Politik

Politikere i hård kritik af FE-skandale: - Det er helt vildt, hvis det politiske system er blevet holdt for nar

Ministeren vil nu åbne en undersøgelse af sagen.

Dybt skræmmende, voldsomt svigt og undergravende for tilliden til landets efterretningstjenester.

Sådan lyder kritikken fra flere partier på Christiansborg, efter Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) mandag har rettet en hård kritik mod Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i en ny rapport.

- Det er jo dybt skræmmende, det, der er foregået her, siger retsordfører Rosa Lund fra Enhedslisten.

Tilsynet peger på, at FE blandt andet har tilbageholdt oplysninger for tilsynet, givet urigtige oplysninger, brudt loven og forsøgt at skrinlægge problematiske aktiviteter.

Folketinget og befolkningen ført bag lyset

FE har ifølge tilsynet også tidligere igangsat operationelle aktiviteter i strid med dansk lov ved indhentning og videregivelse af en "betydelig mængde" oplysninger om danske statsborgere. Desuden er der indikationer på, at FE har undladt at undersøge mulig spionage inden for Forsvarsministeriets område.

Alternativet mener, at der er behov for en "grundlæggende reform af hele systemet".

- Folketinget og befolkningen er blevet ført bag lyset af cheferne i FE, skriver formand for Alternativet, Josephine Fock, på Twitter.

Venstre presser også på for at få en orientering og undrer sig over ikke at have fået noget at vide af forsvarsminister Trine Bramsen.

- Jeg forventer, at ministeren snarest muligt orienterer os om, hvad der er sket, siger Venstres Lars Christian Lilleholt til DR.

Radikale Venstres forsvarsordfører, Martin Lidegaard, kalder sagen et "stort tillidsbrud", og han forventer "klar og hurtig opfølgning fra regeringen".

Det er helt vildt, hvis vi er blevet holdt for nar

I rapporten antyder tilsynet, at der kan være blevet tilbageholdt oplysninger for det politiske system. Tilsynet opfordrer således til en undersøgelse af, om FE har oplyst politiske beslutningstagere om alle relevante forhold om FE's såkaldte indhentningskapaciteter.

SF er meget overrasket over afsløringerne i den nye rapport.

- Det er helt vildt, hvis det politiske system er blevet holdt for nar. At der er tilbageholdt oplysninger eller endda givet urigtige oplysninger, siger retsordfører Karina Lorentzen (SF).

Tilsynet opfordrer desuden til en undersøgelse af, om FE har varetaget sin opgave som sikkerhedsmyndighed inden for lovens rammer.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har allerede udtalt i en pressemeddelelse, at hun ser med stor alvor på sagen og vil igangsætte en undersøgelse. Ministeren afviser at stille op til interview.

Lyn-analyse

Den nye sag om FE kommer til at kaste lange skygger ind i det politiske. Ikke fordi der - i hvert fald ikke for nuværende - kan sættes et politisk ansvar på sagen. Men fordi et samlet Christiansborg selvfølgelig vil kræve fuld klarhed om, hvad der er foregået. Og forsvarsminister Trine Bramsen vil endnu engang komme til at skulle håndtere oprydningsarbejde i og omkring sit ministerium. Sagen kaster også en naturlig opmærksomhed på den kultur, som ledende og yderst betroede embedsmænd i toppen af centraladministrationen bærer rundt. Det bliver politikerne også nødt til at undersøge nærmere. 

FE-chef ked af sagen

Den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, er ked af sag om kritik af efterretningstjenesten.

Medarbejderne fortjener ikke mistanke om lovbrud, skriver han i en kommentar til Ritzau.

Lars Findsen siger desuden, at han imødeser den undersøgelse, som forsvarsminister Trine Bramsen (S) mandag har meldt ud, at hun åbner for.

- Jeg er selvsagt ked af sagen - ikke mindst på vegne af FE’s mange meget dygtige og ordentlige medarbejdere. De har ikke fortjent de mistanker, der er rejst mod tjenesten.