Politik

Statsministeren reagerer nu på FE-skandale: - Vi ser med meget, meget stor alvor på sagen

Forsvarets Efterretningstjeneste skal undersøges, men den skal fortsætte sit vigtige arbejde, understreger statsministeren.

Skandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er meget alvorlig.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) til TV 2.

- Det her er en sag, vi ser på med meget, meget stor alvor fra regeringens side. Det siger sig selv, at en efterretningstjeneste skal arbejde inden for lovens rammer, siger Mette Frederiksen.

Statsministerens reaktioner kommer, efter Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) mandag rettede en særdeles hård kritik mod Forsvarets Efterretningstjeneste.

Mette F. har tillid til efterretningstjenesten

Ifølge tilsynet har FE blandt andet tilbageholdt oplysninger for tilsynet, givet urigtige oplysninger, brudt loven og forsøgt at skrinlægge problematiske aktiviteter.

Sagen har foreløbig ført til, at FE-chef Lars Findsen, to ledende medarbejdere samt tidligere FE-chef Thomas Ahrenkiel er fritaget fra tjeneste og hjemsendt.

Samtidig har Forsvarsminister Trine Bramsen (S) meldt ud, at der skal igangsættes en undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste.

Statsministeren bakker op om undersøgelsen, og hun understreger, at hun har tillid til Forsvarets Efterretningstjenestes arbejde, mens sagen undersøges.

- Ja, det har både jeg og vi. Tilsynets ord har jo en karakter og en kaliber, der gør, at vi med det samme reagerer på den her situation, og det er helt nødvendigt, siger Mette Frederiksen.

- Men det er også vigtigt, at den får lov til at videreføre dens arbejde. En meget, meget vigtig forudsætning for danskernes sikkerhed og tryghed både herhjemme og ude i verden - der er efterretningstjenestens arbejde fuldstændig afgørende.

Mette Frederiksen, hvad bygger du tilliden til FE på?

- Nu er der en konstitueret leder af Forsvarets Efterretningstjeneste. Man skal huske på, at vi har masser af rigtig dygtige medarbejdere i efterretningstjenesten, som gør et meget, meget vigtigt stykke arbejde for os alle sammen, siger Mette Frederiksen.

Politidirektør fra Midt- og Vestsjællands politi, Svend Larsen, er indsat som fungerende chef for FE.

Whistleblower kom med bunke materiale

Tilsynets undersøgelse af FE blev sat i gang i vinter, efter en eller flere whistleblowere indleverede "en betydelig mængde materiale vedrørende FE".

Ud over anklagerne om, at FE skal have tilbageholdt oplysninger for tilsynet og forsøgt at skrinlægge problematiske aktiviteter, skal FE også have igangsat operationelle aktiviteter i strid med dansk lov ved indhentning og videregivelse af en "betydelig mængde" oplysninger om danske statsborgere.

Desuden er der indikationer på, at FE har undladt at undersøge mulig spionage inden for Forsvarsministeriets område.

Da efterretningstjenestens arbejde er underlagt streng fortrolighed, har tilsynet kun offentliggjort anklagerne mod FE i brede vendinger. Det er således uklart, hvad anklagerne nærmere drejer sig om.