Politik

Oppositionen kalder forslag til finanslov for 'spin', 'bluff' og 'skræmmende' - og også støttepartierne kritiserer

Der mangler især tiltag på det grønne område, kritiserer støttepartierne. Oppositionen kalder forslaget "spin" og siger, at landet bliver fattigere.

Det er ikke mange rosende ord, regeringen får for sit forslag til en ny finanslov, som finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede mandag.

Både regeringens støttepartier og oppositionen kritiserer forslaget i skarpe vendinger.

- Det er for sløvt, at regeringen ikke har sat flere penge af til klima. Jeg savner at se, at regeringen følger de flotte ord op med de penge, der skal gøre visionerne til virkelighed, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

Finansminister Nicolai Wammen kalder regeringens forslag til finansloven 2021 for en corona-finanslov, hvis hovedfokus er at få "alle ud af krisen". Derfor vil det ifølge finansministeren være begrænset med penge til andre initiativer.

- Skal bruge en lup for at finde CO2-reduktioner

Nicolai Wammen understreger dog, at regeringen fortsat vil prioritere klima og velfærd i den nye finanslov.

Blandt andet fremhæver han, at regeringen vil afsætte 750 millioner til grøn forskning, og at der også er en pulje på 1,5 milliarder kroner, som partierne skal forhandle om, og som for eksempel kan gå til det grønne område.

Han understreger samtidig, at grønne tiltag skal tænkes ind i de penge, der skal bruges på at få Danmark gennem coronakrisen.

Men alle støttepartierne mener, at det langt fra er tilstrækkeligt.

- Man skal bruge en lup for at finde nogle CO2-reduktioner i regeringens finanslovsudspil. Coronakrisen må ikke skygge for, at vi står i en ekstremt alvorlig klimakrise, skriver Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, på Twitter.

Partiets finansordfører, Rune Lund, kalder regeringens forslag "skrabet og fedtet".

Alternativets formand, Josephine Fock, udtaler, at "Jorden kalder Nicolai Wammen!", og at partiet forventer den grønneste finanslov nogensinde.

Igen en finanslov fra regeringen, som gør Danmark fattigere

Ole Birk Olesen, Liberal Alliance

Radikale Venstres politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, mener, at klimakrisen er mindst lige så akut som coronakrisen.

- Vi skal have taget nogle substantielle grønne skridt. Det var det, vi blev valgt på, siger Sofie Carsten Nielsen, som også savner investeringer i forskning og uddannelse.

Finansministeren afviser kritikken og understreger blandt andet, at der til efteråret skal laves en grøn skattereform, og at der skal ses på klimahandling i forhold til blandt andet landbruget.

- Hold op, et spin fra regeringen

Også i den blå lejr er der kritiske røster. Dansk Folkeparti hæfter sig især ved regeringens forslag om at lave en såkaldt "krigskasse" på 9,2 milliarder, som skal bruges på tiltag i forbindelse med coronakrisen.

- Hold op, et spin fra regeringen med den "krigskasse"! 9,2 milliarder lyder jo voldsomt. Men det er jo penge, staten skal ud at låne, så de ligger slet ikke i nogen kasse. Og regeringen afsætter dem ikke til konkrete initiativer, som virksomhederne kan regne med. Bluff?, skriver partiformand Kristian Thulesen Dahl på Twitter.

Ifølge finansministeren skal det være en del af de kommende finanslovsforhandlinger med de øvrige partier at drøfte, hvordan pengene i den såkaldte krigskasse skal bruges i praksis.

Konservative mener, at finansloven bør "skræmme alle", og at der ikke er nok fokus på jobskabelse efter coronakrisen.

Liberal Alliances Ole Birk Olesen kritiserer også regeringens forslag. Han henviser til, at regeringen for nyligt har foreslået at afsætte penge til, at personer med mange år på arbejdsmarkedet kan trække sig tidligere.

- Igen en finanslov fra regeringen, som gør Danmark fattigere. Der er ekstra penge til at hive folk tidligt ud af deres arbejdsliv, men ingen planer om at få andre til at arbejde mere eller bare komme i arbejde. Resultat: Færre i arbejde - Danmark fattigere, skriver Ole Birk Olesen på Twitter.

Lyn-analyse

Grundlæggende er der tale om en corona-finanslov, hvor den store ting er den såkaldte krigskasse, og det betyder jo, at der er mindre råd til de ting, som partierne gerne vil bruge penge på. 

Den store overraskelse er, at der ikke er prioriteret mere klima. Pengene til ældrepleje er også forholdsvis små, især når man tænker på, at ældreminister Magnus Heunicke (S) var ude at sige, at der skulle en revolution til på området.

Det er paradoksalt, at der med finansloven ikke er lagt op til større forandringer, når den her regering jo har slået sig op på at ville lave enorme politiske forandringer.