Politik

Mette Frederiksen udelukkede fire partier fra hemmeligt møde og vil ikke forklare hvorfor

Flere partier har forsøgt at spørge Mette Frederiksen, hvorfor de ikke var inviteret med. Liberal Alliances Alex Vanopslagh har et bud på årsagen.

Da Mette Frederiksen (S) i weekenden gav en dybt fortrolig orientering om skandalesagen i Forsvarets Efterretningstjeneste til Folketingets partiledere, var fire af dem ikke inviteret med.

Det undrer de sig gevaldigt over hos både Enhedslisten, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Alternativet, der ikke har fået nogen forklaring fra statsministeren. Og da TV 2 torsdag mødte Mette Frederiksen i Kastrup, afviste hun at fortælle om begrundelsen.

- Jeg kommenterer ikke på, hvilke møder der måtte være afholdt i Statsministeriet. Det gælder i den her sag som i andre, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- Sagen er rigtig, rigtig alvorlig. Det står klart for enhver, og i regeringen koncentrerer vi nu kræfterne om at få sikret et grundlag for, at der kan foretages en undersøgelse.

Enhedslisten: Ekstremt mærkeligt

Weekendens fortrolige orientering af nogle partiledere skete umiddelbart inden, kontrolorganet Tilsynet med Efterretningstjenesterne mandag offentliggjorde en undersøgelse med alvorlig kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste.

Kritikken kredser om en række skandalesager, der blandt andet handler om spionage, tilbageholdelse af centrale oplysninger og forsøg på at skrinlægge problematiske aktiviteter.

Og hos Enhedslisten er forsvarsordfører Eva Flyvholm uforstående over for, hvorfor hendes parti ikke fik en invitation til orienteringen om den store sag.

- Vi synes, det er ekstremt mærkeligt. Det er en rigtig dårlig start, når vi skal have ryddet op i det her, og det skulle alle Folketingets partier gerne kunne stå sammen om, siger Eva Flyvholm.

Vil ikke trække støtten til regeringen

Enhedslisten forventer som støtteparti til regeringen at blive orienteret om centrale sager som den i Forsvarets Efterretningstjeneste og har forgæves forsøgt at få en begrundelse hos Statsministeriet.

Men selvom partiet intet har hørt, er der ingen overvejelser om at trække støtten til Mette Frederiksens regering af den årsag.

- Vi vælter ikke regeringen på grund af en manglende mødeinvitation. Vi har jo stadigvæk mange vigtige fælles dagsordener om blandt andet velfærd og klima. Men det er selvfølgelig ikke godt for samarbejdsklimaet, at vi ikke orienteres om så vigtig en sag, siger Eva Flyvholm.

TV 2 har været i kontakt med både Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, og Alternativets leder, Josephine Fock. De er begge forundrede over den manglende invitation, men har ligesom Enhedslisten ikke fået en forklaring fra Mette Frederiksen, selvom de har prøvet.

Vanopslagh har bud på en forklaring

Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh siger til Berlingske, "at så stor og grel en sag er vigtig for hele Folketinget".

Han ved ikke med sikkerhed, hvorfor han ikke var indbudt, men hos B.T. spekulerer Liberal Alliances leder over, om det kan hænge sammen med, at ingen af de fire partier var med i en aftale fra 2013, hvor det blev besluttet at oprette Tilsynet med Efterretningstjenesterne, som nu har rejst kritikken mod Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Jeg tror, at forklaringen er, at vi ikke var med i den aftale, siger Alex Vanopslagh til B.T.

TV 2 ville gerne have spurgt Folketingets formand, socialdemokraten Henrik Dam Kristensen, hvad han som formand og dermed også repræsentant for alle partier mener om, at nogen partier ikke fik en invitation.

Henrik Dam Kristensen ønsker dog ikke at stille op til interview.