Politik

Igen er der ikke sat en krone af til at håndtere Danmarks værste forureninger

Folketinget har pålagt regeringen at prioritere oprensningen af generationsforureningerne hurtigst muligt, men de indgår ikke i finanslovsudspillet.

Det er en "prioritet at håndtere og rense de store generationsforureninger".

Sådan står det skrevet i det hyppigt omtalte forståelsespapir forfattet af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten under regeringsforhandlingerne i 2019. Papiret, der sikrede Socialdemokratiet dets etpartiregering.

Men da finansloven for 2020 blev præsenteret, var der ingen ekstra penge at finde til oprensning af landets generationsforureninger. En betegnelse, der dækker over de mest omfattende og allerdyreste jordforureninger.

Og mandag, da regeringen præsenterede udspillet for finansloven 2021, var det igen uden penge til de ti giftige levn fra fortiden.

SF's hovedkrav

Støttepartiet SF tog så sent som 17. august turen til generationsforureningernes knudepunkt, Harboøre Tange, for at præsentere deres krav om, at oprydningen bliver en del af næste års finanslov.

I 1950'erne og 60'erne deponerede kemikalievirksomheden Cheminova spildevand og giftigt affald på den vestjyske kyststrækning, som i dag udgør én af de i alt ti generationsforureninger.

Som postkort fra en svunden tid husker de os på, hvordan man for flere årtier siden ikke havde den samme viden om eller regler for, hvordan man håndterer skadelige stoffer.

Det omfattende oprydningsprojekt på de ti grunde vurderes af Danske Regioner til at koste omtrent 2,7 milliarder kroner.

Pålagt handling af Folketinget

I juni blev det af et enigt Folketing pålagt regeringen at arbejde for "hurtigst muligt at finde nødvendig finansiering til oprydning af generationsforureninger".

Det fik lokale forkæmpere til at juble, mens flere medier skrev, at regeringen nu blev "tvunget" til at rydde op. Fra miljøminister Lea Wermelin (S) lød det dog, at det var for tidligt at sætte et årstal på.

- Men jeg synes, man skal glæde sig over, at alle partier anerkender, at det er en meget stor og vigtig opgave - men også at det vil kræve en særskilt finansieringsmæssig prioritering, hvis den opgave skal løftes. Det er det, vi nu kigger på hurtigst muligt, sagde hun dengang til TV Midtvest.

S: Der må prioriteres

Efter præsentationen af regeringens finanslovsudspil mandag spurgte TV 2 finansminister Nicolai Wammen (S), hvorfor der ingen penge er sat af til oprensning af generationsforureninger.

- Lige i de her dage vil man se, at partierne har rigtig mange idéer til ting, der koster penge. Ting, der er meget sympatiske. Men på et tidspunkt skal vi sidde ved et bord og finde ud af, hvad der er råd til i virkelighedens verden, siger Nicolai Wammen til TV 2.

- Jeg noterer mig, at SF både vil noget i forhold til børnene, de ældre og generationsforureninger. De må prioritere, hvad de mener, der er allervigtigst.

Efter fremlæggelsen af regeringens finanslovsudspil blev finansminister Nicolai Wammen (S) spurgt, hvorfor oprensning af generationsforureninger ikke er blevet prioriteret. Video: Redaktionen

"En historisk, vigtig kamp"

Hos SF er prioriteringen dog allerede meget klar, lyder det fra partiets klima-, energi- og jordforureningsordfører Signe Munk.

- Kampen mod de store giftgrunde er en historisk, vigtig kamp for SF. Det er en vedholdende kamp, og det er fuldstændig afgørende, at de bliver renset, siger hun til TV 2.

Forud for sidste års finanslovsforhandlinger erklærede SF det som mål at sikre 300 millioner kroner ekstra i 2020 til de ni forureninger. Men trods de manglende penge til oprensningen kaldte Signe Munk det over for Fyens.dk en "flot" finanslov.

Signe Munk (SF) fotograferet i forbindelse med partiets sommergruppemøde ved Høfde 42, hvor kravet blev præsenteret.

SF kræver 750 millioner afsat

Partiet har nu gjort sidste års målsætning til dette års hovedkrav. De kræver, at der bliver afsat 750 millioner kroner fra 2021 og tre år frem til at begynde oprensningen.

Vil vi høre dig kalde næste års finanslov "flot", hvis ikke der afsættes penge til oprensningen af de ti generationsforureninger?

- Der kan være rigtig mange gode indsatser i sådan en finanslov. Vi har taget kravet med igen, fordi det ikke lykkedes os sidste år. Dengang sad vi meget alene med det her fokus, men nu har vi samlet alle de andre partier, og derfor følger vi selvfølgelig også op, siger hun.

Ordføreren ønsker ikke at komme ind på, hvilken konsekvens det vil få for brugen af SF's 15 mandater, hvis det bliver til endnu en finanslov, hvor kravet ikke imødekommes.