, som allerede er i gang. Men der er global ventetid på de nødvendige robotter, fortæller sundhedsministeren.

- Derfor rykker vi kapacitet - blandt andet med de her testbiler, vi har kørende i hele Danmark, som nu kommer til København, hvor der er et meget stort pres på test, siger han.

I øjeblikket foretages der omkring 40.000 tests i døgnet, men allerede 20. august erkendte Heunicke, at ventetiden på tests var for lang. Han satte i den forbindelse som mål, at der skal testes 50.000 i døgnet, når vi når efterårsferien i uge 42.

- Vi har et tilbud om bred testning i Danmark. Det er en god og vigtig del af vores strategi, fordi vi finder op mod halvdelen af de positive test i den brede test i samfundet, siger han.