Lippert

Hummelgaard: Psykisk nedslidte skal gribes af andre ordninger

Regeringens udspil om tidlig pension får kritik fra flere sider for ikke at inkludere de psykisk nedslidte, som det oprindeligt var tanken.

Retten til tidlig pension, som regeringen ønsker at indføre, vil primært gælde for faggrupper med fysisk nedslidende erhverv - altså de faglærte og ufaglærte.

For at få retten til at trække sig fra arbejdsmarkedet før tid, skal du nemlig have været på arbejdsmarkedet i mindst 42 år. Det vil sige, at du skal have været i arbejde, siden du var 19 år. Dermed er alle med videregående uddannelser udelukket.

- Jeg er glad og stolt over den måde, vi har sammensat ordningen på. Jeg mener, at mange af de grupper, vi tilgodeser nu, har fortjent, at vi for engang skyld laver noget politik, som kommer dem til gavn, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i programmet 'Lippert'.

Uanset hvordan vi fastsætter kriterierne - være faggrupper, der er på den anden side af et skæringspunkt.

Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister, Soc.dem.

Psykisk nedslidte er ikke omfattet

Da regeringen første gang præsenterede tanken om en ret til tidlig pension i januar 2019, var der lagt op til, at psykisk nedslidte også skulle kunne gøre brug af retten til tidlig pension. Det var det, regeringen gik til valg på.

Men nu erkender beskæftigelsesministeren, at de psykisk nedslidte faggrupper ikke er med i det endelige udspil.

- Vi særbehandler ikke nogle faggrupper. Vi har lavet en objektiv rettighed, hvor ni ud af 10 modtagere viser sig at være faglærte eller ufaglærte. Det handler om, at hvis man har haft et langt og opslidende arbejdsliv, så mener vi rent faktisk, at det er rimeligt, at mange af os med lange, videregående uddannelser, under folk muligheden for at kunne trække sig tilbage lidt tidligere, siger Peter Hummelgaard.

Hvorfor har I ikke inkluderet folk, der er psykisk nedslidte?

- Hvis man kommer i den ulykkelige situation, at man bliver fysisk nedbrudt eller slidt helt ned psykisk af sit arbejde, så skal vi have nogle andre ordninger, der griber de mennesker i god tid inden pensionsalderen, siger Peter Hummelgaard.

Her henviser han blandt andet til seniorpensionsordningen, der blev indført under den tidligere regering. Med denne ordning skal man være vurderet til at have en væsentligt nedsat arbejdsevne.

Faggrupper føler sig overset

Men det er ikke godt nok, mener flere faggrupper, hvor de ansatte er udsat for et stort psykisk pres, der, ifølge dem, er ligeså nedslidende som hårdt fysisk arbejde.

Hos Fængselsforbundet er det fem procent af den samlede arbejdsstyrke, der hvert år bliver sygepensioneret.

- Det, synes jeg, er et tal, der berettiger mig til at være en lille smule ærgerlig på mine kollegaers vegne. Hvis du er fængselsbetjent, skal du som 62-årig passe et arbejde, hvor du også går nede ved bandeafdelingerne. Der kan du blive passet op af indsatte, der overfalder en med kaffekander med kogende vand. Så jeg synes, det er rimeligt at finde en løsning, hvor vi kan blive omfattet, siger Bo Yde Sørensen, formand for Fængselsforbundet.

Hos BUPL er der også utilfredshed med, at deres medlemmer, pædagogerne, ikke får glæde af retten til at kunne gå tidligere på pension.

- Pædagoger har en mellemlang, videregående uddannelse, men de har også et hårdt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, og det er der jo ikke taget højde for i udspillet, siger Elisa Rimpler, formand for BUPL.

Beskæftigelsesministeren understreger, at der - udover udspillet om ret til tidlig pension - også er behov for at øge fokus på indsatsen i forhold til arbejdsmiljø og det gode seniorarbejdsliv.

- Der tænker jeg på pædagogerne, men også på DJØF'erne. Det her handler om at skabe balancer på vores arbejdsmarkedet. Og det vil - uanset hvordan vi fastsætter kriterierne - være faggrupper, der er på den anden side af et skæringspunkt, siger beskæftigelsesministeren.

Se hele interviewet med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard på TV 2 PLAY.