Coronavirus

Et flertal af coronasmittede blev opdaget i det såkaldte ‘samfundsspor'

Siden maj har alle voksne selv kunnet bestille tid til coronatest i de hvide testtelte som led i den nationale teststrategi.

Da testkapaciteten i august var belastet særligt i Aarhus-området, mødte myndighedernes meget brede teststrategi kritik af Praktiserende Lægers Organisation, PLO.

Formand Christian Freitag gav dengang til årsag, at "alt for mange raske mennesker lader sig teste" uden grund til at tro, at de skulle være blevet smittet.

Men faktisk er der siden uge 31 blevet opsporet flere smittede i samfundssporet end i sundhedssporet.

Det vil sige, at der er konstateret flere smittede blandt dem, der er blevet testet uden nødvendigvis at at have haft symptomer, end blandt personer, der er blevet henvist grundet en konkret mistanke.

Det viser et dokument fra Sundheds- og Ældreministeriet, som TV 2 er i besiddelse af, udsendt til alle Folketingets sundhedsordførere.

Hvad er forskellen på sundheds- og samfundssporet?

  • Sundhedssporet er organiseret under regionen og podningerne foretages i regi af de tre akuthospitaler.
  • Samfundssporet er organiseret under Statens Serum Institut (SSI), og test foretages i regi af Testcenter Danmark.

Kilde: Sundhed.dk

Vigtig del af strategi

Af dokumentet fremgår det, hvor mange smittede der er fundet ved henholdsvis samfunds- og sundhedsspor fordelt på uger og regioner.

Seneste uge, der fremgår, er uge 35. Her blev lige godt 40 procent af de smittede registreret efter en henvisning, det vil sige i sundhedssporet, mens knap 60 procent blev fundet grundet den brede test i samfundssporet.

- Vi har et tilbud om bred testning i Danmark. Det er en god og vigtig del af vores strategi, fordi vi finder op mod halvdelen af de positive test i den brede test i samfundet, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til TV 2.

I gennemsnit bliver mellem 5 og 18 procent af de, der testes positive i samfundssporet, testet, fordi de er nære kontakter til en anden smittet.

Testet syv gange uden symptomer

Forholdt de nye tal svarer formand i PLO, Christian Freitag, at det er naturligt, når der generelt testes flere i samfundssporet end sundhedssporet.

Det ændrer ikke formandens holdning til, at myndighederne bør genoverveje, hvordan testsystemet er bygget op.

- Test af folk uden symptomer er en afgørende del af opsporingsarbejdet, men det er den fuldstændigt uhindrede adgang til tests, jeg udfordrer, siger han.

Konsekvensen af den lange ventetid er ifølge formanden, at nogle ikke bliver testet, selvom de burde. Imens oplever han patienter, der testes fem, seks, syv gange på få uger uden at henvende sig til deres egen læge om symptomer.

- Jeg kender jo borgeren, så jeg tænker: "Hvad er det, der får dem til det? Gad vide, om det bare er er nogle, der bliver testet for en sikkerheds skyld". Det er ikke logisk, siger han.

Kritik af ventetid

Alle voksne borgere har siden maj selv kunnet bestille tid til coronatest i de hvide testtelte som led i den nationale teststrategi om markant øget testning bredt i befolkningen.

Der har dog af flere omgange lydt kritik af, at ventetiden såvel som svartiden på tests var for lang.

Senest onsdag, hvor flere partier kritiserede det faktum, at der var tre-fire dages ventetid på tests i København og Odense, hvor smittetrykket er særligt højt.

Den nuværende ventetid lever nemlig ikke op til regeringen og Folketingets målsætning, at 80 procent skal have adgang til en test inden for 24 timer, og at svaret skal komme lige så hurtigt.

Udvider testkapacitet

For at bringe ventetiden ned vil der fra på mandag være fordoblet testkapacitet i Kastrup Lufthavn, og der vil henover weekenden blive oprettet nye pop-op-testcentre rundt i København.

I øjeblikket foretages der omkring 40.000 tests i døgnet, men Heunicke satte allerede i august som mål, at der skal testes 50.000 om dagen, når vi når efterårsferien i uge 42.

Derudover fortæller flere sundhedsordførere, herunder Martin Geertsen (V), at de har fået lovning på, at kravet om en lægehenvisning ved symptomer fjernes. Dog ikke hvornår.

- Det er meget vigtigt, at vi sikrer, at de, der har symptomer eller er nære kontakter til smittede, ikke skal bagerst i køen. Vi skal stadig have en genvej ind i testen til dem, men i det brede samfundsspor skal vi også have opgraderet, siger sundhedsministeren.