Politik

Lars Løkke Rasmussen i tænkeboks om nyt parti

I ny bog siger tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, at han snart vil træffe valg om politisk fremtid.

Den tidligere statsminister og formand for Venstre Lars Løkke Rasmussen overvejer sin fremtid i dansk politik. Blandt andet fordi, at han er uenig med partiets nuværende kurs.

Og det kan betyde et farvel - men det kan også betyde nye græsgange.

Sådan lyder det i den tidligere Venstre-formands nye bog 'Om de fleste og det meste', der udkommer mandag.

- Jeg dur simpelthen ikke til at være halvt med. Og derfor er jeg nødt til snart at træffe mit valg: Enten må jeg acceptere, at den politiske dør er lukket bag mig.

- Eller også må jeg snurre rundt på hælene og slå den ind igen. På den ene eller den anden måde, skriver han.

Siden han forlod formandsposten i partiet i august 2019 har Lars Løkke Rasmussen været menigt medlem af partiets folketingsgruppe.

Spekulationer har været der før

I efterskriftet til bogen, der er dateret 'Sommeren 2020', siger han, at han ikke har taget en beslutning endnu, men at han er tæt på.

Flere medier spørger til, om Lars Løkke Rasmussen har planer om at starte et nyt parti. Til Berlingske siger han, at han får mange henvendelser om det, men at han "ikke kan komme det nærmere".

Og til DR Nyheder lyder det:

- Mit klare udgangspunkt er, at Danmark har rigeligt med partier, så det er ikke min ambition. Jeg håber snarere, at mit eget parti finder den vej frem, som jeg tror på. Gør man det, vil Venstre være det parti, jeg stemmer på til min dødsdag, siger Lars Løkke Rasmussen og understreger, at hans "udgangspunkt" ikke er at danne et nyt parti, men også at han ikke afviser det.

Og det gør ikke spekulationerne om et nyt parti mindre, siger TV 2s politiske analytiker, Hans Redder:

- De her spekulationer har været der tidligere. Og han lægger dem bestemt ikke døde her. Tværtimod. Han puster til spekulationerne ved at formulere sig på den måde, som han gør.

Hans Redder vil ikke vurdere, om det er realistisk, at der kommer et nyt parti eller ej. Men Løkke har gjort sig tankerne og siger, at han "er blevet opfordret af mange".

- Lars Løkke Rasmussen er så garvet en politiker, og han ved udmærket godt, hvordan det kan blive læst, når han formulerer sig sådan her. Det her bliver et rigtigt stort samtaleemne i dansk politik, siger Hans Redder.

Folketingets nestor og mangeårige medlem af Venstre, Bertel Haarder, siger dog til TV 2, at han "tvivler på, at han gør det" (stifter et nyt parti, red).

"Han truer med at kaste en håndgranat"

Uenigheder med Venstres linje står i øjeblikket tydeligt i spørgsmålet om, hvorvidt de radikale kunne være et potentielt støtteparti til en V-regering.

Ovenpå valgnederlaget i 2019 vurderede Lars Løkke Rasmussen, der på det tidspunkt stadig var formand for Venstre, at en blå regering kun kunne komme igen ved at samarbejde med Radikale Venstre. Og Lars Løkke var endda i kontakt med de radikales politiske leder, Morten Østergaard, efter folketingsvalget.

I sin nye bog slår han igen fast, at det i hans øjne ikke giver mening alene at orientere sig mod de borgerlige partier i forsøget på at indtage statsministerkontoret igen. Men det er stik imod den linje, som Venstres nuværende formand, Jakob Ellemann-Jensen, fremhævede på partiets sommergruppemøde tidligere i august.

V-formanden lagde her afstand til de radikale og afviste enhver tanke om et regeringssamarbejde.

Og at Lars Løkke Rasmussens bog og interview nu har de radikale på plakaten igen, gør ikke det politiske liv for Jakob Ellemann-Jensen lettere, siger Hans Redder:

- Ugen efter, at Ellemann forsøger at skabe samling i blå blok, så brager Lars Løkke Rasmusen ind ad døren og truer med at kaste en håndgranat lige midt på bordet. Og det er selvfølgelig enormt frustrerende for Jakob Ellemann-Jensen, siger Hans Redder.

Både Løkke og næstformand Kristian Jensen trak sig på mødet i Venstres forretningsudvalg 31. august 2019.

21. september 2019 blev Jakob Ellemann-Jensen valgt som formand ved et ekstraordinært landsmøde. Inger Støjberg blev ny næstformand.