IS-fangelejr i Syrien ramt af smitte - danske kvinder og børn skal hentes hjem akut, mener politikere

Coronasmitte i fangelejr kan få katastrofale konsekvenser, og vi gambler med børnenes liv, advarer organisationer. Regeringen afviser at kommentere.

Coronasmitten er nået til al-Hol-fangelejren i det nordøstlige Syrien, hvor også danske kvinder og børn sidder tilbageholdt.

Læger Uden Grænser kan nu bekræfte det første smittetilfælde blandt beboerne i fangelejren, oplyser organisationen til TV 2. I starten af august oplyste Red Barnet også, at der var konstateret en smittet person i lejren.

Flere humanitære organisationer advarer om, at et coronaudbrud i al-Hol-lejren kan få katastrofale konsekvenser.

- I al-Hol bor og lever folk under kummerlige forhold. Der er overfyldt og uhygiejnisk, og i hvert telt bor der minimum seks mennesker. Det er desværre rigtig gode forhold for sygdomme at sprede sig i, for der er ingen mulighed for at holde afstand eller blive isoleret. Covid-19 har kun gjort det hele værre. Det er dybt bekymrende, siger Jesper Brix, direktør i Læger uden Grænser i Danmark.

Der sidder flere end 65.000 personer tilbageholdt i al-Hol-lejren, mistænkt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat. Størstedelen af dem er syrere, mens omkring 10.000 af dem er fra lande som Danmark, Sverige og Tyskland.

Ifølge de seneste tal fra Justitsministeriet fra december sidder 30 danske børn i fangelejrene al-Hol og al-Roj i Syrien, mens 12 voksne danske statsborgere sidder tilbageholdt i en syrisk lejr eller et fængsel.

Lukkede lægeklinikker og mangel på rent vand og ilt

Røde Kors International advarer om, at et udbrud i lejren vil være "endnu et ekstremt hårdt slag for beboerne og et land, hvor sundhedssystemet er svækket".

Også Red Barnet er meget bekymret.

- Vi har virkelig frygtet den dag, coronaen kom til al-Hol. Kvinder og børn er i forvejen svækket på grund af dårlig ernæring, og så er det fuldstændig umuligt at opretholde god hygiejne og afstand, fordi der er helt utilstrækkelig adgang til rent vand, siger generalsekretær Johanne Schmidt-Nielsen.

Læger uden Grænser bekræfter, at der mangler basale nødvendigheder som rent vand, ordentlig hygiejne, steder at vaske hænder og medicinsk udstyr som ilt.

- Vi gambler med børnenes liv

Flere lægeklinikker er desuden lukket på grund af coronasituationen, og ifølge Red Barnet og Læger uden Grænser døde otte børn under fem år på under en uge i lejren i starten af august.

De døde af blandt andet indre blødninger og svær underernæring, hvilket ifølge organisationerne formentlig kunne have været behandlet, hvis der havde været tilstrækkelig lægehjælp.

Red Barnet har længe presset på for at få hentet danske børn og kvinder hjem fra lejrene, og nu gør coronasmitten det endnu mere akut, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

- Vi gambler simpelthen med børnenes liv ved ikke at hente dem hjem, siger hun.

Støttepartier: Børn og kvinder skal akut hentes hjem

Også regeringens støttepartier, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre, mener, at de akut skal hentes hjem.

- At der nu er udbrudt corona i lejren, synes jeg virkelig sætter en stor fed streg under, at de danske børn skal hjem nu, siger Rosa Lund, retsordfører for Enhedslisten.

Rosa Lund, regeringen mener, at de danske kvinder har vendt Danmark ryggen og tilsluttet sig en terrororganisation. Hvorfor skal Danmark hjælpe dem hjem?

- Vi skal heller ikke hjælpe dem. Vi skal retsforfølge dem. Det skal jo undersøges, om de voksne har gjort noget kriminelt, siger Rosa Lund.

Alle tre støttepartier har længe arbejdet for at få danske børn hentet hjem, og efter der er konstateret coronasmitte, kan det kun gå for langsomt, lyder det.

- Jeg skammer mig i forvejen over, at vi lader danske børn sidde sådan et sted, og når der så også er corona, er der endnu større risiko for, at de ikke vil overleve, siger udlændingeordfører Andreas Steenberg fra Radikale Venstre.

DF: Vi har rigeligt at se til herhjemme

Dansk Folkeparti mener omvendt ikke, at de skal hentes hjem.

- Jeg synes, at vi har problemer nok. Selvfølgelig kan man have sympati med kvinder og børn. Sådan vil det altid være. Men man ved jo også, at der i den her lejr er IS-sympatisører og primært ægtefæller til IS-sympatisører, siger udlændingeordfører Pia Kjærsgaard (DF).

Organisationer advarer om, at børn dør i lejren, og at et coronaudbrud kan få katastrofale følger. Hvorfor skal de ikke have lov til at komme hjem?

- Vi har rigeligt at se til herhjemme i forhold til covid-19. Vi kan heller ikke vide - hvis vi begynder at tage nogen hjem - om de er smittebærere. Det er ubetinget nej fra min side, siger Pia Kjærsgaard.

Det drejer sig om omkring 40 børn og kvinder. Kan Danmark ikke håndtere at isolere dem i tilfælde af coronasmitte, hvis de bliver hentet hjem?

- Det mener jeg ikke, at vi skal.

Venstre mener også, at kvinder og børn "under ingen omstændigheder" skal hentes hjem fra lejrene.

- De mennesker, som vælger at vende Danmark ryggen for at kæmpe mod frihed og demokrati i udlandet, er ikke velkomne i Danmark. Så enkelt er det. Det handler om at passe på Danmark, skriver udlændingeordfører Mads Fuglede (V) i en sms.

Venstre foreslår, at Danmark i stedet "målretter sin hjælp til lejrene, så disse bliver bedre til at håndtere Covid-19".

Regeringen afviser svar

Udenrigsminister Jeppe Kofod afviser at stille op til interview om sagen.

Under et samråd i september sidste år var meldingen fra regeringen, at danske børn og kvinder som udgangspunkt ikke skal hentes hjem fra lejrene i Syrien.

Regeringen er dog åben for at foretage en individuel vurdering af, om et barn skal hentes hjem, hvis barnet er i en akut helbredsmæssig situation, eller hvis der er risiko for alvorlige og langvarige mén.

TV 2 har spurgt udenrigsminister Jeppe Kofod, om regeringen vil hente danske kvinder og børn hjem, efter der er konstateret coronasmitte i al-Hol-lejren, og om regeringen vurderer, at coronasmitte i lejren kan udgøre en helbredsmæssig alvorlig situation, der vil få Udenrigsministeriet til at evakuere børnene.

Udenrigsministeren afviser at svare på spørgsmålene, og ministeriet henviser til de svar, som blev givet under samrådet i september sidste år.