Politik

Løkke kalder Enhedslisten 'små lam' og efterlyser en skarpere opposition fra sit eget parti

Lars Løkke bider igen mod egne partifæller, efter de det seneste døgn har rettet skarp kritik af ham.

Mette Frederiksens regering mangler modspil – både fra højre og fra venstre.

Sådan lyder kritikken fra det seneste døgns hovedperson, Lars Løkke Rasmussen, i et interview med TV 2 søndag aften.

- Politisk, synes jeg, at der mangler en skarpere opposition i forhold til Mette Frederiksen, og det har jeg også følt under hele forløbet med corona, siger Lars Løkke Rasmussen og giver dermed sin efterfølger Jakob Ellemann-Jensen endnu et skud fra hoften.

Løkke fortæller, at han er meget bekymret for fremtiden, hvis dansk politik fortsætter med at være låst fast i rød og blå blok.

Han retter en skarp kritik af de blå partier, som han mener, forsøger at overbyde Mette Frederiksen i, hvem der kan føre den strammeste udlændingepolitik.

- Mette Frederiksen har endegyldigt rykket Socialdemokratiet et andet sted hen. Og man kæmper ikke fremtidens kampe med fortidens våben.

Jeg synes godt, at den kunne have været lidt mere opfindsom.

Løkkes reaktion på den seneste kritik fra Venstre

Fortsætter Venstre med at føre overbudspolitik på udlændingeområdet, bliver det et ræs mod bunden, siger han.

- Så skal Pernille Vermund (NB) sige noget endnu hårdere, og så skal Kristian Thulesen Dahl (DF) prøve at finde sine ben i en eller anden mellemposition.

Foruden en svag opposition til sin højre side har Mette Frederiksen haft det privilegium at have et ’ekstremt føjeligt’ parlamentarisk grundlag i venstrefløjspartierne, mener Løkke.

Han mener, at Enhedslisten er blevet nogle ’små lam’ i frygten for at ende med samme skæbne som Liberal Alliance.

- Det er helt vildt, at man kan opleve en statsminister, der strammer sin retorik i forhold til folk med anden etnisk baggrund, så hårdt som hun gør, og der næsten ikke lyder et pip fra hverken Enhedslisten eller Det Radikale Venstre.

Forlod formandsposten med vrede og bitterhed

Efterlysningen af en skarpere opposition kommer efter et døgn, der har stået i Løkkes tegn.

Lørdag aften klokken 21.00 prydede den tidligere statsminister de digitale forsider på en række af landets største medier i forbindelse med lanceringen af hans erindringsbog ’Om de fleste og det meste'.

I en stribe klausulerede interviews fortalte Løkke, hvordan han har haft det svært med at finde sig tilpas i rollen som forhenværende statsminister uden den magt, landets øverste embede fører med sig.

Han står nu ved en skillevej, lød det, hvor han enten skal forlade politik eller vende om på hælene og sparke den dør ind, han føler, blev smækket bag ham, da hans formandstid blev bragt til en ende.

Til spekulationer om, at han skulle være på vej til at stifte sit eget parti, lyder svaret til TV 2, at det ikke er noget, han har ”nogen egentlig plan om”.

I Berlingske kunne man læse, at Løkke forlod posten som Venstre-formand med så meget vrede og bitterhed, at det var svært at rumme og komme videre fra.

Lyn-analyse

Det står helt klart efter dette interview, at Lars Løkke Rasmussen simpelthen har et andet politisk projekt end det, der er Venstres i dag, og det synes jeg, tegner til at blive noget af et problem.

For hvis Lars Løkke Rasmussen mener, at Venstre befinder sig på en forkert politisk borg, og folketingsgruppen, partiet og andre mener noget andet, så er vi på vej mod en konfrontation.

Når en tidligere, mangeårig, meget markant profil er på konfrontationskurs med sit parti, så får vi på et tidspunkt et ordentligt brag.

Lørdag aften benyttede Løkke også muligheden for at komme med et godt råd til sin formandsefterfølger, Jakob Ellemann-Jensen.

På Venstres sommergruppemøde meldte Ellemann ud, at der skal bruges 90 blå mandater, hvis han skal være statsminister.

Men den strategi tror Løkke ikke på.

- Jeg må bare konstatere, at på Venstres sommergruppemøde gik man tilbage til et andet sted, end hvor jeg synes, vi skal være, sagde Lars Løkke Rasmussen til Jyllands-Posten med henvisning til sin egen idé om, at Venstre burde satse på et bredt samarbejde over midten af dansk politik.

Venstre tager afstand – Løkke bider tilbage

Men at undsige egen formand var trods alt mere, end partikammeraterne i Venstres folketingsgruppe ville acceptere denne gang.

Søndag tog flere prominente V-politikere til genmæle på sociale medier. Formand Jakob Ellemann-Jensen kaldte Løkkes retning for en ’blindgyde’. En udtalelse, politisk ordfører Sophie Løhde bakkede op om over for TV 2.

De tidligere så tætte allierede Troels Lund Poulsen og Lars Christian Lilleholt skrev, at Løkkes udmelding var både ’trist’ og ’skadelig’ for Venstre.

Løkke selv kalder kritikken fra partifællerne forudsigelig og orkestreret.

- Jeg synes godt, at den kunne have været lidt mere opfindsom. Men jeg har været i politik længe nok til at kunne forstå, hvad der sker. Det er jo de samme ord, de bruger alle sammen.

- Så kan man prøve at tegne et billede af en lettere senil-dement mand på plejehjemmet, der stadig tror, at han er hjemmeværnsfører og råber ordrer ud. På den måde behøver man ikke høre efter, hvad jeg siger.

Også Claus Hjort Frederiksen, der tidligere har bakket Løkke op, når han har været i modvind, havde svært ved at finde de støttende ord frem søndag.

- Det gør mig ked af det og mismodig. Det piner mig og ærgrer mig, hvis hans ageren skal komme til at overskygge hans bedrifter i dansk politik, sagde den tidligere finans- og forsvarsminister til BT.

Men havde nogen håbet, at Venstres tidligere formand stikker piben ind og finder sig til rette med en mere lavmælt tilværelse, lyder svaret:

- Jeg kan ikke lave om på den, jeg er. Jeg stillede ikke op til sidste folketingsvalg for at gå på pension to måneder senere.

Lars Løkke Rasmussen forlod formandsposten i Venstre 31. august sidste år. Når hans bog udkommer mandag, er det et præcis et år siden.