Politik

Blogger vil have loven ændret - nu har borgerforslag nået 50.000 underskrifter

Cathrine Widunok Wichmand ønsker at lave om på den nuværende lovgivning inden for fertilitetsbehandling, efter at hun selv har været igennem et svært forløb. Lasse Lundberg / TV 2

Alle personer med stemmeret til folketingsvalg kan stille et borgerforslag, hvis mindst tre personer vil være medstillere.

I dag kan æg udtaget i forbindelse med fertilitetsbehandling kun opbevares på frys i fem år, mens mænds sæd derimod må opbevares på ubestemt tid.

Men det giver ingen mening, mener bloggeren Cathrine Widunok Wichmand.

Derfor stillede hun sammen med tre andre kvinder i maj et borgerforslag om, at befrugtede og ubefrugtede æg udtaget i forbindelse med fertilitetsbehandling skal kunne fryses ned, indtil kvinden er fyldt 46 år og derfor ikke længere må modtage fertilitetsbehandling i Danmark.

Nu, fire måneder senere, har forslaget indhentet flere end de fornødne 50.000 underskrifter.

Det betyder, at det vil blive behandlet i Folketinget.

Var selv i fertilitetsbehandling

Cathrine Widunok Wichmand og hendes mand har selv været i fertilitetsbehandling for at blive gravide med deres søn.

De var begge 27 år og raske. Alligevel måtte de igennem et langt og opslidende forløb, hvor de ikke vidste, om de nogensinde ville få deres drøm om et barn opfyldt.

Grunden til, at hun vil have loven ændret, er dels et spørgsmål om ligestilling på området, men også om, at kvinder kan undgå gentagne hormonbehandlinger i forbindelse med ægudtagning.

- Det er jo min arvemasse. Det er mine æg, så jeg synes ikke, det er rimeligt, at politikerne bestemmer over min krop på den måde, sagde Cathrine Widunok Wichmand under et interview med TV 2 i maj.

Efter flere mislykkede forsøg blev Cathrine Widunok Wichmand gravid i 2018.

Professor: Giver ikke mening at smide æg ud

Søren Ziebe, der er professor og klinikchef på Rigshospitalets Fertilitetsklinik, sagde i forbindelse med det stillede borgerforslag, at man sagtens kan fryse kvinders æg ned i mere end fem år.

Han mener, det giver god mening at ændre loven, når man som kvinde kan modtage fertilitetsbehandling i Danmark, indtil man er 46 år.

- Når man har været i fertilitetsbehandling og har æg tilbage, giver det ikke mening at smide dem ud efter fem år. Så kvinden skal igennem behandling igen for at få udtaget æg, siger Søren Ziebe, der dog har en “men”:

- Når det sagt, er vi også nødt til at sige til hinanden, at vi er bygget til at få børn tidligere. Jeg synes ikke, det må blive en vej til at udskyde børn.

Cathrine Widunok Wichmand sammen med sin lille søn Eddie.

"Magnus Heunicke, du kan ikke gemme dig"

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Cathrine Widunok Wichmand, efter at forslaget har nået de 50.000 underskrifter, men det er endnu ikke lykkes.

I en video på sin Instragramprofil, Rockpaperdesses, takker hun sine flere end 73.000 følgere for at dele og bakke op om forslaget. Derudover sender hun en stikpille til sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Magnus Heunicke, du kan simpelthen ikke gemme dig mere. Du kan ikke vente på, at Etisk Råd udtaler sig. Du skal til at melde dig ind i kampen, siger Cathrine Widunok Wichmand i videoen.