Coronavirus

Gymnasier i Aarhus genåbner tirsdag: - Det var helt ude af proportioner, mener virolog

Fra i morgen kan halvdelen af Aarhus gymnasieelever være fysisk tilbage i klasselokalerne. Henning Bagger / Ritzau Scanpix

De aarhusianske gymmnasier har været lukket siden starten af august.

Allerede i morgen er de aarhusianske gymnasier klar til at åbne, lyder det fra byens borgmester, Jacob Bundsgaard (S).

Det siger han efter at have modtaget en melding fra Sundheds- og ældreministeriet. Det er dog ikke alle eleverne, der skal pakke skoletaskerne til i morgen.

- Ministeriet melder, at nu kan gymnasieelever i Aarhus i et vist omfang og gradvist komme tilbage i gymnasierne. Allerede i morgen kan halvdelen af eleverne være fysisk til stede i klasserne igen, siger han til DR.

Jacob Bundsgaard er glad for, at eleverne kan vende tilbage, men understreger, at smitteopsvinget endnu ikke er helt forsvundet. Aldersgruppen 10-29-årige udgør i øjeblikket næsten 50 procent af de smittede i byen.

Op til gymnasierne

Det er op til de enkelte gymnasier at sikre, at eleverne kan komme tilbage til en smittesikker skoledag, lyder det fra Jacob Bundsgaard.

I en pressemeddelelse fra Sundheds- og ældreministeriet bliver det slået fast, at det betyder færre elever ad gangen.

- Derfor anbefaler sundhedsmyndighederne, at den fysiske tilstedeværelse på ungdomsuddannelserne begrænses, således at maksimalt halvdelen af eleverne er fysisk tilstede på skolen samtidigt. Begrænsningen gælder foreløbigt frem til den 4. september 2020, står der i pressemeddelelsen.

Ifølge borgmesteren skal genåbningen af gymnasierne foregå på "en forsvarlig måde", som man "om nødvendigt må vente på er på plads".

#Cancel virtuel skole står der på elevens skilt.

Virolog: Forkert at lukke

At eleverne skal tilbage, er en god idé, mener professor i virologi ved Aarhus Universitet, Søren Riis Paludan.

Han har flere gange udtrykt sig kritisk over for, at eleverne på ungdomsuddannelserne i Aarhus ikke fik lov at komme i skole og mener, at det burde være sket tidligere.

- Tingene er røget lidt ud af proportioner, vi har set flere smittede en overgang, men ikke betydeligt flere indlagte, så jeg synes, man valgte forkert ved ikke at lade ungdomsuddannelserne være åbne, siger han til TV 2 ØST og fortsætter:

- Man kunne godt have ladet gymnasieeleverne starte 10. august, som det var planen i første gang omgang og så have brugt en effektiv test- og opsporingsstrategi. Så ville det have kunnet fungere uden problemer, er mit bedste gæt.

Demonstranter foran rådhuset

Gymnasierne i Aarhus udskød skolestarten 7. august, fordi sundhedsminister Magnus Heunicke (S) opfordrede dem til det, efter en stigning i smitten med coronavirus. I sidste uge blev det bestemt at forlænge tiltaget.

Siden da er eleverne blevet undervist virtuelt.

Det fik mandag gymnasieeleverne til på forskellig vis at sende et budskab til sundhedsmyndighederne, regeringen og lokalpolitikerne. Blandt andet strejkede flere elever mandag, og elever fra byens ungdomsuddannelser demonstrerede foran rådhuset i Aarhus.

Mange gymnasieelever i Aarhus mistede endegyldigt tilliden til sundhedsmyndighederne og regeringen, da det i sidste uge blev bestemt at forlænge en række tiltag for at begrænse smitten i Aarhus Kommune. Men nu ser det lysere ud for eleverne.

Så den gradvise genåbning af gymnasierne skaber glæde hos en af gymnasieeleverne.

- Det er mega fedt at få at vide, at vi endelig kan komme tilbage i skole. Nu har vi lagt et pres på myndighederne siden mandag i sidste uge, og nu bærer det endelig frugt, og det er da mega fedt, siger formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning i Østjylland, Peter Hove til TV 2 ØST.

Brev til ministre

Rektorer, direktører og bestyrelsesformænd på ungdomsuddannelserne i Aarhus sendte torsdag i sidste uge et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

I brevet opfordrer rektorerne til, at regeringen "genovervejer anbefalingen om, at ungdomsuddannelserne endnu engang skal bære en væsentlig del af ansvaret for, at smittetrykket sænkes i Aarhusområdet, og i stedet udviser tillid til, at skolerne kan håndtere situationen på forsvarlig vis."

Samtidig med, at eleverne kan vende tilbage på de aarhusianske gymnasier, ophæves en del af de særlige restriktioner i Silkeborg Kommune. Det drejer sig blandt andet om en anbefaling om mundbind i supermarkeder og indkøbscentre samt regler om, at restaurationslivet skal lukke klokken 24.