Politik

Mette Frederiksen udvider Statsministeriet og udpeger ny stabschef

Frederiksen ønsker at ændre magtbalancen mellem Statsministeriet og nogle af de mest magtfulde ministerier, siger analytiker.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har fundet en ny stabschef for det politiske sekretariat i Statsministeriet, efter Martin Rossen stoppede tidligere på sommeren.

Det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Den nye stabschef bliver Martin Justesen, der hidtil har fungeret som særlig rådgiver for statsministeren og har en baggrund som tidligere medarbejder i Socialdemokratiet.

Martin Rossen havde fast plads i regeringens magtfulde koordinations- og økonomiudvalg, og det var medvirkende til, at blandt andet Venstre betegnede ham som en vicestatsminister, der ikke stod til ansvar over for vælgerne.

Martin Justesen får dog modsat Rossen ikke fast plads i de to udvalg, men der er mulighed for, at han kan deltage i møderne.

Den nuværende særlig rådgiver Sara Vad Sørensen vil fortsat indgå idet politiske sekretariat.

Lyn-analyse

Efter Martin Rossens exit har Martin Justesen været Mette Frederiksens vigtigste rådgiver, og derfor er det ikke overraskende, at hun nu formelt indsætter ham på den plads, som Rossen havde.

Mette Frederiksen har gjort sine spindoktorer i Statsministeriet mere magtfulde, end den slags nogensinde har været, og det er noget af det, der har medført kritik fra de borgerlige. Altså, at det er en ikke-folkevalgt, der på mange måder er mere magtfuld end de fleste ministre.

Vil ansætte flere medarbejdere

Af pressemeddelelsen fremgår det også, at Mette Frederiksen har besluttet "at styrke og udvide Statsministeriet". Det skal konkret ske ved at tilføje 15-20 årsværk til Statsministeriet den kommende tid.

Årsværkene dækker både over chefstillinger og andre medarbejdere, og der er afsat 18 millioner fra og med 2021 på finanslovsforslaget.

Lyn-analyse

Traditionelt set har Statsministeriet været et virkeligt lille ministerium. Og det er helt tydeligt, at Mette Frederiksen har ønsket at ændre magtbalancen mellem Statsministeriet og en række af de traditionelt mest magtfulde ministerier. Og det er sådan, man skal forstå det, hun gør nu. Hun mener, at Statsministeriet skal spille en langt mere styrende rolle, end Statsministeriet traditionelt har gjort.

Udvalg udvides

Regeringens to magtfulde udvalg, Koordinationsudvalget og Økonomiudvalget, bliver også styrket.

Skatteminister Morten Bødskov (S) indtræder som fast medlem af Koordinationsudvalget, og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) indtræder som fast medlem af Økonomiudvalget.

Desuden får de særlige rådgivere i Finansministeriet og Statsministeriet mulighed for at side med ved møderne i udvalgene på linje med andre embedsmænd.