Politik

Løkke kalder Mette Frederiksens håndtering af coronakrisen 'Snehvide og de ni dværge'

Statsminister Mette Frederiksen får kritik af Lars Løkke Rasmussen i ny bog for at køre en autoritær lederstil.  Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

I Mette Frederiksens håndtering af coronakrisen degraderede hun de andre partiledere til "statister", mener Løkke i ny bog.

Tidligere statsminister og formand for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, sender en bredside ud til regeringen og socialdemokraternes håndtering af coronakrisen i sin nye bog 'Om de fleste og det meste', der udkommer mandag.

Han kalder Mette Frederiksen en 'rævemor', der med hård hånd har styret de øvrige partiledere, sine hvalpe, og som ikke har ladet dem have nogen reel indflydelse på beslutningerne.

Dommen, som Løkke fælder, lyder, at partilederne blev 'degraderet til statister'.

- Det er for sent at skrive eventyret om, men ellers ville det hedde "Snehvide og de ni dværge", skriver han.

Autoritære tendenser i Danmark

Den forhenværende statsminister fyrer skarp kritik af mod Mette Frederiksens håndtering af coronavirussen.

Han blev skræmt over, at han oplevede, danskerne parerede ordrer, og at man ”iførte sig 'hverdagsbetjentens' uniform”, skriver han i sin bog og sammenligner situationen med ungarske tilstande.

- Har indtil nu aldrig forstået, hvordan autoritære samfundsmodeller a la ungarske Viktor Orbáns kunne vokse frem via stemmesedlerne, men pludselig fornemmede jeg de samme mekanismer udfolde sig, om end i mindre skala, her i Grundtvigs, Kolds og Kocks fædreland.

Lars Løkke peger på, at Sverige valgte en mere 'tillidsbaseret linje' end Danmark.

I alt er 5820 mennesker døde med coronavirus i Sverige. I Danmark er 624 mennesker døde med virussen.

Uenighed om Venstres kurs

Lars Løkke Rasmussens nye bog har lørdag og søndag trukket overskrifter.

Blandt andet fordi han erklærer sig uenig med den måde, som Lars Løkkes arvtager i partiet, Jakob Ellemann-Jensen, ønsker at få partiet tilbage i regeringen.

Jakob Ellemann-Jensen sagde på Venstres sommergruppemøde, at vejen til regeringen skal ske med 90 blå mandater.

Men Lars Løkke Rasmussen er ikke enig.

- Jeg må bare konstatere, at på Venstres sommergruppemøde gik man tilbage til et andet sted, end hvor jeg synes, vi skal være, siger Lars Løkke Rasmussen til Jyllands-Posten.

I bogen lufter Lars Løkke Rasmussen en idé om, at Radikale Venstre skal bidrage med nogle af mandaterne, der kræves.

Idéen om regeringssamarbejde henover midten luftede den tidligere statsminister allerede under valgkampen i juni 2019 i bogen 'Befrielsens øjeblik - samtaler med Lars Løkke Rasmussen'.