Politik

Frafaldne Alternativet-medlemmer stifter nyt parti

Stiftere bag partiet Frie Grønne vil slå sig op på klima, antiracisme og mangfoldighed. De vil være kompromisløse og ikke kun rykke kommaer, siger de.

Flere tidligere medlemmer af Alternativet stifter et nyt parti ved navn Frie Grønne.

Blandt andet står løsgænger i Folketinget og tidligere partileder Uffe Elbæk samt løsgængerne Sikandar Siddique og Susanne Zimmer bag det nye parti. Sikandar Siddique skal lede partiet.

Det oplyser Sikandar Siddique og Uffe Elbæk i en ny minidokumentar, der bringes på TV 2 PLAY søndag aften klokken 22.

- Det er et frihedsparti. Vi skal have en frigørelse af systemer, af folk, af naturen og mennesket. Vi har brug for et klimaansvarligt, antiracistisk parti i Danmark, siger Sikandar Siddique, kommende leder af Frie Grønne.

De tre løsgængere meldte sig ud af Alternativet i marts efter et tumultarisk forløb, hvor den nyvalgte leder af partiet, Josephine Fock, var blevet beskyldt for blandt andet at have overfuset og rusket i folk.

Vil melde sig under venstreorienterede vinger

Sikandar Siddique, Uffe Elbæk, Susanne Zimmer og flere andre vil præsentere det nye parti på et pressemøde mandag klokken 11.

De stifter et nyt parti, fordi de mener, at det etablerede politiske system ikke er "godt nok" i dag.

- Vi synes jo selv, at vi har et mere ambitiøst svar på de udfordringer, verden står over for. Der er stadig brug for et mere ambitiøst grønt, men også mere frit og mangfoldigt, parti, som går direkte op imod de strukturer, som gør, at vi ødelægger vores samfund og skaber ringere liv. Vi er klar igen, siger Uffe Elbæk.

Vi tror ikke på at rykke kommaer. Vi kan kun løse de her kriser, hvis vi får en helt ny tilgang til politik

Sikandar Siddique, kommende leder af Frie Grønne

Uffe Elbæk mener, at Frie Grønne vil adskille sig fra Alternativet, blandt andet ved at partiet tydeligt melder sig ind under venstreorienterede vinger.

- Det skal ikke misforstås, men jeg ser lidt Alternativet som et pilotprojekt, hvor vi lærte rigtig mange ting, men vi lærte også, hvad man ikke skal gøre. Politisk er vi et andet sted i dag end i 2013. Altså verden har forandret sig. I Alternativet sagde vi, at vi hverken var blå eller røde, men grønne. I Frie Grønne melder vi os direkte ind i venstrefløjen og siger, at det er derfra, vi taler og forstår os selv, siger han.

Lyn-analyse

Der er trængsel på den rød-grønne fløj. Vi har i forvejen Enhedslisten, SF og Alternativet. For nyligt meldte Veganerpartiet sig klar til valg. Og nu opstår så Frie Grønne. Der er ikke plads til dem allesammen!
 

Men selvom det er en meget svær opgave, partistifterne har kastet sig ud i, skal man bestemt ikke afskrive projektet på forhånd.
 

De seneste måneders Black Lives Matter-demonstrationer og Sikandar Siddiques omdiskuterede protest i folketingssalen viser, hvor enormt meget politisk energi, der er i racismedebatten i øjeblikket. Hér kan der være vælgere at hente for det nye parti.

Den gamle maskine skal have ny motor

Frie Grønne har formuleret et principprogram på 56 sider, men både Uffe Elbæk og Sikandar Siddique er endnu meget tilbageholdende med at afsløre, hvad partiet konkret vil.

De forklarer mere overordnet, at de vil være et parti, der nytænker måden at drive samfundet og politik på.

- Frie Grønne er født ud af nogle kriser, som vi står over for som samfund. Klimakrisen, mangfoldighedskrisen, empatikrisen. Vi tror ikke længere på, at vi kan gå ind og reparere på den motor, som driver samfundet og verden i dag. Vi mener, at tiden er til, at vi erstatter den gamle maskine med en ny elmotor, for vi tror ikke på, at de kriser kan løses med status quo og den gamle tænkning, siger Sikandar Siddique.

Hvorfor er der brug for jer?

- Kriserne tager til. Klimakrisen tager til. Biodiversiteten er under pres. Vi har en antiracistisk kamp, vi skal kæmpe. Derfor har vi brug for nogen, der ikke søger kompromiset og ikke nødvendigvis er her for at rykke kommaer. Vi tror ikke på at rykke kommaer. Vi kan kun løse de her kriser, hvis vi får en helt ny tilgang til politik.

Frie Grønne vs. Alternativet

Hvordan er I anderledes end Alternativet?

- Alternativet har leveret stærke resultater, og jeg vil ikke sidde her og tale dårligt om mit gamle parti, men det er ikke det parti og projekt, som jeg engang meldte mig ind i. Vi har jo set under den her coronakrise, at man søger kompromiset og aftaler, hvor man rykker kommaer med Mette Frederiksen. Vi mener, at det var helt, helt forkert. Da vi så coronaen, var det i virkeligheden tiden til at genstarte og gentænke hele samfundsmodellen, siger Sikandar Siddique.

- Derfor mener jeg, at Frie Grønne er det alternativ, som er en radikal ændring. Når vi taler klima, så er vores målestok ikke: "Hvad så med arbejdspladser?" Nej, vores målestok er klima. Og når vi taler mangfoldighed, er vores målestok mangfoldighed. Så en kompromisløshed på den antiracistiske dagsorden og en kompromisløshed på klimaudfordringerne. Det er det, der er behov for, og det er derfor, at jeg tror, at vi skiller os ud.

Det er ikke sikkert, at vi peger på Mette Frederiksen. Det kan også være, at vi peger på Enhedslisten

Sikandar Siddique, kommende leder af Frie Grønne

Hvordan undgår I at ende som Alternativet?

- Vi har jo lært rigtig meget og brugt tid på at se, hvad der gik galt, hvor vi begik fejl, og hvad der skulle have været anderledes. Det prøver vi selvfølgelig at adressere med en helt ny partistruktur, med en helt ny organisation, som jeg ikke kan løfte sløret for her.

Vil pege på rød statsminister

I har tre mandater i Folketinget. Hvordan vil I helt konkret gå ind og få nogle af jeres ting igennem?

- Der er formel og uformel magt. Vi vil ikke søge anerkendelse hos det etablerede, og vi vil presse på i forhold til de dagsordener - klimaløsninger, mangfoldigheden og antiracisme. Et konkret eksempel er, da jeg gik på talerstolen og holdt et minuts stilhed for George Floyd. Det kan være, at jeg formelt ikke kan vedtage noget, men må jeg i al ydmyghed sige, at det da i den grad satte gang i en racismedagsorden, som vi nogle måneder efter i dag stadig snakker om. Det er et klokkeklart eksempel på, at vi kun har tre mandater, men det handler om at være kompromisløs på de her kriser, som truer vores eksistens, siger Sikandar Siddique.

Hvem peger I på som statsminister (hvis I samler nok underskrifter og bliver opstillingsberettiget til Folketinget, red.)?

- Vi er et venstrefløjsparti, så det bliver en kandidat fra venstrefløjen, men vi indgår ikke i fastlåste samarbejder. Det er ikke sikkert, at vi peger på Mette Frederiksen. Det kan også være, at vi peger på Enhedslisten. For os er det afgørende, at vi ikke er med til at blåstemple greenwashing eller racistisk politik. I den ideelle verden håber vi, at Mette Frederiksen får en åbenbaring, og at det går op for hende, at Socialdemokratiet ikke skal føre Inger Støjbergs udlændingepolitik.

Kan du give én god grund til, at det her parti vil lykkes?

- Jeg kan give mange gode grunde til, at det kan lykkes. Der er en befolkning, som ønsker reel klimahandling, som de ikke får i Folketinget nu, og så tror jeg, at der er rigtig mange i den danske befolkning, der er trætte af den nationalkonservativisme, der har sneget sig ind. Og trætte af 20 års dæmonisering af alle vores minoriteter. Jeg tror, at der er mange muslimske medborgere og andre minoriteter, som ønsker en stemme. Jeg tror, at de kan være med til, at det her projekt lykkes, siger Sikandar Siddique.

- Jeg tror helt klart, at der er potentiale, og jeg tror helt realistisk, at det her godt kan lade sig gøre.