Politik

Løkke undsiger Ellemanns kurs for Venstre

Ingen medier har haft held med at få et svar fra Jakob Ellemann-Jensen.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, understregede på partiets sommergruppemøde, at der skal bruges 90 blå mandater, hvis han skal være statsminister.

Men den strategi tror den tidligere formand, Lars Løkke Rasmussen, ikke på.

- Jeg må bare konstatere, at på Venstres sommergruppemøde gik man tilbage til et andet sted, end hvor jeg synes, vi skal være, siger Lars Løkke Rasmussen til Jyllands-Posten.

Den tidligere formand fortæller, at han kun ser to realistiske veje tilbage i regering for Venstre.

Enten skal Det Radikale Venstres trækkes over midten, eller også må der ”bygges bro hen over midten”.

Til BT siger Lars Løkke Rasmussen, at den blå blok "er for fragmenteret".

Gammel tanke

Lars Løkke Rasmussens ide om at lave politik og en regering over den politiske midte er langt fra ny.

Med 20 dage til folketingsvalget i 2019 udgav den tidligere formand bogen ’Befrielsens Øjeblik - samtaler med Lars Løkke Rasmussen,’ der blev til i al hemmelighed og handlede om hans politiske overvejelser under hans sidste regeringsperiode.

Heri luftede han tankerne og ideen om at danne en regering bestående af Socialdemokratiet og Venstre. Tanker, der havde været i hans hoved i ”noget tid”.

Denne gang mener Lars Løkke Rasmussen, at Det Radikale Venstre skal bruges som løftestang. En tanke, som Jakob Ellemann-Jensen pure afviste på sommergruppemødet for en uge siden:

- Hvis jeg skal være statsminister - og det skal jeg - så er det 90 blå mandater, der skal stå bag mig. Det er ikke det samme som, at vi ikke kan lave politik over midten. Det skal vi gøre. Der, hvor vi kan rykke det i en mere borgerlig retning. Men for at gøre det helt klart, føler jeg ikke, at vi kan bygge det på Det Radikale Venstres stemmer. Vi er grundlæggende forskellige. Længere er den ikke, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Analytiker: - Det er enormt problematisk

Interviewene til flere medier kommer to dage før, at Lars Løkke Rasmussen udgiver bogen "Om de fleste og det meste".

Ingen medier har haft held med at få et svar fra Jakob Ellemann-Jensen, men Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, siger til Berlingske, at Lars Løkke Rasmussens tanke om en regering over midten er "velkendt", men at:

- Det blev ikke til noget. Og Venstre har i dag en ny formand, som fra start har sat en klar borgerlig-liberal retning, som der er bred opbakning til i Venstre. Uanset parti er det altid svært at give slip som statsminister og formand, og jeg tror, man skal se Lars’ udtalelser i den sammenhæng. Men det ændrer ikke Venstres politik, siger Sophie Løhde.

Og det samme lyder fra partiets nestor Bertel Haarder:

- Jeg har altid haft stort respekt for Lars Løkke, men jeg har aldrig været enig med ham i den afskrivning af blå partier, som han har lagt op, siger Bertel Haarder til TV 2.

Spørger man TV 2s politiske analytiker, Hans Redder, så er der ikke nogen tvivl om, at den tidligere formands bog ikke bliver mødt med klapsalver hos Venstre.

- Det er enormt problematisk for Jakob Ellemann-Jensen, det her. Sådan er det jo, når en tidligere formand blander sig. Han har forsøgt at skabe ro og enighed i Venstre. Men Lars Løkke Rasmussen åbner igen for diskussion om, hvor linjen i Venstre skal ligge, og det er Ellemann helt sikkert enormt træt af.

Gør status over politisk fremtid

I bogen gør Lars Løkke Rasmussen også status over sit politiske virke, der enten betyder et helt farvel til toppolitik - eller at træde helt ind i toppolitik igen.

Og det viser noget om, at Lars Løkke Rasmussen ikke er tilfreds med "kun" at være en del af Venstres folketingsgruppe, siger Hans Redder:

- Lars Løkke Rasmussen er frustreret over den position, som han har nu. Han siger, at han ikke egner sig til ”at være halvt med”. Det gør han meget klart. Han siger, at han sidder overfor et valg om enten at vende rundt og sparke døren ind til dansk politik eller helt forlade det, siger Hans Redder.

Overfor DR Nyheder understreger Lars Løkke Rasmussen dog, at han kigger efter, om der er nogle, der samler hans ide om et samarbejde over midten op. Og hvis det ikke lykkes er der brug for, at "nogen tager et politisk initiativ".

Det kan være et nyt parti, men det er ikke nødvendigvis lig med det, selvom han får mange opfordringer til det, siger han.