Politik

Flertal kræver klar udmelding fra minister om snotnæser

Selvom Sundhedsstyrelsen skriver, at snotnæser ikke er et typisk symptom på covid-19, sender man i blandt andet Gladsaxe snottede børn hjem.

Der må ikke herske tvivl om, hvornår forældre skal holde deres børn hjemme fra skole og daginstitution, og hvornår de ikke skal.

Derfor må regeringen nu på banen med nogle mere klare retningslinjer.

Det mener et flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten.

- Der skal ligge nogle retningslinjer, der er til at forstå. Derfor er der brug for, at både børne- og undervisningesministeren og Sundhedsstyrelsen sætter sig sammen og får gjort dem skarpere, lyder det fra SF’s gruppeformand Jacob Mark.

Slut med snotnæser i Gladsaxe

Udmeldingen fra partierne kommer efter, at flere skoler og daginstitutioner sender børn med løbenæser hjem - blandt andet i Gladsaxe Kommune. Her sendte man efter sommerferien således et brev ud til samtlige forældre med børn i dagtilbud, hvor det blev understreget, at børn med løbenæse fremover vil blive sendt hjem og først må komme tilbage 48 timer efter, at symptomerne er ophørt.

Forbuddet skyldes frygt for coronasmitte og en deraf udvidet tolkning af Sundhedsstyrelsens retningslinjer:

- Sundhedsstyrelsen siger, at det (løbenæse, red.) ikke er et typisk symptom. Det er af vores sundhedsfolk blevet tolket sådan, at det kan være et symptom på covid-19, har borgmester Trine Græse (S) tidligere forklaret til TV 2.

Sådan skriver Sundhedsstyrelsen om løbenæser

I en vejledning fra Sundhedsstyrelsen 16. april fremgik det, at: "en stoppet eller løbende næse uden andre symptomer på covid-19 ikke er typisk for covid-19, og at det i sådanne tilfælde ikke er sandsynligt, at personen er smittet med covid-19."

25. maj lød det fra Sundhedsstyrelsen i en skrivelse: "Stoppet næse eller løbenæse uden andre symptomer er ikke typisk for covid-19, det vil sige, det er mindre sandsynligt, at symptomerne skyldes covid-19."

I en skrivelse fra Sundhedsstyrelsen 25. august fremgår det: "Stoppet næse eller løbenæse uden andre symptomer er ikke typisk for covid-19."

- Regeringens ansvar

Men det går ikke, at kommunerne på den måde går med ekstra livrem og seler, mener Venstres børne- og undervisningsordfører Ellen Trane Nørby:

- Det er regeringens ansvar, at der ikke sker en Holger-fortolker og overimplementering af de retningslinjer, der ligger. Det er ikke kommunerne, der skal sætte deres egne regler op, siger hun og tilføjer:

- Sundhedsstyrelsen er kommet med nogle anbefalinger. Det er det, der er det sundhedsfaglige, og som skal følges ude i kommunerne, og det er regeringens ansvar, at det følges. Ellers sætter man både forældre, pædagoger og børnene i en klemme, som er uacceptabel.

Samme toner lyder fra Enhedslisten:

- Jeg kan godt forstå, at institutionerne er forsigtige. Det har generelt været vores tilgang, at der skal udvises stor forsigtighed. Men lige nu er der noget uklarhed i, hvordan kommunerne fortolker retningslinjerne, og på den baggrund synes jeg, at regeringen bør undersøge muligheden for at præcisere retningslinjerne yderligere, siger børne- og undervisningsordfører Jakob Sølvhøj.

Hos Radikale Venstre er man også åbne for at få myndighederne til at præcisere deres anbefalinger, men partiet mener først og fremmest, at kommunerne skal lade være med at overfortolke retningslinjerne:

- Man skal ikke sende syge børn i institutionerne, og vi skal holde fast i at have god hygiejne. Men man skal ikke bruge corona som årsag uden at have det faglige belæg for det. Så jeg synes kommunerne skal kigge på deres politik igen, og hvis det er nødvendigt, må vi tage stilling til om retningslinjerne skal være tydeligere, eller om regeringen må sige det tydeligere, siger børne- og undervisningsordfører, Lotte Rod.

Udfordring er blev kastebold

TV 2 har både tirsdag og onsdag forsøgt at få en kommentar fra både regeringen og Sundhedsstyrelsen, men mens Sundhedsstyrelsen henviser til Børne- og Undervisningsministeriet, sender ministeriet bolden tilbage til Styrelsen.

Resultatet er indtil videre blevet et skriftligt svar, hvor Børne- og Undervisningsministeriet understreger, at deres retningslinjer baserer sig på Sundhedsstyrelsens formulering om, at ”stoppet næse eller løbenæse uden andre symptomer er ikke typisk for COVID-19”.

Derudover er meldingen, at der senere i eftermiddag vil komme en ny udmelding fra Sundhedsstyrelsen.