Politik

Politikere kræver også Forsvarsministeriet kulegravet i skandalesag

En helt ny slags undersøgelse skal strikkes sammen.

Når skandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) skal undersøges til bunds, skal Forsvarsministeriets rolle også granskes.

Det kræver flere - både røde og blå - partier på Christiansborg. Blandt andre SF, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative og Det Radikale Venstre.

- Jeg synes også, at ministeriets rolle skal undersøges. Vi skal have kulegravet hele den her sag, og det er vigtigt, at det kommer til at ske hurtigt, siger retsordfører fra SF Karina Lorentzen.

Mandag kom Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) med en alvorlig kritik af FE. Efterretningstjenesten anklages blandt andet for at have tilbageholdt oplysninger for tilsynet, for at have givet urigtige oplysninger, for at have brudt loven og for at have forsøgt at skrinlægge problematiske aktiviteter.

- Mærkeligt hvis ministerium ikke undersøges

Sagen har foreløbig ført til, at FE-chef Lars Findsen, to ledende medarbejdere samt tidligere FE-chef og indtil for nylig departementschef i Forsvarsministeriet Thomas Ahrenkiel er fritaget fra tjeneste og hjemsendt.

Mandag meldte forsvarsminister Trine Bramsen (S) desuden ud, at der skal igangsættes en undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste. Men det er altså ikke tilstrækkeligt kun at undersøge efterretningstjenesten, mener flere partier.

Ifølge Radikale Venstre vil det være "mærkeligt" ikke også at undersøge ministeriets rolle.

- Hvis tilsynet har ret i, at der er blevet blåstemplet ulovlige handlinger, er det ret afgørende at vide, om det på nogen måde har været inde at røre det politiske, uanset om det er topembedsmænd eller politikere, siger Martin Lidegaard.

Venstre afviser undersøgelse af Forsvarsministeriet

Venstre mener omvendt ikke, at der er grund til at undersøge Forsvarsministeriets rolle i sagen.

- Nej, for det er jo Forsvarets Efterretningstjeneste, som tilsynet har rettet kritik af, og derfor er det efterretningstjenesten, der skal undersøges, siger Venstres forsvarsordfører, Lars Christian Lilleholt.

Lars Christian Lilleholt afviser, at Venstres holdning skyldes, at partiet har haft regeringsmagten i store dele af perioden, hvor nogle af de kritisable forhold ifølge tilsynet skal have fundet sted.

- Nej, det har intet med det at gøre. Vi forholder os til, at der er rejst en kritik og nogle spørgsmål fra tilsynet, som har en alvorlig karakter, og som vi støtter regeringen i at få gennemført en uvildig undersøgelse af, siger han.

Ny type undersøgelse skal strikkes sammen

Tirsdag middag var Folketingets partier til møde om sagen med forsvarsminister Trine Bramsen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S).

Her var der bred opbakning til at igangsætte en grundig undersøgelse af sagen, men hvordan undersøgelsen skal foregå, og hvad den skal omfatte, er endnu uvist.

På nuværende tidspunkt er der lagt op til at strikke en helt ny type undersøgelse sammen. Den skal både være grundig, hurtig og tage højde for fortrolighed i efterretningstjenesten, lyder det fra flere partier.

Radikale Venstre mener, at den skal have karakter af en kommussissionsundersøgelse, men med mindre åbenhed.

- Vi skal have designet den her undersøgelse på en måde, så vi får nogle af de bedste hoveder, vi har, til at forestå den. Men man bliver nødt til at hegne det ind, så man kan holde en fortrolighed, siger forsvarsordfører Martin Lidegaard (R).

Dansk Folkeparti er enig i, at der skal tages højde for, at efterretningstjenesten er underlagt dyb fortrolighed og fortsat skal være det.

- Den her undersøgelse skal kapsles ind, så det ikke bliver en undersøgelse på linje med mange andre slags undersøgelser, hvor alting bare ryger ud. Det går simpelthen ikke her, siger retsordfører Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

- Det går jo ikke, at centrale oplysninger, der går på at sikre os alle sammen imod fjender, Islamisk Stat for eksempel, at de kommer ud i offentligheden på nogen som helst måde, siger han.

Minister afviser interview

Partierne forventer, at regeringen har en model for undersøgelsen klar inden for de næste par uger.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har både mandag og tirsdag afvist at stille op til interview om sagen i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Hun har i stedet udsendt en pressemeddelelse og understreget, at hun tager sagen meget alvorligt, og at rammerne for undersøgelsen vil blive tilrettelagt i dialog med blandt andet Tilsynet med Efterretningstjenesterne.