Politik

DF-profil genopstiller ikke ved næste valg - vil ikke støtte forbud mod omskæring

Selvom Søren Espersen er enig med Marie Krarup i omskæringsdebatten, har han ingen respekt for, at det har fået hende til ikke at genopstille.

På trods af interne uenigheder i Dansk Folkepartis folketingsgruppe blev det i sidste uge meldt ud, at partiet støtter et forbud mod omskæring.

Det har skuffet DF-profilen Marie Krarup i sådan en grad, at hun har besluttet, at hun ikke vil genopstille ved næste valg.

TV 2 har været i kontakt med Krarup, men hun ønsker ikke at stille op til et interview. På Facebook skriver hun:

- Jeg er dybt skuffet over, at Dansk Folkeparti trods mine protester har besluttet sig for at støtte et forbud imod rituel omskæring. Det er ikke nationalkonservativt. Det er et svigt. Et svigt overfor de danske jøder og overfor familiens frihed til at opdrage sine børn.

En "faneflugt"

Søren Espersen, som er tidligere næstformand i partiet, støtter heller ikke et forbud mod omskæring. Alligevel er han rystet over, at sagen har fået Marie Krarup til at melde så bombastisk ud.

- Jeg er meget skuffet over hende og hendes handlemåde. Vi er i en situation, hvor vi er presset i meningsmålingerne, og det er ikke et tidspunkt at forlade partiet på grund af denne - ganske vist væsentlige - men perifere sag, siger han.

- Jeg betragter det som en slags faneflugt. Det må jeg sige.

Lyn-analyse

Dansk Folkeparti har alle dage været et meget topstyret parti, som har været meget optaget af at være enige, når der bliver meldt noget ud. Det har man ikke været her. Hun har været så meget i mindretal, at hun har tabt en magtkamp. Det er en meget ukendt metode for partiet, men det får Dansk Folkeparti til i højere grad at ligne de andre partier på det punkt. Det svækker naturligvis ledelsen, at den mister et højtprofileret folketingsmedlem på den her måde. Men jeg tror ikke, man skal drage den fuldstændig klare linje fra uro i baglandet til det her. 

Tre medlemmer fritstillet

Debatten om rituel omskæring af drenge er blusset op i de seneste uger. Derfor besluttede DF's folketingsgruppe i sidste uge, at det efterhånden var blevet tid til at melde partiets holdning klart ud.

Tre folketingsmedlemmer - Søren Espersen, nuværende næstformand Morten Messerschmidt og Marie Krarup - er på grund af deres modstand mod et forbud blevet fritstillet og kan stemme, som de vil.

Ifølge Søren Espersen er det første gang i partiets historie, at det sker. Derfor mener han også, at det er Marie Krarup, der svigter partiet, og ikke omvendt.

- Det er netop i respekt for, at Marie Krarup og andre har en særlig indgang til det her. Og så alligevel bliver det belønnet med, at hun ikke genopstiller. Det har jeg ingen særlig respekt for.

Ikke en ideologisk beslutning

Marie Krarup fortsætter perioden ud, og skulle hun ombestemme sig, er hun fortsat meget velkommen i Dansk Folkepartis folketingsgruppe, siger gruppeformand Peter Skaarup til TV 2.

- Vi står i en situation, hvor vi er blevet nødt til at træffe en beslutning om omskæring. Og det er Marie Krarup ked af, at vi har gjort.

Søren Espersen mener, at hun svigter partiet. Er du enig?

- Jeg forholder mig til bundlinjen, og til det kan jeg sige, at jeg er ærgerlig over, at hun stopper, siger han.

Forholdt Marie Krarups kritik af, at beslutningen om et forbud ikke er nationalkonservativt, svarer Skaarup, at det et spørgsmål om barnets tarv, ikke en ideologisk sag.

"En vigtig del af DF"

Også partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, har kommenteret Krarups udmelding.

- Ked af, at Marie Krarup har valgt at stoppe i FT (folketinget, red.) efter valgperioden. Marie er en vigtig del af DF, og derfor skal hun vide, at døren står åben, såfremt hun på et tidspunkt måtte få lyst til at kaste sig ind i kampen igen. Men glad for Marie fortsætter frem til næste valg, skriver han på Twitter.