Politik

Khader vil lade unge anmelde vold anonymt, men forslaget skydes ned af professorer

Det er en trussel mod det danske retssamfund og kan brede sig til andre grupper, mener eksperter.

Unge, der bliver udsat for overfald, skal have mulighed for at lave en anonym politianmeldelse.

Det mener Det Konservative Folkeparti, der vil tage ideen med til de kommende forhandlinger om en ny flerårsaftale for politiet og anklagemyndigheden.

- Vi har en hel del unge, danske teenagere, der bliver overfaldet, der bliver røvet, og den overvejende del af dem vælger ikke at anmelde det, fordi det medfører repressalier. Og det kan vi altså ikke have, siger de konservatives retsordfører, Naser Khader, til TV 2.

Han anerkender, at forslaget rummer en udfordring i forhold til retssikkerheden.

Et dilemma

Naser Khader har heller ikke et bud på, hvordan forslaget konkret skal føres ud i livet. Det vil han have justitsminister Nick Hækkerup (S) og juristerne i Justitsministeriet til at undersøge.

Han understreger, at forslaget er målrettet unge, fordi en hel del af dem føler sig utrygge om aftenen og utrygge ved at anmelde overfald, hvis gerningsmændene får kendskab til deres navn og adresse.

- Selvfølgelig er der et retssikkerhedsdilemma i det, for man kan ikke have en tilstand, hvor folk anmelder hinanden anonymt. Men i forhold til lige den her gruppe unge teenagere, må vi gøre det på en måde, hvor de kan anmelde det under trygge forhold, siger han.

En udfordring for retssikkerheden

Netop retssikkerheden vil i høj grad blive udfordret, hvis flere unge anmelder anonymt. Det mener professor i strafferet og staffeproces ved Aalborg Universitet, Lene Wacher Lentz.

- Tiltalte skal som udgangspunkt altid vide, hvem personen forsvarer sig imod, siger hun til TV 2 og understreger, at åbenhed er fundamentet i det danske retssystem.

Den holdning deler Trine Baumbach, professor ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.

- Flere anonyme anmeldelser vil være en stor udfordring for retssikkerheden. Især hvis offeret også vil være anonym under retssagen. Tiltalte får ikke samme mulighed for at forsvare sig, hvis personen ikke kender offerets identitet.

Anonymitet er allerede en mulighed

Begge professorer fortæller desuden, at det allerede er en mulighed at anmelde anonymt. Det forekommer dog ikke ret ofte. Dermed er der ikke umiddelbart noget nyt i Naser Khaders forslag.

Ifølge Trine Baumbach er politiet i forvejen forpligtet til at efterforske en anonym anmeldelse, hvis den virker reel.

Det er også allerede muligt i særlige tilfælde at gennemføre en retssag, hvor offeret er anonymt, fortæller Lene Wacher Lentz.

Det sker dog kun, hvis retten vurderer, at offeret er i en særlig sårbar situation, og frygter for personens sikkerhed. Det kan eksempelvis være tilfældet, hvis den sigtede tilhører bandemiljøet.

Khaders forslag kan også åbne op for andre dilemmaer.

- Jeg frygter, det vil brede sig. Nu går forslaget på unge, men hvad med de kvinder, der udsættes for voldelige overfald af mænd? Vil de også anmelde anonymt? Vi kan ende med en hemmelig retspleje, og det går ikke, siger Lene Wacher Lentz.

Partier er positivt stemt

Flere partier, som tirsdag er mødt op til de første forhandlinger om en ny politiaftale, udtrykker overfor TV 2, at de imødekommer Naser Khaders udspil.

Hos Enhedslisten er retsordfører Rosa Lund positivt stemt overfor forslaget, som hun kalder ”fornuftigt”.

- Selvfølgelig skal man tænke sig om, inden man laver en anonym anmeldelse. Jeg vil se åbent på forslaget og om det kan være en mulighed, siger hun.

Venstres retsordfører Inger Støjberg frygter dog, at der kan ske skred i retsprincipperne, hvis man ikke skal stå frem med navn, når man anmelder en forbrydelse.

- Men der er ingen tvivl om, at der kan være eksempler, hvor det kan være nødvendigt, at man gør det, siger hun til TV 2.

DF: Et vigtigt forslag

Dansk Folkeparti går 100 procent ind for muligheden for anonyme anmeldelser, fortæller partiets retsordfører Peter Skaarup. Han frygter ikke en glidebane i retssikkerheden.

- Tingene er kommet så langt ud nu, at det i nogle tilfælde er nødvendigt at anmelde anonymt. Simpelthen, fordi man så ikke kan risikere at blive udsat for hævn af den kriminelle gruppe, der har gjort det. Det er et vigtigt forslag, som bør gennemføres. Ellers bliver der i nogle tilfælde aldrig ført en sag, og vi får ikke gjort noget ved problemet, siger han.