Politik

Regeringen vil afsætte 9,2 milliarder på Finansloven til corona

Regeringen budgetterer med et underskud på 0,5 procent af bnp.

Regeringen vil afsætte 9,2 milliarder kroner på finansloven for næste år til yderligere økonomiske udfordringer på grund af coronakrisen.

Det fremgår af regeringens forslag til finansloven, som præsenteres mandag, og som TV 2 har set søndag.

Regeringen skriver, at Danmark "indtil videre er kommet fornuftigt gennem krisen", men økonomien skal stimuleres og der skal sikres arbejdspladser og bekæmpes arbejdsløshed, lyder det.

Og på den baggrund har regeringen afsat de 9,2 milliarder til "til yderligere kommende stimulitiltag og håndtering af udfordringer", der er afledt af coronakrisen.

Lørdag luftede finansminister Nicolai Wammen (S) tanker om en såkaldt krigskasse, som skal bruges til at løse udfordringerne ved coronakrisen.

Budgetterer med stort underskud

Af udkastet til finansloven lyder det videre, at regeringen budgetterer med et underskud på 0,5 procent af bnp på de offentlige finanser næste år.

I henhold til budgetloven er netop 0,5 procent af bnp det maksimalt tilladte underskud, man må have på de offentlige finanser.

I maj i år, da regeringen præsenterede Økonomisk Redegørelse, forventede man et overskud på 0,4 procent af bnp på de offentlige finanser.

På grund af udgifterne til coronakrisen er det tal altså blevet justeret, og det er ikke småpenge, det drejer sig om.

- Det svarer til en lempelse på 0,9 procent af bnp (i forhold til estimatet i maj, red.) eller cirka 21 milliarder kroner i forhold til det tidligere forudsatte, står der i finanslovsforslaget.

1,5 milliard afsat til forhandlinger

Regeringen vil derudover lave en forhandlingsreserve på 1,5 milliarder kroner i finansloven årligt fra 2021-2024.

Det er det beløb, der er sat af til at forhandle med andre partier, og hvor de kan komme med deres ønsker.

Finansminister Nicolai Wammen sagde ifølge nyhedsbureauet Ritzau tidligere på aftenen, mens han var med til at bære eksemplarer af finanslovsforslaget ind gennem vinduerne i Finansministeriet, at partierne skulle være realistiske med deres ønsker til finansloven.

Netop fordi coronakrisen har gjort et solidt indhug i Danmarks økonomi.

Han fastslog samtidig, at der bliver råd til regeringens planer om en ret til tidlig pension og andre tiltag inden for eksempelvis klima.

- Ja, det gør der. Men det bliver jo også en benhård prioritering. Fordi vi skal håndtere coronakrisen og få Danmark bedst gennem den, sagde han.

Sidste år ville regeringen afsætte en forhandlingsreserve på 2,1 milliarder kroner i finansloven for i år, men regeringen lægger op til at barbere den ned, efter at udgifterne til coronakrisen har gjort indhug i Danmarks økonomi.

Regeringen præsenterer mandag sit forslag til en finanslov. Det sker på et pressemøde i Finansministeriet.